Έρχεται η ΚΥΑ για το Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου, στο επίκεντρο ο αγροτουρισμός


Η πρώτη ΚΥΑ αναμένεται να αφορά τα επισκέψιμα ζυθοποιεία, ενώ θα ακολουθήσουν έπειτα τα επισκέψιμα ελαιοτριβεία και τυροκομεία.

Η υφυπουργός ενημέρωσε ότι το Υπουργείο Τουρισμού από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, διαθέτει 17,2 εκατ. ευρώ για τη θεσμοθέτηση για πρώτη φορά δικτύου αγροτουρισμού και γαστρονομικού τουρισμού στην Ελλάδα (AGTIS), με ψηφιακές πλατφόρμες,

χάρτες, ειδικές εφαρμογές και ενέργειες branding και marketing.

Επιβολή παράβολου για την έκδοση του Σήματος επισκεψιμότητας

Εντωμεταξύ, με διατάξεις που συμπεριελήφθησαν ως άρθρα στον νέο νόμο 4982, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ A’ 195/15.10.2022, θεσπίζεται η επιβολή παράβολου κατά τη διαδικασία έκδοσης των οριζομένων κατά περίπτωση σημάτων επισκεψιμότητας τουριστικών προορισμών (οινοποιείο, ζυθοποιείο, ελαιοτριβείο, κ.λπ) και δυνατότητα ίδρυσης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων και χώρων εστίασης, εντός των ορίων των προαναφερόμενων τουριστικών προορισμών.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 107 που αφορά τα επισκέψιμα τυροκομεία έχει ως εξής:

Άρθρο 107

Σήμα Επισκέψιμου Τυροκομείου – Προσθήκη παρ. 2Α και τροποποίηση παρ. 3 άρθρου 25Γ του ν. 4276/2014

Το άρθρο 25Γ του ν. 4276/2014 (Α’ 155) τροποποιείται με την προσθήκη α) παρ. 2Α, β) του Υπουργού Οικονομικών και της πρόβλεψης για καταβολή χρηματικού παράβολου στην εξουσιοδοτική διάταξη της παρ. 3, και οι παρ. 2Α και 3 διαμορφώνονται ως εξής:

«2Α. Για την ίδρυση μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων και χώρων εστίασης στο πλαίσιο του παρόντος, εφαρμόζεται η παρ. 2 του άρθρου 25.

  1. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Τουρισμού, Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθορίζονται οι προδιαγραφές για τις παρεχόμενες υπηρεσίες και οι τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές των εγκαταστάσεων της παρ. 1, η μορφή και ο τύπος του Σήματος Επισκέψιμου Τυροκομείου, η διάρκεια ισχύος του, οι ειδικές προδιαγραφές προσβασιμότητας, η καταβολή χρηματικού παράβολου και κάθε άλλο σχετικό θέμα».                             tyrokomos.gr