TikTok: Αρνείται τις κατηγορίες για παρακολούθηση Αμερικανών χρηστών

Το TikTok αρνήθηκε σήμερα ότι χρησιμοποίησε συγκεκριμένα δεδομένα τοποθεσίας για την παρακολούθηση ορισμένων χρηστών στις ΗΠΑ, αντιδρώντας έτσι σε μια έκθεση του Forbes που ισχυρίστηκε ότι η κινεζικής ιδιοκτησίας εφαρμογή σχεδίαζε να πραγματοποιήσει μια τέτοια παρακολούθηση.

Ειδικότερα, την Πέμπτη το Forbes δημοσίευσε άρθρο, στο οποίο ανέφερε ότι το TikTok, που ανήκει στην κινεζική εταιρεία ByteDance, σχεδίαζε να χρησιμοποιήσει την εφαρμογή «για να παρακολουθεί την προσωπική τοποθεσία ορισμένων Αμερικανών πολιτών». 

Άλλοι ισχυρισμοί περιλαμβάνουν: 

-Η παρακολούθηση πραγματοποιείται από το τμήμα Εσωτερικού Ελέγχου και Διαχείρισης κινδύνου της μητρικής εταιρείας ByteDance, ο επικεφαλής του οποίου απευθύνεται στον Διευθύνοντα Σύμβουλο.

 

Το τμήμα διενεργεί κυρίως έρευνες για παραπτώματα υπαλλήλων, αλλά σχεδίασε σε μια περίπτωση να συλλέξει τις πληροφορίες τοποθεσίας Αμερικανών πολιτών που δεν εργάστηκαν ποτέ στην εταιρεία.

Το άρθρο του Forbes αναφέρει ότι δεν είναι σαφές αν πράγματι συλλέχθηκαν δεδομένα. 

Το TikTok αντεπιτίθεται στο άρθρο με μια σειρά από tweets, υποστηρίζοντας ότι στερείται «τόσο ακρίβειας όσο και δημοσιογραφικής ακεραιότητας».

 

Όπως επισημαίνεται στο άρθρο του CNBC, το TikTok δήλωσε πως το Forbes «επέλεξε να μην συμπεριλάβει το τμήμα της δήλωσής μας που διέψευσε την σκοπιμότητα του βασικού ισχυρισμού του: Το TikTok δεν συλλέγει ακριβείς πληροφορίες γεωεντοπισμού από τους χρήστες των ΗΠΑ, το οποίο σημαίνει ότι το TikTok δεν θα μπορούσε να παρακολουθεί τους χρήστες των ΗΠΑ με τον τρόπο που σημειώνει το άρθρο». 

Παράλληλα, το TikTok αναφέρει ότι η εφαρμογή του ποτέ δεν χρησιμοποιήθηκε για να στοχοποιήσει μέλη της αμρικανικής κυβέρνησης, ακτιβιστές, δημόσια πρόσωπα ή δημοσιογράφους.

Το TikTok πέρασε δύο χρόνια δοκιμασίας στις ΗΠΑ, από τότε που ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ διέταξε την εφαρμογή να εκχωρήσει την επιχείρησή της στις ΗΠΑ, ισχυριζόμενος ότι απειλεί την εθνική ασφάλεια. Η Ουάσινγκτον ανησυχούσε ότι τα δεδομένα που συλλέγονται για τους πολίτες των ΗΠΑ από το TikTok θα μπορούσαν να περιέλθουν στα χέρια της κινεζικής κυβέρνησης.

naftemporiki.gr