Έκκληση από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών: «Χάνουμε φοιτητές από το κόστος διαβίωσης»

Έκκληση στους ιδιοκτήτες ακινήτων, ώστε να μειώσουν τις τιμές στα φοιτητικά διαμερίσματα απευθύνει ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Καθηγητής Χρήστος Μπούρας, σε μία προσπάθεια να αναχαιτίσει το κύμα φυγής φοιτητών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα... δυσβάσταχτα έξοδα διαμονής και μετακίνησης.

«Η φοίτηση στην πόλη της Πάτρας είναι για πάρα πολλές οικογένειες απαγορευτική. Με στενούς υπολογισμούς το ελάχιστο μηνιαίο κόστος ανέρχεται στο ποσό των 900 ευρώ. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που κάθε χρόνο καταγράφονται απώλειες από το φοιτητικό δυναμικό της πόλης», ανέφερε ο πρύτανης αρχικά και συνέχισε:

«Τα ενοίκια είναι στον Θεό. Είναι αποτρεπτικά. Μας έχει προβληματίσει έντονα αυτή η κατάσταση. Έχω επικοινωνήσει με τους αρμόδιους φορείς και ζητάω έναν εξορθολογισμό των ενοικίων. Η Πολιτεία άκουσε το αίτημά μας για αύξηση του φοιτητικού στεγαστικού επιδόματος, αλλά δυστυχώς δεν είμαι ικανοποιημένος από τις τιμές που προσφέρει η τοπική κοινωνία. Πρέπει να σκεφτούν ότι λειτουργούν αποτρεπτικά και δεν πρέπει να βλέπουν μόνο μία χρονιά διότι κάποιοι θα αναγκαστούν να φύγουν επειδή οι οικογένειές τους δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν. Η κατάσταση είναι τραγική».

«Οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες»

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, παρέχεται στους φοιτητές του ιδρύματος δωρεάν στέγαση, με μία εγγύηση ύψους 200 ευρώ, η οποία του επιστρέφεται όταν παραδώσει το δωμάτιο. «Είμαστε το Πανεπιστήμιο που παρέχουμε εντελώς δωρεάν στέγαση στους φοιτητές μας. Φέτος, όποιος πληροί τα κριτήρια θα πάρει δωμάτιο εξοπλισμένο και πλήρως ανακαινισμένο. Όλο το καλοκαίρι φροντίσαμε να εργαστούμε, ώστε να έχουμε αυτή τη στιγμή επιπλέον 150 δωμάτια», επεσήμανε, κάνοντας παράλληλα λόγο και για τη μετακίνηση.

Ειδικότερα, ο πρύτανης εξήγησε πως ένας φοιτητής, που χρειάζεται να μετακινηθεί περίπου δύο φορές ημερησίως από το σπίτι του στο πανεπιστήμιο, όπως συμβαίνει σε όσους έχουν πρωινά και απογευματινά μαθήματα, χρειάζεται να πληρώνει για κάθε δρομολόγιο 1.80 ευρώ, επομένως να δαπανά περίπου 6 ευρώ την ημέρα μόνο για τις μετακινήσεις του, που σημαίνει 30 ευρώ την εβδομάδα.

«Αντίθετα στα πανεπιστήμια Αθήνας και Θεσσαλονίκης, όπου η συγκοινωνία είναι επιδοτούμενη από το κράτος, το κόστος μετακίνησης είναι ελάχιστο με τις κάρτες απεριόριστων διαδρομών και τα εισιτήρια πολλαπλών μετακινήσεων. Το τραγελαφικό είναι, ότι παρά το γεγονός ότι έχουμε την πιο ακριβή αστική συγκοινωνία, οι συνθήκες μεταφοράς των φοιτητών είναι απαράδεκτες. Στα περισσότερα δρομολόγια τα λεωφορεία είναι γεμάτα με όρθιους φοιτητές, που φτάνουν μέχρι τον οδηγό, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που φοιτητές ξεμένουν στις στάσεις επειδή δεν χωράνε. Πριν από λίγες ημέρες κάναμε μία παρέμβαση και για το θέμα αυτό», υποστήριξε ο πρύτανης και προσέθεσε:

«Έχουμε τύχη αγαθή να υπάρχει μία νέα συνάδελφος, η κ. Ζωή Χριστοφόρου, συγκοινωνιολόγος, με τη βοήθεια της οποίας στείλαμε μία επιστολή για την αποσυμφόρηση προς τον Δήμο Πατρέων και προς το Αστικό ΚΤΕΛ. Με την επιστημονική της γνώση, η κ. Χριστοφόρου πρότεινε μία σειρά από πράγματα. Για παράδειγμα προτείνει να δημιουργηθεί μία γραμμή εξπρές Κουκούλι, «Αγιος Ανδρέας», μίνι περιμετρική, Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, Πανεπιστήμιο. Να φύγει η αφετηρία από την Ερμού και να πάει σε κάποια άλλα σημεία Καρόλου, κ.ά. Θα ήθελα να παρακαλέσω τον δήμαρχο και το ΚΤΕΛ να δουν αυτές τις προτάσεις θετικά. Επίσης δόθηκε μία υπόσχεση, και θέλω να παρακαλέσω τον κ. Ρήγα να την εφαρμόσει, να βγουν κάρτες τριμηνιαίες με πάρα πολύ σημαντική έκπτωση».

Μάλιστα, τόνισε πως οι φοιτητές του Πανεπιστημίου είναι 50.000 συνολικά, γεγονός που σημαίνει ότι η τοπική κοινωνία τους χρειάζεται«Η πόλη πρέπει να κάνει μία μεγάλη κίνηση υποδοχής των φοιτητών. Να τους αγκαλιάσει και να είναι φιλική απέναντί τους. Να δείχνει ότι σέβεται τα χρήματα που φέρνουν στην τοπική αγορά. Αν δεν γίνει αυτό είναι σίγουρο ότι θα χάσουμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό φοιτητών και τότε δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να ανατρέψουμε την κατάσταση», κατέληξε.

www.newsbreak.gr