Από αύριο, 1η Οκτωβρίου, οι Ελληνες τουρίστες αλλά και οι επιχειρηματίες που θα επισκέπτονται για βραχυχρόνιο διάστημα την Κίνα ,δεν θα χρειάζονται βίζα.
Τη διαβεβαίωση αυτή έδωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Ελληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
«Στηρίζουμε τον ελληνικό τουρισμό», τόνισε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε με έμφαση: «Η Ελλάδα, είναι τόσο γνωστή, που δεν έχει ανάγκη από διαφήμιση ως τουριστικός προορισμός».
Ο Γουάνγκ Γι, που είναι και μέλος του πανίσχυρου Πολιτικού Γραφείου του ΚΚ Κίνας, τόνισε στον κ. Γεραπετρίτη, για τις σχέσεις των δύο χωρών: «Εκπροσωπούμε αρχαίους πολιτισμούς με ιστορία αιώνων. Οι αρχαίοι πολιτισμοί έχουν μία μακροχρόνια θεώρηση της ιστορίας και αυτό είναι καλό στις μακροχρόνιες μεταξύ τους σχέσεις».
Τον Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί μάλιστα στην Κίνα με συμμετοχή και της Ελλάδας το πρώτο παγκόσμιο συνέδριο Κλασσικών σπουδών.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών συνεχάρη μάλιστα τη χώρα μας για την εκλογή της στο Συμβούλιο Ασφαλείας ΟΗΕ, τονίζοντας ότι το Πεκίνο προσβλέπει στη μεταξύ μας συνεργασία για την προώθηση των αρχών του χάρτη του ΟΗΕ. «Εκτιμούμε την πολιτική αρχών που ακολουθεί η Ελλάδα και τη συμμετοχή της στην πρωτοβουλία “One belt, one road”, τόνισε ο Γουάνγκ Γι, φέρνοντας ως παράδειγμα το γεγονός ότι «η Κίνα ήρθε και επένδυσε στο λιμάνι του Πειραιά σε μια δύσκολη περίοδο». Πρόσθεσε μάλιστα ότι στον τομέα της πράσινης μετάβασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ,η Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή και η Κίνα έχουν μεγάλο περιθώριο συνεργασίας.
Από την πλευρά του, ο κ.Γεραπετρίτης τόνισε ότι η Ελλάδα εκτιμάει πολύ την κινεζική παρουσία στο λιμάνι του Πειραιά και τις επενδύσεις που έχουν οδηγήσει στην αναβάθμισή του. «Η Ελλάδα έχει γυρίσει σελίδα. Αναπτύσσεται με διπλάσιο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, έχει σταθερή οικονομία και ελκυστικό επενδυτικό πλαίσιο που διέπεται από ευρωπαϊκούς κανόνες. Οι κινεζικές επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτες στο πλαίσιο αυτό .Εχουμε σημαντικούς δεσμούς σε εμπόριο και ναυτιλία», σημείωσε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών. Ο κ. Γεραπετρίτης απηύθυνε πρόσκληση στον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί επισήμως τη χώρα μας.
«Ελλάδα και Κίνα είναι αρχαίοι πολιτισμοί και οι σχέσεις τους έχουν βαθιές ρίζες», τόνισε ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, προσθέτοντας ότι είναι ευπρόσδεκτοι οι Κινέζοι τουρίστες στη χώρα μας.
Εποικοδομητικό κλίμα
Η συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη και του Κινέζου ομολόγου του έγινε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, γεγονός πολύ σημαντικό, καθώς Κίνα και Ελλάδα θα έχουν την ευκαιρία να συνεργάζονται καθημερινά τα επόμενα δύο χρόνια στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Κίνα είναι μόνιμο μέλος και η Ελλάδα εκλεγμένο μέλος για τη διετία 2025-26. Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο Υπουργοί δεσμεύτηκαν να εργαστούν για την προώθηση της παγκόσμιας συνεργασίας και της ειρηνικής επίλυσης διαφορών στη βάση των αρχών του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών.
Ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Γουάνγκ Γι στην ομιλία του το Σάββατο στη ΓΣ του ΟΗΕ προειδοποίησε για οποιαδήποτε επέκταση της κρίσης στην Ουκρανία. «Κορυφαία προτεραιότητα είναι να δεσμευτούν τα σχετικά μέρη για μη επέκταση της κρίσης και μη κλιμάκωση της έντασης», είπε ο Γουάνγκ, προτρέποντας να καταβληθούν προσπάθειες για αποκλιμάκωση. Τόνισε επίσης ότι η Κίνα έχει δεσμευτεί να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο, συμμετέχοντας στη διπλωματική διαμεσολάβηση και προωθώντας τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Αναφορικά με την κρίση στη Μέση Ανατολή, ο Γουάνγκ Γι είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην επίτευξη συνολικής εκεχειρίας. «Η Κίνα υποστηρίζει πάντα τη δίκαιη υπόθεση του παλαιστινιακού λαού για την αποκατάσταση των νόμιμων εθνικών του δικαιωμάτων και την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης στον ΟΗΕ, είπε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι ενόψει των ολοένα και πιο σοβαρών παγκόσμιων προκλήσεων, η Κίνα δεν έμεινε ποτέ με σταυρωμένα τα χέρια, αλλά έχει συνεισφέρει με τη σοφία της στην επίλυση διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα.
www.naftemporiki.gr