Στα τέλη Οκτωβρίου, η ομάδα χωρών που είναι γνωστή ως BRICS θα συνέλθει στη ρωσική πόλη Καζάν για την ετήσια σύνοδο κορυφής της. Η συνάντηση αναμένεται να είναι μια στιγμή θριάμβου για τον οικοδεσπότη της, τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν,
ο οποίος θα προεδρεύσει σε αυτή τη συνάντηση ενός ολοένα και πιο ισχυρού μπλοκ, ακόμη και όταν ο ίδιος συνεχίζει τον πόλεμό του στην Ουκρανία. Το ακρωνύμιο της ομάδας προέρχεται από τα πρώτα πέντε μέλη της -Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική- αλλά έχει πλέον αυξηθεί και περιλαμβάνει την Αίγυπτο, την Αιθιοπία, το Ιράν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Η Σαουδική Αραβία συμμετέχει επίσης στις δραστηριότητες της ομάδας, αλλά δεν έχει προσχωρήσει επίσημα. Μαζί, αυτές οι δέκα χώρες αντιπροσωπεύουν το 35,6% του παγκόσμιου ΑΕΠ σε όρους ισοτιμίας αγοραστικής δύναμης (περισσότερο από το 30,3% της G-7) και το 45% του παγκόσμιου πληθυσμού (η G-7 αντιπροσωπεύει λιγότερο από το 10%). Τα επόμενα χρόνια, οι BRICS είναι πιθανό να επεκταθούν περαιτέρω, με περισσότερες από 40 χώρες να έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους, συμπεριλαμβανομένων αναδυόμενων δυνάμεων όπως η Ινδονησία.Ο Πούτιν θα είναι σε θέση να ισχυριστεί ότι, παρά τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία, η χώρα του όχι μόνο απέχει πολύ από το να είναι διεθνής παρίας, αλλά και ότι αποτελεί πλέον ένα κομβικό μέλος μιας δυναμικής ομάδας που θα διαμορφώσει το μέλλον της διεθνούς τάξης. Αυτό το μήνυμα δεν είναι απλή ρητορική τοποθέτηση, ούτε αποτελεί απλώς απόδειξη της επιδέξιας διπλωματίας του Κρεμλίνου με μη δυτικές χώρες ή της ιδιοτελούς, ρεαλιστικής εμπλοκής των χωρών αυτών με τη Ρωσία.
Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους είναι λιγότερο σε θέση να διαμορφώνουν μονομερώς την παγκόσμια τάξη, πολλές χώρες επιδιώκουν να ενισχύσουν τη δική τους αυτονομία φλερτάροντας εναλλακτικά κέντρα εξουσίας. Ανίκανες ή απρόθυμες να ενταχθούν στις αποκλειστικές λέσχες των Ηνωμένων Πολιτειών και των κατώτερων εταίρων τους, όπως η G-7 ή τα στρατιωτικά μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, και όλο και περισσότερο απογοητευμένες από τα παγκόσμια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που υποστηρίζονται από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Παγκόσμια Τράπεζα, οι χώρες αυτές επιθυμούν να διευρύνουν τις επιλογές τους και να δημιουργήσουν δεσμούς με μη αμερικανικές πρωτοβουλίες και οργανισμούς. Οι BRICS ξεχωρίζουν μεταξύ αυτών των πρωτοβουλιών ως οι πιο σημαντικές, συναφείς και με δυνητική επιρροή.
Από την ίδρυση της ομάδας, πριν από 15 χρόνια, πολλοί δυτικοί αναλυτές προέβλεψαν την πτώση της. Τα μέλη της ήταν πολύ διαφορετικά μεταξύ τους, συχνά διαφωνούσαν σε διάφορα θέματα και ήταν διασκορπισμένα σε όλο τον κόσμο – δύσκολη “συνταγή” για ουσιαστική εταιρική σχέση. Αλλά οι BRICS άντεξαν. Ακόμη και μετά τον παγκόσμιο γεωπολιτικό σεισμό που εξαπέλυσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την εμβάθυνση των εντάσεων μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών τα τελευταία χρόνια, το ενδιαφέρον για την ένταξη στους BRICS έχει αυξηθεί, με πολλές αναπτυσσόμενες χώρες να βλέπουν την ομάδα ως ένα χρήσιμο όχημα για την εξέλιξή τους στα επόμενα χρόνια.
Όμως, παρά τη γοητεία της, η ομάδα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα εσωτερικό ρήγμα. Ορισμένα από τα μέλη της, με κυριότερες την Κίνα και τη Ρωσία, θέλουν να τοποθετήσουν την ομάδα ενάντια στη Δύση και την παγκόσμια τάξη που έχουν διαμορφώσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Η προσθήκη του Ιράν, ενός μόνιμου αντιπάλου των Ηνωμένων Πολιτειών, απλώς βαθαίνει την αίσθηση ότι η ομάδα συντάσσεται τώρα με τη μία πλευρά μιας ευρύτερης γεωπολιτικής μάχης. Άλλα μέλη, ιδίως η Βραζιλία και η Ινδία, δεν συμμερίζονται αυτή τη φιλοδοξία. Αντίθετα, θέλουν να χρησιμοποιήσουν τους BRICS για να εκδημοκρατίσουν και να ενθαρρύνουν τη μεταρρύθμιση της υπάρχουσας τάξης, βοηθώντας να οδηγηθεί ο κόσμος από την εξασθενημένη μονοπολικότητα της μεταψυχροπολεμικής εποχής σε μια πιο γνήσια πολυπολικότητα, στην οποία οι χώρες θα μπορούν να κατευθύνονται μεταξύ των μπλοκ υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και της Κίνας. Αυτή η μάχη μεταξύ των αντιδυτικών κρατών και των ανένταχτων θα διαμορφώσει το μέλλον των BRICS -με σημαντικές συνέπειες για την ίδια την παγκόσμια τάξη.
Το bricolage του Κρεμλίνου
Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν ακολουθεί χρόνια διπλωματικών προσπαθειών του Κρεμλίνου για να μετατρέψει αυτή την αλφαβητική “σούπα” μιας ομάδας που πρωτοσυντάχθηκε από αναλυτές της Goldman Sachs σε έναν ενεργό παγκόσμιο οργανισμό. Το 2006, η Ρωσία συγκάλεσε την πρώτη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των BRICS στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Τον Ιούνιο του 2009, ο Ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ φιλοξένησε τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Κίνας και της Ινδίας σε μια εναρκτήρια σύνοδο κορυφής στο Εκατερίνεμπουργκ. Και το 2010, η ομάδα πρόσθεσε τη Νότια Αφρική, ολοκληρώνοντας το ακρωνύμιο όπως είναι γνωστό σήμερα.
Πριν από δεκαπέντε χρόνια, η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προκάλεσε το ενδιαφέρον για την ομάδα BRICS. Η αποτυχία των αμερικανικών ρυθμιστικών αρχών να αποτρέψουν την κρίση και η εκτεθειμένη αναποτελεσματικότητα των θεσμών του BrettonWoods -για να μην αναφέρουμε τη συνεχιζόμενη θεαματική ανάπτυξη της Κίνας ενώ οι δυτικές οικονομίες αγωνίζονταν- υποκίνησε τις εκκλήσεις για ανακατανομή της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης και ευθύνης από τη Δύση στον αναπτυσσόμενο κόσμο. Οι BRICS ήταν ο πιο αντιπροσωπευτικός σύλλογος που εξέφρασε αυτό το συναίσθημα. Τότε, ωστόσο, η Μόσχα και οι εταίροι της εργάστηκαν σε μεγάλο βαθμό για να βελτιώσουν την υπάρχουσα τάξη, όχι να την τορπιλίσουν. Οι BRICS ανακοίνωσαν το 2014 τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα (NDB) για να συμπληρώσουν τους υφιστάμενους διεθνείς οργανισμούς και να δημιουργήσουν ένα οικονομικό δίχτυ ασφαλείας που θα προσέφερε ρευστότητα σε περίπτωση που κάποιο από τα μέλη της αντιμετώπιζε βραχυπρόθεσμες δυσκολίες. Σκοπός της ήταν να συμπληρώσει, όχι να ανταγωνιστεί, την Παγκόσμια Τράπεζα και το ΔΝΤ.
Η Ρωσία είδε μεγαλύτερο σκοπό και αξία στους BRICS μετά την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, τον πόλεμο στην ανατολική Ουκρανία και τις συντονισμένες δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας που ακολούθησαν. Η Ρωσία παρουσίασε τη σύνοδο κορυφής των BRICS που φιλοξένησε το 2015 ως ένδειξη ότι δεν ήταν απομονωμένη και ότι η ομάδα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στην G-7 -πρώην G-8, από την οποία η Ρωσία μόλις είχε εκδιωχθεί. Η αίσθηση του Κρεμλίνου ότι οι BRICS μπορούν να αποτελέσουν καταφύγιο από την κυριαρχική ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτειών έγινε πιο έντονη μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2022.
Οι δεσμοί της Ρωσίας με τα υπόλοιπα μέλη των BRICS, την Κίνα και την Ινδία, επέτρεψαν στο καθεστώς να αντέξει την εκστρατεία κυρώσεων της Δύσης. Αλλά οι κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας εξακολουθούν να επηρεάζουν τις χώρες που δεν σκοπεύουν να τιμωρήσουν το Κρεμλίνο για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η πίεση των ΗΠΑ ανάγκασε πολλές κινεζικές τράπεζες, για παράδειγμα, να τερματίσουν τις συναλλαγές με τις αντίστοιχες ρωσικές φέτος, διαταράσσοντας έτσι τα συστήματα πληρωμών και αυξάνοντας το κόστος συναλλαγών για τους Ρώσους εισαγωγείς. Η Μόσχα προβληματίστηκε όταν ανακάλυψε ότι η εργαλειοθήκη της Ουάσινγκτον επηρεάζει όχι μόνο τις πληρωμές σε δολάρια ΗΠΑ, αλλά ακόμη και εκείνες σε κινεζικά γουάν. Αυτοί οι τιμωρητικοί περιορισμοί ισχύουν επίσης για την NDB, η οποία η Ρωσία ήλπιζε ότι θα χρησίμευε ως πηγή χρηματοδότησης καθώς οι δυτικές κυρώσεις έκλειναν άλλες οδούς, αλλά η τράπεζα των BRICS έχει παγώσει όλα τα έργα στη Ρωσία.
Παρά τις επιπλοκές αυτές, οι BRICS εξακολουθούν να διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην εξελισσόμενη μεγάλη στρατηγική της Ρωσίας. Πριν από τον Φεβρουάριο του 2022, η Μόσχα ήλπιζε σε μια πολυπολική τάξη, στην οποία η Ρωσία θα μπορούσε να εξισορροπήσει τις σχέσεις με τις δύο ισχυρότερες χώρες, την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο πόλεμος στην Ουκρανία διέλυσε τα απομεινάρια πραγματισμού στην εξωτερική πολιτική του Κρεμλίνου. Δεδομένου ότι ο Πούτιν αντιλαμβάνεται τον πόλεμο ως μέρος μιας ευρύτερης αντιπαράθεσης με τη Δύση, επιδιώκει τώρα να υπονομεύσει τις θέσεις των Ηνωμένων Πολιτειών όπου μπορεί -συμπεριλαμβανομένης της υπονόμευσης διαφόρων πτυχών των σημερινών παγκόσμιων θεσμών και της συμβολής στην ενίσχυση της αμφισβήτησης της ηγεμονίας των ΗΠΑ από την Κίνα. Αυτή η προσέγγιση μπορεί να φανεί σε πολλούς τομείς, όπως η ανταλλαγή προηγμένης στρατιωτικής τεχνολογίας από τη Ρωσία με την Κίνα, το Ιράν και τη Βόρεια Κορέα, το έργο της για την καταστροφή του καθεστώτος κυρώσεων του ΟΗΕ κατά της Πιονγκγιάνγκ και η ακούραστη προώθηση συστημάτων πληρωμών που μπορούν να παρακάμψουν τα μέσα που τελούν υπό δυτικό έλεγχο. Ο Πούτιν συνόψισε την ατζέντα της ρωσικής προεδρίας των BRICS σε δηλώσεις του τον Ιούλιο ως μέρος μιας «επώδυνης διαδικασίας» για την ανατροπή της «κλασικής αποικιοκρατίας» της τάξης πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ζητώντας τον τερματισμό του «μονοπωλίου» της Ουάσινγκτον στον καθορισμό των κανόνων του δρόμου.
Σε αυτόν τον αγώνα κατά του δυτικού «μονοπωλίου», ο Πούτιν προσδιόρισε ως σημαντικότερη εκστρατεία την προσπάθεια αποδυνάμωσης της κυριαρχίας του δολαρίου στις διεθνείς οικονομικές συναλλαγές. Αυτή η εστίαση είναι άμεσο αποτέλεσμα της εμπειρίας της Ρωσίας με τις δυτικές κυρώσεις. Η Ρωσία ελπίζει ότι μπορεί να οικοδομήσει ένα πραγματικά ανθεκτικό στις κυρώσεις σύστημα πληρωμών και μια χρηματοπιστωτική υποδομή μέσω των BRICS, με τη συμμετοχή όλων των χωρών μελών. Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να είναι σε θέση να πιέσουν τους εταίρους της Ρωσίας έναν προς έναν, αλλά αυτό θα είναι πολύ πιο δύσκολο ή και αδύνατο αν οι χώρες αυτές έχουν ενταχθεί σε ένα εναλλακτικό σύστημα που περιλαμβάνει σημαντικούς εταίρους των ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία, η Ινδία και η Σαουδική Αραβία. Η απόφαση της NDB να αναστείλει έργα στη Ρωσία λειτούργησε ως ισχυρή υπενθύμιση ότι οι BRICS πρέπει να εξελιχθούν περαιτέρω για να μειώσουν τις ευπάθειες των μελών τους στις δυτικές κυρώσεις.
Η Κίνα στο τιμόνι
Η Ρωσία μπορεί να είναι η θυμωμένη φωνητική αιχμή του δόρατος της προσπάθειας να χρησιμοποιηθούν οι BRICS για τη δημιουργία μιας εναλλακτικής λύσης στην παγκόσμια τάξη υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, αλλά η Κίνα είναι η πραγματική κινητήρια δύναμη πίσω από την επέκταση της ομάδας. Κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008-10, το Πεκίνο συμμερίστηκε την επιθυμία της Μόσχας να καταστήσει τους BRICS πιο σημαντικούς. Η Κίνα ήθελε να τοποθετηθεί ως μέρος μιας δυναμικής ομάδας αναπτυσσόμενων χωρών που επεδίωκε τη σταδιακή εξισορρόπηση των παγκόσμιων θεσμών ώστε να αντικατοπτρίζουν δικαιότερα τις μετατοπίσεις της οικονομικής και τεχνολογικής ισχύος. Ωστόσο, υπό τον Κινέζο πρόεδρο Χου Τζιντάο, το Πεκίνο δεν ήταν πρόθυμο να διεκδικήσει την ηγεσία του ομίλου, εξακολουθώντας να καθοδηγείται από τη φόρμουλα του Ντενγκ Σιαοπίνγκ για «χαμηλό προφίλ».
Τα πράγματα άρχισαν να αλλάζουν σύντομα αφότου ο Σι Τζινπίνγκ έγινε ο κατεξοχήν ηγέτης της Κίνας, το 2012. Το 2013, το Πεκίνο επινόησε ένα φιλόδοξο σχέδιο που έγινε η Πρωτοβουλία Ζώνη και Δρόμος, ένα τεράστιο παγκόσμιο πρόγραμμα επενδύσεων σε υποδομές. Περίπου την ίδια εποχή, η Κίνα συνέβαλε στην έναρξη περιφερειακών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων στα οποία θα είχε ισχυρή επιρροή: πρώτα ήρθε η NDB, το 2014, και στη συνέχεια η Ασιατική Τράπεζα Επενδύσεων Υποδομών, που ιδρύθηκε το 2016. Η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας πίεσε επίσης τη διεθνοποίηση του γουάν, επεκτείνοντας τη χρήση του κινεζικού νομίσματος για τον διακανονισμό του εμπορίου, επεκτείνοντας τις εθνικές ανταλλαγές νομισμάτων με άλλες κεντρικές τράπεζες για την ενίσχυση της παγκόσμιας ρευστότητας του γουάν και ασκώντας πιέσεις για την ένταξη του γουάν στο καλάθι των ειδικών τραβηκτικών δικαιωμάτων του ΔΝΤ, καθιστώντας το το μοναδικό μη μετατρέψιμο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα. Μέσω της NDB, μέσω πρωτοβουλιών για τη χρήση τοπικών νομισμάτων στο διμερές εμπόριο και μέσω των προσπαθειών για τη δημιουργία μιας δεξαμενής εθνικών αποθεματικών νομισμάτων, οι BRICS διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην οικοδόμηση των πολυμερών θεσμών που αυξάνουν την κινεζική επιρροή στο εσωτερικό της τρέχουσας παγκόσμιας τάξης.
Καθώς οι αμερικανοκινεζικές σχέσεις έχουν πέσει κατακόρυφα την τελευταία δεκαετία, η εξωτερική πολιτική του Πεκίνου έχει γίνει πιο ριζοσπαστική. Οι Κινέζοι ηγέτες είναι πεπεισμένοι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα επιτρέψουν πρόθυμα στην Κίνα να γίνει η κυρίαρχη δύναμη στην Ασία, πολύ περισσότερο δεν θα καταδεχθούν να μοιραστούν την παγκόσμια ηγεσία με το Πεκίνο. Η Κίνα πιστεύει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες εργαλειοποιούν τις συμμαχίες και τους θεσμούς που στηρίζουν την τρέχουσα παγκόσμια τάξη για να περιορίσουν την άνοδο της Κίνας. Σε απάντηση, το Πεκίνο έχει ξεκινήσει σχέδια όπως η επικαλυπτόμενη από τον Σι Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ασφάλειας, η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Ανάπτυξης και η Παγκόσμια Πρωτοβουλία Πολιτισμού, τα οποία αμφισβητούν το δικαίωμα της Δύσης να ορίζει μονομερώς παγκόσμιους κανόνες και επιδιώκουν να υπονομεύσουν την έννοια των παγκόσμιων αξιών σε τομείς όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οι πρωτοβουλίες αυτές υποδηλώνουν την επιθυμία της Κίνας να οικοδομήσει μια διαφορετική τάξη πραγμάτων και όχι απλώς να μεταρρυθμίσει την τρέχουσα.
Η Κίνα και η Ρωσία έχουν τώρα παρόμοιες φιλοδοξίες για τους BRICS, καθιστώντας τον Πούτιν και τον Σι ένα ισχυρό δίδυμο. Και οι δύο θέλουν να εκθρονίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες ως παγκόσμιο ηγεμόνα, και για τον σκοπό αυτό, το Πεκίνο και η Μόσχα επιδιώκουν να καταστήσουν τις εναλλακτικές οικονομικές και τεχνολογικές πλατφόρμες απρόσβλητες στις αμερικανικές πιέσεις. Η εμβάθυνση της πολυμερούς συνεργασίας μέσω των BRICS φαίνεται να είναι ο καλύτερος δρόμος προς τα εμπρός. Όπως και ο Πούτιν, ο Σι θέτει αυτή την προσπάθεια με ηθικούς όρους. Όπως είπε σε μια σύνοδο κορυφής των BRICS το 2023, «Δεν ανταλλάσσουμε αρχές, δεν υποκύπτουμε σε εξωτερικές πιέσεις ούτε ενεργούμε ως υποτελείς άλλων. Οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γράφονται και να τηρούνται από κοινού από όλες τις χώρες με βάση τους σκοπούς και τις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όχι να υπαγορεύονται από εκείνους που έχουν την πιο δυνατή φωνή».
Πέρα από τη ρητορική, η Κίνα ηγήθηκε της προσπάθειας -με τη ρωσική υποστήριξη- να προστεθούν μέλη στους BRICS. Το Πεκίνο υποστήριξε μια μαξιμαλιστική προσέγγιση, προσπαθώντας να εντάξει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Θέλει να είναι ο ηγέτης ενός ισχυρού και ευμεγέθους μπλοκ. Οι μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις πίσω από κλειστές πόρτες περιόρισαν τον κατάλογο των νέων μελών σε έξι, τα οποία έγιναν πέντε αφού η Αργεντινή αθέτησε τη δέσμευσή της να συμμετάσχει στον απόηχο του θριάμβου του φιλελεύθερου Χαβιέρ Μιλέι στις προεδρικές εκλογές του περασμένου φθινοπώρου.
Η σύνοδος κορυφής στο Καζάν θα είναι η πρώτη συνάντηση των διευρυμένων BRICS. Όμως η επιθετική προσπάθεια του Πεκίνου να διευρύνει τον όμιλο και τον ρόλο του στη διεθνή σκηνή έχει κόστος. Η ομάδα έχει γίνει λιγότερο συνεκτική και πιο εύθραυστη- δεν συμμερίζονται όλες οι χώρες εντός της την αντιδυτική ατζέντα του Σι και του Πούτιν.
Η αναζήτησή μιας μέσης οδού
Το ρήγμα είναι εμφανές μεταξύ των ιδρυτικών μελών του μπλοκ. Η Κίνα και η Ρωσία μπορεί να βρίσκονται στην ίδια σελίδα, αλλά η Βραζιλία και η Ινδία παραμένουν σε μεγάλο βαθμό προσηλωμένες στην επιδίωξη της μεταρρύθμισης της παγκόσμιας διακυβέρνησης χωρίς να προσπαθούν να επιτεθούν στο διεθνές σύστημα, όπως είναι σήμερα δομημένο. Οι ιθύνοντες στη Μπραζίλια και στο Νέο Δελχί επιθυμούν να τηρήσουν μια ανένταχτη στάση και να βρουν μια μέση λύση μεταξύ της Δύσης, από τη μία πλευρά, και της Ρωσίας και της Κίνας, από την άλλη. Τόσο η Βραζιλία όσο και η Ινδία έχουν καθίσει σε μεγάλο βαθμό στο φράχτη όταν πρόκειται για τον πόλεμο στην Ουκρανία, απρόθυμες να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της Δύσης να απομονώσει τη Ρωσία, αλλά εξίσου απρόθυμες να πάρουν ρητά το μέρος της Μόσχας, αναγνωρίζοντας ότι η εισβολή ισοδυναμεί με κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και οι δύο χώρες έχουν επωφεληθεί οικονομικά από την εκτροπή του εμπορίου που προκάλεσαν οι δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Η Βραζιλία αγοράζει με έκπτωση ρωσικά λιπάσματα και πέρυσι ήταν ένας από τους μεγαλύτερους αγοραστές ρωσικού ντίζελ. Η Ινδία, επίσης, αγοράζει ρωσικά ενεργειακά προϊόντα με έκπτωση. Αλλά καμία από τις δύο χώρες δεν επιθυμεί να διακόψει τους δεσμούς της με τη Δύση ή να καταταγεί σε ένα αντιδυτικό μπλοκ.
Επομένως, η Βραζιλία και η Ινδία είναι επιφυλακτικές απέναντι στη σκλήρυνση του προσανατολισμού των BRICS. Και οι δύο αντιτάχθηκαν αρχικά στην προσπάθεια της Κίνας να διευρύνει την ομάδα, την οποία το Πεκίνο πρότεινε για πρώτη φορά το 2017 υπό την ονομασία «BRICS Plus». Η Βραζιλία και η Ινδία επιθυμούσαν να διατηρήσουν την αποκλειστικότητα της λέσχης, ανησυχώντας ότι η προσθήκη περισσότερων μελών στο μπλοκ θα αποδυνάμωνε τη δική τους επιρροή στο εσωτερικό του. Το 2023, η Κίνα ενέτεινε τη διπλωματική της εκστρατεία και πίεσε τη Βραζιλία και την Ινδία να υποστηρίξουν την επέκταση, κυρίως προβάλλοντας την αντίστασή τους ως ισοδύναμη με την παρεμπόδιση της ανόδου άλλων αναπτυσσόμενων χωρών. Θέλοντας να διατηρήσει τη δική της θέση στον παγκόσμιο Νότο, η Ινδία εγκατέλειψε την αντίθεσή της, αφήνοντας στη Βραζιλία καμία άλλη επιλογή από το να συμφωνήσει με την επέκταση. Η Βραζιλία άσκησε πιέσεις κατά της προσθήκης οποιασδήποτε ανοιχτά αντιδυτικής χώρας – μια προσπάθεια που απέτυχε θεαματικά όταν το Ιράν ανακοινώθηκε ως ένα από τα νέα μέλη εκείνης της χρονιάς.
Ο τρόπος με τον οποίο η Κίνα επέβαλε τις προτιμήσεις της στη σύνοδο κορυφής του 2023 αιφνιδίασε τους Βραζιλιάνους διπλωμάτες, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι ο ρόλος της χώρας τους θα μειωνόταν σε μια διευρυμένη ομάδα με επικεφαλής μια πολύ πιο δυναμική Κίνα. Οι εξελίξεις αυτές έχουν προκαλέσει ανησυχίες στη Βραζιλία ότι η συμμετοχή της στους BRICS μπορεί να περιπλέξει τη στρατηγική της μη προσήλωσης. Προς το παρόν, εξακολουθεί να ισχύει η ευρεία συναίνεση ότι η συμμετοχή δημιουργεί σημαντικά οφέλη. Η Βραζιλία εκτιμά την ευκαιρία να εμβαθύνει τους δεσμούς της με άλλα κράτη μέλη των BRICS και την πρόσθετη μόχλευση που προσφέρει στις διαπραγματεύσεις με την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες. Η συμμετοχή στους BRICS έχει επίσης βοηθήσει χώρες όπως η Βραζιλία και η Νότια Αφρική, η γραφειοκρατία των οποίων είχε περιορισμένες γνώσεις για τον μη δυτικό κόσμο, να προσαρμοστούν σε μια πολυπολική τάξη. Και συνοδεύεται από σημαντικό χρόνο επαφής με τον Σι και άλλους Κινέζους ιθύνοντες – ένα προνόμιο που δεν είναι καθόλου ασήμαντο, αν αναλογιστεί κανείς πόσο σημαντικές έχουν γίνει οι κινεζικές επενδύσεις και το εμπόριο για τις χώρες του παγκόσμιου Νότου.
Παρά την αυξανόμενη απόκλιση μεταξύ του ρητά αντιδυτικού στρατοπέδου των BRICS και του αδέσμευτου στρατοπέδου, όλα τα μέλη εξακολουθούν να συμφωνούν σε ορισμένα θεμελιώδη ζητήματα που εξηγούν γιατί η ομάδα έχει καταστεί ζωτικής σημασίας για τα μέλη της. Κατά την άποψη των περισσότερων χωρών της ομάδας, ο κόσμος μετακινείται από τη μονοπολικότητα υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην πολυπολικότητα, με τη γεωπολιτική να ορίζεται πλέον από τον ανταγωνισμό μεταξύ διαφόρων κέντρων ισχύος. Η ομάδα BRICS, παρά τις εσωτερικές της εντάσεις, παραμένει μια βασική πλατφόρμα για την ενεργό διαμόρφωση αυτής της διαδικασίας. Πράγματι, ιδωμένη από τις πρωτεύουσες του παγκόσμιου Νότου, η πολυπολικότητα είναι ο ασφαλέστερος τρόπος για τον περιορισμό της ηγεμονικής ισχύος, η οποία, ανεξέλεγκτη, αποτελεί απειλή για τους διεθνείς κανόνες και νόρμες και για την παγκόσμια σταθερότητα. Οι δυτικοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συχνά παραβλέπουν αυτή τη βασική συμφωνία μεταξύ των χωρών BRICS και τον ρόλο που έχει διαδραματίσει στη διατήρηση της δέσμευσης όλων των μελών στην ομάδα από την ίδρυσή της.
Αυτή η κοινή προοπτική εξηγεί επίσης γιατί μεγάλο μέρος του αναπτυσσόμενου κόσμου προσβλέπει σε μεγαλύτερη πολυπολικότητα στην παγκόσμια τάξη και δεν νοσταλγεί την αδιαμφισβήτητη υπεροχή της Ουάσινγκτον ή της Δύσης. Για πολλές χώρες, η συμμετοχή στις BRICS είναι μια σοβαρά ελκυστική πρόταση. Από την πλευρά τους, η Κίνα και η Ρωσία χαιρετίζουν τον μεγάλο αριθμό χωρών που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους, όπως η Αλγερία, η Κολομβία και η Μαλαισία.
Ωστόσο, κάθε χώρα που θα ενταχθεί στους BRICS θα πρέπει να αντιμετωπίσει ένα βασικό ερώτημα: Με ποια πλευρά είναι; Θα συμμαχήσει με τη Βραζιλία, την Ινδία και άλλους μη συμμαχούντες ή με την αντιδυτική παράταξη υπό την ηγεσία της Κίνας και της Ρωσίας; Το Ιράν, που είναι και το ίδιο παρίας στη διεθνή σκηνή, θα ενισχύσει το αντιδυτικό στρατόπεδο. Αλλά οι περισσότερες άλλες χώρες θα θεωρήσουν πιθανότατα την ένταξη στους BRICS ως έναν τρόπο να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με την Κίνα και άλλες χώρες του παγκόσμιου Νότου χωρίς να υποβαθμίσουν τους δεσμούς τους με τη Δύση.
Η Σαουδική Αραβία είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα. Ενώ το Ριάντ παραμένει βασικός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, έχει επιδιώξει να εμβαθύνει τους δεσμούς με το Πεκίνο και έχει ξεκινήσει μια άνευ προηγουμένου διπλωματική προσέγγιση σε περιοχές όπου η Σαουδική Αραβία παραδοσιακά δεν έπαιζε ρόλο, όπως στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, συνοδευόμενη από επενδύσεις σε χώρες όπως η Χιλή και η Γουιάνα. Οι κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής αγκαλιάζουν αυτές τις πρωτοβουλίες με το ίδιο σκεπτικό: σε έναν όλο και πιο ασταθή κόσμο που οδεύει άστατα προς την πολυπολικότητα, θα ήταν καλό να διαφοροποιήσουν τις οικονομικές και διπλωματικές στρατηγικές τους.
Ρωγμές στο “τείχος” των BRICS
Στη Δύση, ορισμένοι επικριτές των BRICS απορρίπτουν την ομάδα ως ένα ετερόκλητο πλήρωμα που δεν αξίζει σοβαρής προσοχής. Άλλοι πιστεύουν ότι αποτελεί άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη. Και οι δύο απόψεις στερούνται “αποχρώσεων”: η ανάδυση των BRICS ως πολιτικής ομάδας αντανακλά γνήσια παράπονα για τις αδικίες της τάξης πραγμάτων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ και δεν μπορεί απλώς να παραμεριστεί. Αλλά λόγω των αλλαγών στη μεγάλη στρατηγική της Κίνας και της Ρωσίας, οι αποκλίσεις εντός της ομάδας αυξάνονται επίσης, και η πρόσφατη επέκταση είναι πιθανό να αποδυναμώσει τη συνοχή της.
Προς το παρόν, η Κίνα και η Ρωσία έχουν το πάνω χέρι στην εσωτερική συζήτηση για τη διαμόρφωση του μέλλοντος των BRICS. Αλλά αυτό μπορεί να μην ισχύει πάντα. Είναι αλήθεια ότι η ισχύς στην ομάδα δεν κατανέμεται ισόποσα -η οικονομία της Κίνας είναι μεγαλύτερη από εκείνη όλων των άλλων ιδρυτικών μελών μαζί- αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τα άλλα μέλη δεν μπορούν να αντισταθούν στη μετατροπή της ομάδας σε ένα μπλοκ υπό την ηγεσία του Πεκίνου με συμπαραστάτη τη Μόσχα. Η Βραζιλία και η Ινδία εργάζονται εδώ και χρόνια παρασκηνιακά για να μετριάσουν την πιο διεκδικητική γλώσσα της Ρωσίας στις δηλώσεις κορυφής, και η Κίνα, επίσης, θα διαπιστώσει ότι δεν μπορεί να αγνοήσει τη μετριοπαθή επιρροή τους. Για παράδειγμα, ο πρόεδρος της Βραζιλίας απορρίπτει ρητά τη διαμόρφωση των BRICS ως αντίποδα της G-7 και συχνά δηλώνει ότι η ομάδα «δεν είναι εναντίον κανενός». Ο Άρβιντ Σουμπραμανιάν, πρώην επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της κυβέρνησης της Ινδίας, προέτρεψε πρόσφατα το Νέο Δελχί να εγκαταλείψει την ομάδα, καθώς η επέκτασή της ισοδυναμεί, κατά την άποψή του, με κατάληψη από το Πεκίνο και την ατζέντα του. Όμως η Βραζιλία ή η Ινδία εξακολουθούν να έχουν σημαντική επιρροή στο πλαίσιο των BRICS: η αποχώρησή τους θα αποδυνάμωνε σοβαρά το σύνολο της οργάνωσης με τρόπο που δεν είναι προς το συμφέρον της Κίνας ή της Ρωσίας.
Η ομάδα θα πρέπει να διαχειριστεί αυτές τις εντάσεις και αντιφάσεις τα επόμενα χρόνια. Οι ρωγμές στο εσωτερικό των BRICS είναι πιθανό να μεγαλώσουν, αλλά είναι απίθανο να οδηγήσουν στη διάλυσή τους. Σίγουρα, η ομάδα θα μπορούσε να αντιμετωπίσει πολλές πιέσεις. Ο τεχνολογικός ανταγωνισμός μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών μπορεί να οδηγήσει στην ανέγερση ενός ψηφιακού σιδηρού παραπετάσματος και στην ανάδυση δύο ξεχωριστών και ασύμβατων τεχνολογικών σφαιρών, γεγονός που θα καθιστούσε πιο δύσκολη τη στάση τους. Η εξεύρεση ενός κοινού παρονομαστή στην ομάδα θα γίνει πιο δύσκολη, ιδίως σε ευαίσθητα γεωπολιτικά ζητήματα όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία. Αυτές οι διαφορές ενδέχεται να καταστήσουν το μπλοκ λιγότερο επιδραστικό στη διεθνή σκηνή, ακόμη και καθώς οι προσπάθειές του να προωθήσει εναλλακτικά νομίσματα έναντι του δολαρίου ΗΠΑ αποκτούν δύναμη.
Για τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές δυνάμεις, η δυναμική στο εσωτερικό των BRICS υπογραμμίζει την ανάγκη να ληφθεί σοβαρά υπόψη η ομάδα -και η υποκείμενη δυσαρέσκεια με την τρέχουσα τάξη πραγμάτων. Είναι απολύτως λογικό για ανερχόμενες δυνάμεις όπως η Βραζιλία να αναζητούν επιλογές αντιστάθμισης και να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με τον τρόπο με τον οποίο οι Ηνωμένες Πολιτείες κατευθύνουν το υπάρχον σύστημα. Οι δυτικές δυνάμεις θα πρέπει να επικεντρωθούν στο να μην κάνουν τα πράγματα χειρότερα, προσπαθώντας, για παράδειγμα, να τρομάξουν τις μεσαίες δυνάμεις από το να ενταχθούν στους BRICS, κάτι που παραπέμπει σε πατερναλισμό και αποικιακή παρέμβαση. Με τον ίδιο τρόπο, οι προσπάθειες της Δύσης να προειδοποιήσει τις μεσαίες δυνάμεις του παγκόσμιου Νότου για την υπερβολική εξάρτηση από την Κίνα έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικές.
Οι δυτικές χώρες μπορούν να κάνουν περισσότερα για να μην αποξενώσουν αυτές τις μεσαίες δυνάμεις που αναζητούν μεγαλύτερο χώρο ελιγμών και να διασφαλίσουν ότι οι BRICS δεν θα μετατραπούν σε ένα αντιδυτικό μπλοκ. Θα πρέπει να διευκρινίσουν με μεγαλύτερη σαφήνεια τον τρόπο με τον οποίο ορισμένες κυρώσεις σχετίζονται με τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και να προσπαθήσουν να είναι συνεπείς στην εφαρμογή των κυρώσεων αυτών κατά όλων των παραβατών -όχι μόνο κατά των γεωπολιτικών αντιπάλων. Οι χώρες του παγκόσμιου Νότου θέλουν να ξεφύγουν από την ηγεμονία του δολαρίου, όταν βλέπουν τις δυτικές χώρες, για παράδειγμα, να δεσμεύουν τα ρωσικά κεντρικά τραπεζικά αποθεματικά το 2022 ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία, αλλά να μην λαμβάνουν καμία τιμωρία για παρόμοιες παράνομες στρατιωτικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Οι πλούσιες χώρες μπορούν επίσης να γίνουν καλύτεροι λύτες προβλημάτων για τις φτωχότερες χώρες, μεταξύ άλλων με την ανταλλαγή τεχνολογίας και την παροχή βοήθειας για την πράσινη μετάβαση. Και η Δύση θα πρέπει να καταβάλει πιο γνήσιες προσπάθειες για τον εκδημοκρατισμό της παγκόσμιας τάξης, όπως με την κατάργηση της αναχρονιστικής παράδοσης ότι μόνο Ευρωπαίοι ηγούνται του ΔΝΤ και μόνο Αμερικανοί πολίτες ηγούνται της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τέτοιες ενέργειες θα οικοδομούσαν εμπιστοσύνη και θα υπονόμευαν τις κινεζικές και ρωσικές προσπάθειες να στρατολογήσουν τον παγκόσμιο Νότο σε έναν αντιδυτικό σκοπό. Αντί να θρηνεί για την ανάδυση των BRICS, η Δύση θα πρέπει να φλερτάρει τα κράτη μέλη που έχουν συμφέρον να διασφαλίσουν ότι η ομάδα δεν θα μετατραπεί σε ένα ανοιχτά αντιδυτικό μόρφωμα με πρόθεση να υπονομεύσει την παγκόσμια τάξη.
Πηγή: Foreign Affairs