Ο συνδυασμός δυο ευρέως χρησιμοποιούμενων φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει τις γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο αποβολής και άλλων επιπλοκών της εγκυμοσύνης.
Επιστήμονες στην Ιαπωνία διαπίστωσαν ότι η χαμηλή δόση ασπιρίνης, είτε μόνη της είτε σε συνδυασμό με ηπαρίνη (ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο αραιωτικό του αίματος), μπορεί να αποτρέψει έναν συγκεκριμένο τύπο υποτροπιάζουσας απώλειας εγκυμοσύνης.Η αποβολή (απώλεια εγκυμοσύνης τις πρώτες είκοσι εβδομάδες της κύησης) είναι ένα σχετικά συχνό φαινόμενο, που επηρεάζει το 10% έως 20% των κυήσεων. Αλλά ένα πολύ μικρότερο ποσοστό γυναικών, λιγότερο από 5%, βιώνουν επαναλαμβανόμενες αποβολές, που ορίζονται ως δύο ή περισσότερες. Μια ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κόμπε στην Ιαπωνία ανακοίνωσε ότι βρήκε έναν τρόπο να αποτρέψει τουλάχιστον μερικές από αυτές τις ιδιαίτερα τραγικές περιπτώσεις.
Σε προηγούμενη μελέτη της, η ομάδα διαπίστωσε ότι πολλές γυναίκες με υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης -περίπου 20% – φέρουν αυτοαντισώματα που στοχεύουν μια συγκεκριμένη πρωτεΐνη που βρίσκεται στην επιφάνεια πολλών κυττάρων, συμπεριλαμβανομένων των κυττάρων στη μήτρα που είναι σημαντικά για την υποστήριξη της κύησης, γνωστά ως βήτα-2. -γλυκοπρωτεΐνη Ι (β2GPI). Άλλες έρευνες είχαν δείξει ότι τα αντισώματα κατά της βήτα-2-GPI μπορούν να παίξουν ρόλο στην πρόκληση του αντιφωσφολιπιδικού συνδρόμου (APS), μιας αυτοάνοσης νόσου που είναι γνωστό ότι αυξάνει τον κίνδυνο απώλειας εγκυμοσύνης. Αλλά οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι ορισμένες γυναίκες με υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης μπορούν να φέρουν παρόμοια αντισώματα που στοχεύουν στη βήτα-2-GPI ακόμη και αν δεν πάσχουν από APS.
Η χαμηλή δόση ασπιρίνης, που χρησιμοποιείται συνήθως παράλληλα με την ηπαρίνη, θεωρείται ήδη ότι μειώνει τον κίνδυνο αποβολής σε γυναίκες με APS. Έτσι, οι ερευνητές εξέτασαν εάν η ίδια προληπτική θεραπεία θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τις γυναίκες χωρίς APS που έφεραν αυτά τα αντισώματα κατά της βήτα-2-GPI.
Στη νέα τους μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Frontiers in Immunology», συμμετείχαν 47 έγκυες με υποτροπιάζουσα απώλεια εγκυμοσύνης, οι οποίες βρέθηκαν θετικές για τα αντισώματα που είχαν ανακαλύψει οι ερευνητές προηγουμένως. Οι 39 από αυτές έλαβαν χαμηλή δόση ασπιρίνης και/ή ηπαρίνης. Συνολικά, πάνω από το 80% των γυναικών στην ομάδα θεραπείας γέννησαν φυσιολογικά, σε σύγκριση με το 50% της ομάδας που δεν έλαβε τη θεραπεία. Αυτές οι γυναίκες είχαν επίσης πολύ χαμηλότερο κίνδυνο για άλλες επιπλοκές της εγκυμοσύνης.
«Το μέγεθος του δείγματος είναι μάλλον μικρό, αλλά τα αποτελέσματα εξακολουθούν να δείχνουν ξεκάθαρα ότι μια θεραπεία με χαμηλή δόση ασπιρίνης ή ηπαρίνης είναι πολύ αποτελεσματική στην πρόληψη της απώλειας εγκυμοσύνης ή επιπλοκών, σε γυναίκες που έχουν αυτά τα πρόσφατα ανακαλυφθέντα αντισώματα» εξήγησε η Τανιμούρα Κέντζι, επικεφαλής ερευνήτρια και μαιευτήρας στο Πανεπιστήμιο του Κόμπε.
Ορισμένες από τις γυναίκες που είχαν αυτά τα αντισώματα βρέθηκαν επίσης θετικές για APS, περιπλέκοντας δυνητικά τα αποτελέσματα. Αλλά οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι γυναίκες χωρίς APS είχαν ακόμη υψηλότερο ποσοστό επιτυχούς εγκυμοσύνης όταν έλαβαν θεραπεία με αυτά τα φάρμακα (πάνω από 92%). Η Κέντζι σημείωσε ότι τα αντισώματα αντι-βήτα-2-GPI μπορεί επίσης να προκαλέσουν στειρότητα και άλλες παθήσεις στις γυναίκες, όπως η αρτηριακή θρόμβωση, επομένως τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν ευρύτερες επιπτώσεις και εκεί.
Σε κάθε περίπτωση, θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα και μεγαλύτερες κλινικές δοκιμές για να επιβεβαιωθούν τα ευρήματα.
ΠΗΓΗ: Gizmodo