Η Κίνα αποθηκεύει «αθόρυβα» για αρκετούς μήνες τεράστιες ποσότητες πετρελαίου, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
«Τα αποθέματα αργού πετρελαίου φαίνεται μάλιστα να αποθηκεύονται σε υπόγειες δεξαμενές, αόρατες από τους δορυφόρους της Kpler-του κορυφαίου παρόχου δεδομένων και πληροφοριών για τις αγορές ενέργειας και ναυτιλίας, που παρακολουθεί μόνο την επιφανειακή αποθήκευση», αναφέρει σε έκθεσή της η αμερικανική επενδυτική τράπεζα.
Η εγχώρια παραγωγή αργού πετρελαίου της Κίνας είναι 4,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και τα αποθέματα ανέρχονται σε 1,1 δισεκατομμύρια βαρέλια, που είναι αρκετά για να καλύψουν 75 ημέρες λειτουργίας των εγχώριων διυλιστηρίων με τον τρέχοντα ρυθμό.
Οι εισαγωγές αργού μειώθηκαν επίσης στα 11,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα κατά τους πρώτους εννέα μήνες του έτους, 300.000 βαρέλια λιγότερα από τον μέσο όρο των 11,7 βαρέλια το 2023. Σύμφωνα με την JP Morgan «ο συνδυασμός της εγχώριας παραγωγής με τις εισαγωγές σημαίνει ότι η χώρα έχει διαθέσιμα 15,6 εκατομμύρια βαρέλια, αφήνοντας ένα πλεόνασμα σχεδόν 300.000 βαρελιών κάθε μέρα».
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα εκτιμά πάντως pvw δεν μπορεί να υπολογίσει πόσο αργό πετρέλαιο αποθηκεύει η Κίνα σε σπηλιές και κάτω από το έδαφος. Πρώτον επειδή είναι ένα μέρος ασφαλές και δεύτερο γιατί «σε έναν τόσο κατακερματισμένο κόσμο είναι καλύτερα ο εχθρός σου να μην ξέρει τα χαρτιά σου».
Ο φόβος του Τραμπ
Ο φόβος μιας μεγάλης σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή ή μιας νίκης του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές, φαίνεται να υποχρεώνει την Κίνα να είναι πολύ συντηρητική με το αργό.Για αυτόν τον λόγο, το Πεκίνο θα μπορούσε να αποθηκεύει πετρέλαιο «αθόρυβα» για αρκετούς μήνες, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της JP Morgan.
Η Κίνα φαίνεται ότι στοχεύει να δημιουργήσει ένα τεράστιο απόθεμα ,πιθανώς ως μέτρο προφύλαξης έναντι μιας πιθανής διακοπής στις ροές αργού πετρελαίου, λόγω των πιθανών περιορισμών που θα επιβληθούν από μια μελλοντική κυβέρνηση στις Ηνωμένες Πολιτείες», σημειώνει η JP Morgan.
Ο Ντόναλντ Τραμπ ,μιλώντας στη συντακτική επιτροπή της Wall Street Journal, είπε μάλιστα πώς αν επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η Κίνα δεν θα τολμούσε να τον προκαλέσει επειδή ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ξέρει ότι ο Ρεπουμπλικανός είναι «τρελός».
Ο Τραμπ προειδοποίησε ακόμη πώς εάν εκλεγεί πρόεδρος στις 5 Νοεμβρίου, θα επιβάλει δασμούς «150% έως 200%», στην Κίνα εάν επιδιώξει να αποκλείσει την Ταϊβάν.
Τι συμφέρει το Πεκίνο
Το Πεκίνο αποφεύγει βέβαια οποιαδήποτε παρέμβαση στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία. «Όποιος και να κερδίσει, οι σινο-αμερικανικές σχέσεις θα παραμείνουν τεταμένες» λένε στη Ναυτεμπορική παράγοντες της αγοράς ενέργειας.
Ενώ οι αμερικανικές εκλογές είναι ένα καυτό θέμα στην κινεζική κοινή γνώμη και ένα σημαντικό θέμα ακαδημαϊκής έρευνας, η κινεζική κυβέρνηση «ελπίζει πάντως ότι οι σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να βελτιωθούν.
Ωστόσο, δημιουργεί ανησυχίες στο Πεκίνο η πρόσφατη δήλωση του Τραμπ πώς θα επιβάλει δασμούς 60% στα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα προκειμένου να εξασφαλίσει ευνοϊκότερες συνθήκες εμπορίου για τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Σε σύγκριση με τις πιο στοχευμένες εμπορικές πολιτικές του Μπάιντεν, ο Τραμπ δείχνει μια ισχυρότερη τάση για αποσύνδεση από την Κίνα. Ορισμένες δεξαμενές σκέψης των Ρεπουμπλικανών προτείνουν ακόμη και πλήρη «αποσύνδεση» του εμπορίου.
Εάν ο Τραμπ φέρει τον οικονομικό ανταγωνισμό στο προσκήνιο, οι εντάσεις ασφαλείας μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ θα μπορούσαν να ενταθούν.
Ελπίζουν στον απομονωτισμό
«Σε περίπτωση που ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ακολουθήσει μια διπλωματική προσέγγιση υψηλού επιπέδου για την επίτευξη «ειρήνης» μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας «μέσα σε 24 ώρες», θα μπορούσε να καταστήσει πιο περίπλοκες τις σχέσεις της Αμερικής με μεγάλες δυνάμεις όπως η Ευρώπη, η Κίνα και η Ρωσία.
Στη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση των Ρεπουμπλικανών θα μπορούσε να λάβει μια πιο σκληρή στάση για να υποστηρίξει το Ισραήλ, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την Κίνα, η οποία είναι πιο συμπαθητική προς την παλαιστινιακή πλευρά, στόχο επιθέσεων από τις ΗΠΑ.
Ο Γου Ξιανγκ πρώην καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tsinghua στο Πεκίνο, επισημαίνει πάντως ότι η Κίνα μπορεί να προτιμά τον Τραμπ από την Κάμαλα Χάρις, στον Λευκό Οίκο. «Η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο θα ήταν ένα τεράστιο πλεονέκτημα για την Κίνα, καθώς θα σήμαινε ότι θα υπήρχαν βαθύτεροι διαχωρισμοί στην αμερικανική δημοκρατία», τονίζει ο Κινέζος αναλυτής.
Ωστόσο, η Ελίζαμπεθ Φρόιντ Λαρούς, στέλεχος στο Global Center for China του Atlantic Council, υποστηρίζει ότι το γεωπολιτικό τοπίο έχει αποσταθεροποιηθεί σημαντικά από την πρώτη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ. Και από πλευράς εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, οι Κινέζοι ηγέτες μπορεί να προτιμήσουν μια νίκη της Κάμαλα Χάρις». Η Λαρούς εκτιμά ότι η Χάρις είναι πιο πιθανό να «παίξει το παιχνίδι με την Κίνα, όπως έκαναν οι προκάτοχοί της, με διαφορετικό τρόπο».
Για το θέμα της Ταϊβάν, αν η Χάρις εκλεγεί πρόεδρος, δεν θα εκφράσει τόσο κατηγορηματικά την ανάγκη για μια στρατιωτική υποστήριξη προς την Ταϊβάν, όσο ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος έχει δηλώσει πολλές φορές ότι οι αμερικανικές δυνάμεις θα στηρίξουν το νησί αν δεχθεί εισβολή από την Κίνα. Σε σύγκριση με τον Τραμπ, τονίζει η Λαρούς, η Χάρις θα ήταν «πιο πιθανό να δεσμευτεί να επαναφέρει τη σχέση μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας σε καλό δρόμο ,με κάποιο τρόπο».
www.naftemporiki.gr