Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα σαφές πλαίσιο που θα προστατεύει τους επενδυτές και θα διασφαλίζει τη διαφάνεια σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, χωρίς να αγνοούνται οι κίνδυνοι που ενέχει.
Προβλέπεται η αξιολόγηση πρακτικών από χώρες που έχουν ήδη εφαρμόσει αντίστοιχες ρυθμίσεις, όπως η Γαλλία, η οποία έχει δώσει ιδιαίτερη έμφαση στην εποπτεία των επενδύσεων και στη φορολόγηση των υπεραξιών. Παράλληλα, ο νέος ευρωπαϊκός κανονισμός που τέθηκε σε ισχύ από τον Δεκέμβριο του 2024, επιβάλλει μέτρα όπως η ενημέρωση επενδυτών για τους κινδύνους και η διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Στην Ελλάδα, οι αρμόδιες εποπτικές αρχές έχουν ήδη οριστεί, ενώ η χώρα συμμετέχει στο Πλαίσιο Αναφοράς του ΟΟΣΑ για τα κρυπτοστοιχεία.
Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση, προκρίνεται η εφαρμογή συντελεστή 15% στις υπεραξίες από την πώληση κρυπτονομισμάτων, με την προοπτική να τεθεί σε ισχύ μέσα στο 2025. Παράλληλα, εξετάζεται η δημιουργία μηχανισμών ώστε τα έσοδα από αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων να μπορούν να δηλώνονται για την κάλυψη δηλώσεων «πόθεν έσχες», κάτι που μέχρι στιγμής δεν είναι εφικτό.
Το προτεινόμενο πλαίσιο στοχεύει στη διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού περιβάλλοντος, με σκοπό να καλυφθούν τα νομοθετικά κενά, να προληφθούν κίνδυνοι για τους επενδυτές και να διασφαλιστεί η σταθερότητα σε μια αγορά που παρουσιάζει υψηλή μεταβλητότητα και δυναμική ανάπτυξη.
www.dnews.gr