Οι τουρίστες αυξάνονται αλλά τα έσοδα μειώνονται

Όλο και λιγότερα αφήνουν στη χώρα μας οι ξένοι επισκέπτες και παρά τη
συνεχιζόμενη αύξηση των αφίξεων, τα έσοδα εξακολουθούν να μένουν στάσιμα. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, η δαπάνη ανά ταξίδι στην Ελλάδα υποχώρησε στα 605,1 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι 615,6 ευρώ στο πρώτο εξάμηνο του 2013. Την ίδια ώρα, αν και οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίαζαν κατά το πρώτο εξάμηνο άνοδο 13,4%, ωστόσο σε πραγματικά νούμερα αυτές ανήλθαν μόλις σε 3,94 δισ. ευρώ από 3,47 δισ. ευρώ πέρσι και δεν κατάφεραν να ακολουθήσουν την έκρηξη των αφίξεων: περίπου 840 χιλιάδες περισσότεροι ξένοι τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα μέχρι και τον Ιούνιο, οι επιπλέον όμως εισπράξεις μετά βίας έφτασαν το μισό δισ.
Η μείωση των εσόδων από τη ρωσική αγορά ήταν αναμενόμενη για τους επιχειρηματίες του τουρισμού μετά και από τις απανωτές πτωχεύσεις τουριστικών πρακτορείων, αλλά και από τη σημαντική κάμψη της ζήτησης που είχε διαφανεί ήδη από την αρχή της χρονιάς. Πράγματι τα έσοδα από τη Ρωσία έπεσαν στα 347 εκατ. ευρώ από 356 εκατ. πέρσι, χωρίς βέβαια να έχουν υπολογιστεί ούτε οι απώλειες του Αυγούστου εξαιτίας των γραφείων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, ούτε και οι ακυρώσεις των προγραμματισμένων πακέτων μέχρι το τέλος της σεζόν. Συνεπώς η ζημιά από τη ρωσική αγορά αναμένεται να είναι κατά πολύ μεγαλύτερη.
Ακόμη και τα έσοδα από τους Αμερικανούς τουρίστες, τους πλέον «ανοιχτοχέρηδες», σημειώνουν φέτος πτώση: ξόδεψαν κατά μέσο όρο 1.131 ευρώ το άτομο από 1.192 ευρώ πέρσι. Από την άλλη, οι εισπράξεις από τη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 2,9% στο πρώτο εξάμηνο του 2014, έναντι 24,3% στο πρώτο εξάμηνο του 2013.
Έτσι ο στόχος των εισπράξεων δεν δείχνει να ξεπερνά το «φράγμα» των 13,5 δισ. ευρώ (συνυπολογίζοντας τα έσοδα από την κρουαζιέρα), ενώ όσο οδεύουμε προς το τέλος της σεζόν ο στόχος αυτό δεν φαίνεται να αναθεωρείται προς τα πάνω. Η στασιμότητα αυτή των εσόδων αποδίδεται κυρίως στη συγκράτηση των τιμών των πακέτων που πωλήθηκαν στις αρχές του χρόνου, αλλά και στη συνέχιση ελκυστικών προσφορών ακόμη και μέχρι τώρα ώστε να κρατηθεί ζωντανή η ζήτηση για την Ελλάδα.
Σύμφωνα πάντως με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι αφίξεις θα ξεπεράσουν τα 19,5 εκατ. (21,5 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της κρουαζιέρας) έναντι 17,9 εκατ. το 2013 και 15,5 εκατ. το 2012. Η κίνηση συνεπώς των επιβατών κρουαζιέρας εκτιμάται ότι θα παραμείνει στα περσινά επίπεδα, περίπου στα 2 εκατ. ταξιδιώτες.
(capital)

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

Δ.Αθηναίων: Εργαζόμενοι κατά Μπακογιάννη -Απαξιώνει σκόπιμα τη Διεύθυνση Πρασίνου για να την ιδιωτικοποιήσει

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων