Σκληρό σιτάρι: Απογοήτευση παραγωγών με τιμή στα 25 λεπτά...

Το σκληρό σιτάρι το πήραν στα αλώνια με ανοικτή τιμή και έβαλαν κάποιους να λένε για μια καλή εμπορική χρονιά και τώρα θα γίνουν πλούσιοι χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ένα άσχημο ξεκίνημα είχαμε για την χώρα μας, αφού ανακοινώθηκε η πρώτη επίσημη τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό για το σκληρό.

Να θυμίσουμε ότι φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις και πολύ καλή ποιότητα στο σκληρό. Από την άλλη το κόστος της καλλιέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ο Προμηθέας» στη Νίκαια, «είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς σκληρού. Όλες οι ποσότητες έφυγαν στα αλώνια με ανοικτή τιμή που σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την φετινή ποιότητα. Τώρα φαίνεται το έλλειμα των συνεταιριστικών οργανώσεων στην χώρα μας που θα μπορούσαν να πουλάνε με διαγωνισμούς το σιτάρι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η αγορά αυτό το διάστημα έχει παγώσει και όλοι βρίσκονται σε αναμονή γιατί περιμένουν τι θα κάνει η Τουρκία.
Πάντως η εικόνα δεν είναι καλή όταν βλέπεις κριθάρι να φέρνουν οι Βούλγαροι, παραδοτέο στην Ελασσόνα, στα 17 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει η χώρα μας να πάρει κάποια μέτρα για τις εισαγωγές σκληρού από την Τουρκία γιατί δεν μπορούν οι Έλληνες να ανταγωνιστούν το κόστος στην γειτονική χώρα».

Στο μεταξύ το χρηματιστήριο της Φότζια στην Ιταλία, την Τετάρτη (19 Ιουνίου 2024), για τα σκληρά σιτάρια με μίνιμουμ ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, ελάχιστα υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,50%, έδωσε τιμή από 337 έως 342 ευρώ ο τόνος.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr