Σε ομιχλώδες τοπίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ λέει το ΥπΑΑΤ, Ελλάδα ο φτωχός συγγενής της ΕΕ

Την περασμένη Τρίτη (11/6) έγινε 7ωρη σύσκεψη των εκπροσώπων του ΟΠΕΚΕΠΕ με την DG AGRI, σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ.

Το επόμενο ραντεβού με τους εκπροσώπους της ΕΕ θα γίνει στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όπως είπε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, «έχουμε δρόμο ακόμη μέχρι την πλήρη εξυγίανση του ΟΠΕΚΕΠΕ» και τόνισε ότι «αυτό το ομιχλώδες τοπίο γύρω από τον συγκεκριμένο Οργανισμό δεν περιποιεί τιμή για την Ελλάδα» και γι’ αυτό δήλωσε ότι είναι αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει.

Στο μεταξύ και φέτος στο συνέδριο της IACS Community Exchange (ICE) του 2024, το οποίο διοργανώθηκε στη Ρώμη από την DG AGRI και τον Ιταλικό Συντονιστικό Όργανο και τον Οργανισμό Γεωργικών Πληρωμών (AGEA), συμμμετείχε από ελληνικής πλευράς ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ο νέος φορέας διαπίστευσης ΕΔΕΛ του Υπουργείου Ανάπτυξης και η τεχνική ιδιωτική εταιρεία του αναδόχου.

Στην συνάντηση φέτος βασικό θέμα συζήτησης ήταν η παρακολούθηση των εκτάσεων με επεξεργασία δορυφορικών εικόνων (monitoring).

Η διάσκεψη έδωσε την ευκαιρία στα κράτη μέλη να μοιραστούν τις βέλτιστες πρακτικές και τις προκλήσεις όσον αφορά την εφαρμογή του ΟΣΔΕ και την αξιολόγηση της ποιότητάς του.

Όπως τονίστηκε τα επόμενα χρόνια η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος (ESA) θα εκτοξεύση νέους δορυφόρους που θα χρησιμοποιηθούν για τους ελέγχους της ΚΑΠ.

Μόνο που τα δεδομένα από τους συγκεκριμένους δορυφόρους δεν θα φτάνουν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ως γνωστόν η Ελλάδα αποτελεί τον φτωχό συγγενή στην ΕΕ, αφού αδυνατεί να πραγματοποιήσει σωστούς ελέγχους και το ΟΣΔΕ ανοίγει όταν το αποφασίζουν οι ιδιώτες.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr