Συνεχίζουν να δικαιώνονται αγελαδοτρόφοι για καρτέλ από Άρειο Πάγο, ποσά αποζημίωσης...

Όπως ενημερώθηκε ο ΑγροΤύπος από την νομική εταιρεία που έχει αναλάβει τις αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από καρτέλ αγελαδινού γάλακτος, εκδόθηκε η απόφαση του Άρειου Πάγου που δικαίωσε τους ενάγοντες κτηνοτρόφους, οι οποίοι άσκησαν αγωγή κατά εταιρείας που συμμετείχε στο καρτέλ.

Θυμίζουμε το καρτέλ αφορούσε την πλευρά της ζήτησης του αγελαδινού γάλακτος ως πρώτης ύλης για την παραγωγή του φρέσκου-νωπού γάλακτος.

Σε αυτό συμμετείχαν οι πέντε μεγαλύτερες γαλακτοβιομηχανίες της χώρας αλλά και μικρότερες και λειτούργησε στο χρονικό διάστημα από το Μάιο 2001 έως τέλη 2007. Κάλυπτε το 56% έως 70% της σχετικής αγοράς.

Είναι πλέον και νομολογικά αναμφισβήτητο ότι μικρομεσαίες κτηνοτροφικές μονάδες έπρεπε, κατά το διάστημα από 2001 έως και 2007, να πάρουν τιμή στα 40 λεπτά το κιλό και όχι από 27 έως και 36 λεπτά το κιλό που εισέπραξαν.

Για τις μεγάλες κτηνοτροφικές μονάδες η τιμή, χωρίς τη λειτουργία του καρτέλ, έπρεπε να είναι μεγαλύτερη. Μάλιστα, με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, κρίθηκε ότι η τιμή έπρεπε να ήταν - κατά τη διάρκεια του καρτέλ - στα 45 λεπτά το κιλό, με μηνιαία εισκομιζόμενη ποσότητα κατά μέσο περίπου 41 τόνους.

Η ζημιά για τους αγελαδοτρόφους ισούται με τη διαφορά μεταξύ καταβληθείσας και της ανταγωνιστικής τιμής.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η δικηγορική εταιρεία, οι ζημιωθέντες κτηνοτρόφοι από το καρτέλ γάλακτος εξακολουθούν να έχουν δικαιώματα, όπως και οι κληρονόμοι τους, σε περίπτωση θανάτου των αρχικών δικαιούχων, μόνο που πρέπει να ασκήσουν αγωγή για να πάρουν αποζημίωση.

Η αγωγή μπορεί να ασκηθεί και χωρίς τιμολόγια για όσους κτηνοτρόφους τα έχουν καταστρέψει ή χάσει.

www.agrotypos.gr