Αμφίπολη. Βρέθηκε μαρμάρινη θύρα που αποδεικνύει μακεδονικό τάφο.

Με την αφαίρεση των χωμάτων του τρίτου θαλάμου αποκαλύφθηκαν, στον τύμβο Καστά της Αρχαίας Αμφίπολης, τμήματα από μαρμάρινη θύρα στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχει μια μορφή μακεδονικού τάφου. 

Η θύρα είναι κατασκευασμένη από θασίτικο μάρμαρο, και έχει
εφηλίδες που μιμούνται την κεφαλή καρφιών. Στη δυτική πλευρά της θύρας, υπάρχει “στροφέας” (μεντεσές).

Όπως εξήγησε η αρχαιολόγος κ. Περιστέρη, "η πτώση των τμημάτων από τη μαρμάρινη θύρα οφείλεται ή σε βομβαρδισμούς που υπέστη η περιοχή από τις οβίδες των Βουλγάρων το 1913 ή στη σεισμική δόνηση των 6,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε τον 6ο μΧ αιώνα ή σε σεισμούς που σημειώθηκαν τον 19ο αιώνα. Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν έγινε απόπειρα τυμβωρυχίας, μόνο η ανασκαφή θα μας δείξει”, δήλωσε η κ.Περιστέρη.

Η σπασμένη θύρα από μάρμαρο Θάσου, όπως το σύνολο των κατασκευών, αποτελείται από δυο θυρόφυλλα, πλάτους 1,5 μέτρου και πάχους 14 εκατοστών, και φέρει εφηλίδες (κατασκευές που μιμούνται την κεφαλή καρφιών) και στροφέα (σημερινός μεντεσές) βρέθηκαν οι αρχαιολόγοι στον τρίτο θάλαμο του λόφου Καστά.

Όπως επισημαίνουν η θύρα ενδέχεται να έσπασε τα μεταγενέστερα χρόνια της κατασκευής της εξαιτίας σεισμών που σηνειώθηκαν στην περιοχή είτε και άλλων φυσικών φαινομένων (πλημμύρες κ.λπ.).

Ο τρίτος θάλαμος είναι βαθύτερος κατά δύο μέτρα, ωστόσο ακόμη δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά αν έχει σκάλα καθώς έχει πολύ χώμα.

Επίσης βρέθηκαν και σιδερένια και χάλκινα καρφιά που ωστόσο δεν είναι δεδομένο ότι αντιστοιχούν σε κάποιο φορείο νεκρού.

Η σημασία αυτών των ευρημάτων είναι μεγάλη καθώς με αυτόν τον τρόπο αποδεικνύεται ότι πρόκειται για τυπική μορφή μακεδονικού τάφου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, seleo.gr

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με την αγορά ή με τους πολίτες;

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

Το μεγάλο… σορτάρισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ...Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

«Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σχεδόν 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει μια οικογένεια στη Ρόδο

ζώδια Πανσέληνος στον Τοξότη στις 14 Ιουνίου

Χάος στα αεροδρόμια της Ευρώπης: Εργαζόμενοι δεν γυρίζουν πίσω...

Πώς είναι να ζεις σε μια πολυκατοικία με Airbnb – Tα υπέρ και τα κατά

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων