Οι Σπέτσες με τη διαφορετική ατμόσφαιρα

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να επισκεφτεί κανείς τις Σπέτσες. Και υπάρχουν πολλοί λόγοι για να τις επισκεφτείς ξανά, όταν τους ανακαλύψεις από κοντά. Το μυροβόλο νησί του Αργοσαρωνικού, όπως συνηθίζουν να το αποκαλούν, διαθέτει μία φινέτσα και αρχοντιά και μία ατμόσφαιρα διαφορετική, την οποία ανακαλύπτεις καθώς περιηγείσαι στα γραφικά δρομάκια του.

Πιστεύεται πως οι Σπέτσες οφείλουν το όνομα τους στους Ενετούς, που τις αποκάλεσαν «το νησί των αρωμάτων», δηλαδή «Isola di Spezzie», από την ευωδιά των λουλουδιών τους. Στην αρχαιότητα ονομάζονταν Πιτυούσα, λόγω των πολλών πεύκων τους.
Βρίσκονται κοντά στην Αργολική χερσόνησο, δίπλα στην Ερμιονίδα, και το ταξίδι από την Πειραιά διαρκεί περίπου δύο ώρες. Το πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης των Σπετσών είναι το λιμάνι της Ντάπιας και η πλατεία Ποσειδωνίου με το άγαλμα της Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας.
Περιδιαβαίνοντας τα στενά της θα θαυμάσετε νεοκλασικά σπίτια με βοτσαλωτές αυλές ανθοστόλιστες και όμορφα μπαλκόνια. Η πλατεία Ρολογίου είναι σήμα κατατεθέν ενώ το αρχοντικό του Χατζηγιάννη-Μέξη λειτουργεί ως μουσείο, με εκθέματα που αποτυπώνουν ιστορία 4.000 ετών του νησιού. Στην Ντάπια, μεγάλη εντύπωση προκαλεί και το Αρχοντικό Σωτήριου Αναργύρου, που έχει χαρακτηριστεί έργο τέχνης και ιστορικό διατηρητέο μνημείο. Το αρχοντικό της ηρωίδας του νησιού Λασκαρίνας Μπουμπουλίνας λειτουργεί και ως μουσείο.
Στο νησί η κυκλοφορία των αυτοκινήτων απαγορεύεται, κάτι που προσθέτει ακόμα μια πινελιά ηρεμίας στην ατμόσφαιρα. Αξιοποιήστε την ευκαιρία για να γυρίσετε τις Σπέτσες με ποδήλατο ή με τα πόδια και να γνωρίσετε κάθε γωνιά τους, ενώ μην παραλείψετε μία βόλτα με την άμαξα.


www.newsbeast.gr