Οι Ευρωπαίοι δανείζουν δισ. στους παραγωγούς ενέργειας, οι πολίτες δίνουν ένα μισθό για το ρεύμα τους

Η Φινλανδία και η Ελβετία ανακοίνωσαν παροχές τεράστιας οικονομικής στήριξης σε εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όπως μεταδίδει το Reuters, την ώρα που η Ευρώπη προσπαθεί να εξασφαλίσει τον ενεργειακό εφοδιασμό της, μετά την εμβάθυνση της κρίσης με τη Ρωσία με αφορμή τη διάθεση φυσικού αερίου.

Η φινλανδική κρατική ενεργειακή εταιρεία Fortum Oyj ανακοίνωσε πως υπέγραψε συμφωνία δανειακής χρηματοδότησης με την κρατική επενδυτική εταιρεία Solidium, η οποία ανέρχεται στα 2,35 δισεκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη των αναγκών της.

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης της χώρας δήλωσε στο Reuters ότι η "υποστήριξη" ήταν πρόσθετη έναντι του συνολικού πακέτου στήριξης των 10 δισ. ευρώ που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση του Ελσίνκι την Κυριακή, για την ενδυνάμωση των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας που δραστηριοποιούνται στη χώρα.

Η Σουηδία σκοπεύει να διαθέσει 23 δισεκατομμύρια δολάρια για "εγγυήσεις ρευστότητας" προς τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας.

Η ελβετική εταιρεία κοινής ωφελείας Axpo ανακοίνωσε πως έλαβε πίστωση ύψους 4 δισεκατομμυρίων ελβετικών φράγκων (4,1 δισεκατομμύρια δολάρια) από την κυβέρνηση, για να διασφαλιστεί η ρευστότητά της.

Η ελβετική κυβέρνηση ανακοινώσει και εκείνη ένα "δίχτυ ασφαλείας" ύψους 10 δισεκατομμυρίων φράγκων για τις εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά αποφάσισε "έκτακτη" ενίσχυση προς την Axpo που ανήκει κατά 100 τοις εκατό στο δημόσιο.

Έκτακτες πυρηνικές λύσεις

Η Γερμανία, που εξαρτάται περισσότερο σε σχέση με τα περισσότερα κράτη της ΕΕ από το ρωσικό αέριο, έχει προσφέρει μια "διάσωση" πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ προς την εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας Uniper. Το Βερολίνο δήλωσε επίσης ότι θα ξοδέψει τουλάχιστον 65 δισεκατομμύρια ευρώ για να προστατεύσει τους πελάτες και τις επιχειρήσεις από τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Το Βερολίνο δήλωσε τη Δευτέρα ότι σκοπεύει να διατηρήσει σε ετοιμότητα δύο από τους τρεις εναπομείναντες πυρηνικούς σταθμούς του για να διασφαλίσει ότι θα έχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ δήλωσε πάντως πως η χώρα δεν θα φύγει μακριά από την υπόσχεσή της να εγκαταλείψει την πυρηνική ενέργεια έως το τέλος του 2022.

Εν τω μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε μετά τη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ότι σε περίπτωση ελλείψεων ενέργειας που προκύψουν από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, το Βερολίνο και το Παρίσι θα υποστηρίξουν το ένα το άλλο με ανταλλαγή ενέργειας.

"Η Γερμανία χρειάζεται το φυσικό αέριό μας και εμείς ηλεκτρική ενέργεια", τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως η καλύτερη ενέργεια είναι αυτή που δεν καταναλώνεται. Παράλληλα, το Κίεβο ζητά περισσότερα όπλα με την υπόσχεση να βοηθήσει την Ευρώπη στις παραδόσεις φυσικού αερίου για να μειώσει την εξάρτηση της Ένωσης από τη Μόσχα.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις πιέζουν για πακέτα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ για να αποτρέψουν την κατάρρευση των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας και να προστατεύσουν τα νοικοκυριά εν μέσω του αυξανόμενου ενεργειακού κόστους, όπως αναφέρει το Reuters.

Οι τιμές αναφοράς του φυσικού αερίου στην Ευρώπη αυξήθηκαν περίπου 340% σε ένα χρόνο και εκτινάχθηκαν έως και 35% τη Δευτέρα, αφού η ρωσική κρατική Gazprom δήλωσε ότι θα επεκτείνει επ' αόριστον τη διακοπή λειτουργίας του μεγάλου αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1.

Η Ευρώπη κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εργαλειοποιεί τις προμήθειες ενέργειας ως αντίποινα για τις κυρώσεις της Δύσης που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή της στην Ουκρανία. Η ρωσική πλευρά θεωρεί αυτές τις κυρώσεις ως "υπεύθυνες" για τα προβλήματα εφοδιασμού με φυσικό αέριο, τα οποία αποδίδει σε καθυστερήσεις στις επιδιορθώσεις από τη γερμανική Siemens.

"Η συνεχιζόμενη ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη προκαλείται από την απόφαση της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως "όπλο" της, και τώρα πλήττει τους μεγάλους παραγωγούς ενέργειας στη Σκανδιναβία", ανακοίνωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Fortum, Markus Rauramo.

Οι Financial Times ανέφεραν επίσης ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής ενέργειας της Βρετανίας, η Centrica, βρίσκεται σε συνομιλίες με τις τράπεζες για να εξασφαλίσει επιπλέον πίστωση δισεκατομμυρίων λιρών. Η Centrica αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.

Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας συχνά πωλούν ρεύμα εκ των προτέρων για να εξασφαλίσουν μια συγκεκριμένη τιμή, αλλά υποχρεούνται να διατηρούν αποθέματα "ελαχίστου περιθωρίου" σε περίπτωση αθέτησης της συμφωνίας, προτούν παρέχουν την ενέργεια. Οι αυξανόμενες τιμές έχουν ως αποτέλεσμα οι εταιρείες να δυσκολεύονται να βρουν ρευστό. Οι εταιρείες πλήττονται κυρίως από τα ανώτατα όρια που περιορίζουν τις αυξήσεις τιμών που μπορούν να μεταβιβάσουν στους καταναλωτές.

Σημειώνεται πως η παγκόσμια αγορά LNG είναι σαφώς πιο περιορισμένη, καθώς η παγκόσμια οικονομία απορρόφησε τις προμήθειες στην ανάκαμψή της από την πανδημία. Η κρίση στην Ουκρανία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση.

Οι υπουργοί Ενέργειας των χωρών της ΕΕ πρόκειται να συναντηθούν στις 9 Σεπτεμβρίου για να συζητήσουν τις επιλογές που διαθέτουν έναντι της κρίσης.

"Καμπανάκι" από τα συνδικάτα

Εκατομμύρια Ευρωπαίοι είναι αδύνατο να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια εξαιτίας της αύξησης της τιμής του ηλεκτρικού και του αερίου, προειδοποίησε άλλωστε τη Τρίτη με ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (CES).

"Περίπου 9,5 εκατομμύρια ενεργών οικονομικά πολιτών είχαν ήδη δυσκολίες για να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους για την ενέργεια" πριν ο πληθωρισμός καταγράψει άλμα και φθάσει τον Αύγουστο στην ευρωζώνη στο επίπεδο ρεκόρ του 9,1% σε διάστημα έτους, αναφέρει η CES, η οποία βασίζεται σε μελέτη του Ευρωπαϊκού Συνδικαλιστικού Ινστιτούτου.

Από τον Ιούλιο 2021 ως τον Ιούλιο 2022, το κόστος του αερίου και του ηλεκτρικού αυξήθηκε κατά 38% σε όλη την Ευρώπη "και συνεχίζει να αυξάνεται".

Κατά συνέπεια, σε 16 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, "οι εργαζόμενοι που πληρώνονται με τον ελάχιστο μισθό πρέπει να βάζουν στην άκρη το μισθό ενός μήνα, ακόμη και περισσότερα, για να συνεχίσουν να έχουν φως και θέρμανση στο σπίτι τους", υπογραμμίζουν τα συνδικάτα.

Το 2021, αυτό συνέβαινε μόνο σε 8 από τις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

Το 2022, ένας οικονομικά ενεργός πολίτης στην Εσθονία οφείλει έτσι να εργάζεται 26 ημέρες περισσότερο απ' ό,τι το 2021 για να πληρώσει τον ετήσιο λογαριασμό του για την ενέργεια και ένας οικονομικά ενεργός πολίτης στην Ολλανδία 20 ημέρες επιπλέον.

Στη Σλοβακία, την Ελλάδα, την Τσεχική Δημοκρατία και την Ιταλία, "ο μέσος ετήσιος λογαριασμός για την ενέργεια αντιπροσωπεύει πλέον περισσότερο από ένα μήνα μισθού για έναν οικονομικά ενεργό πολίτη που αμείβεται με τον μέσο μισθό" της χώρας του, αναφέρει η CES.

"Όταν ο ετήσιος λογαριασμός σας κοστίζει περισσότερο από ένα μήνα μισθού, κανένα τέχνασμα δεν υπάρχει για να εξοικονομήσετε τα χρήματα αυτά. Οι τιμές αυτές είναι απλούστατα αδύνατο να πληρωθούν από εκατομμύρια ανθρώπους", υπογραμμίζει εκφράζοντας την ανησυχία της η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της CES Έστερ Λιντς, την οποία επικαλείται η ανακοίνωση.

Τα συνδικάτα καλούν συνεπώς τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, οι οποίες θα συνεδριάσουν στο τέλος της εβδομάδας στην Πράγα για να συζητήσουν τα ενεργειακά ζητήματα, "να βάλουν ένα τέλος στις αυξήσεις των τιμών που είναι αδύνατο να υποστηριχθούν".

Σε ένα σχέδιο από έξι σημεία, που απευθύνεται στους αξιωματούχους που λαμβάνουν τις αποφάσεις στην Ευρώπη, ζητούν να αυξηθούν οι μισθοι και ιδιαίτερα οι κατώτατοι μισθοί.

Η CES καλεί επίσης να μπουν ανώτατα όρια στους λογαριασμούς για την ενέργεια και να φορολογηθούν "τα εξαιρετικά κέρδη" των επιχειρήσεων ενέργειας.

Το Παρίσι και το Βερολίνο πίεσαν τις τελευταίες ημέρες για μια απλή, μη φορολογική συνεισφορά αυτών των επιχειρήσεων.

"Οι πολιτικοί αξιωματούχοι οφείλουν να ασχοληθούν μ' αυτή την κρίση πριν κοστίσει ζωές αυτό το χειμώνα", επέμεινε η Έστερ Λιντς.                                                        www.news247.gr