Πως να αντιμετωπίσετε την κατάθλιψη

Σίγουρα είναι μια πολύ σκοτεινή περίοδος στη ζωή ενός ατόμου να περνάει κατάθλιψη. Αν το δούμε όμως από άλλη οπτική, ίσως και να είναι η σημαντικότερη φάση στη ζωή κάποιου. Ίσως είναι ένας τρόπος το σώμα σου και ο εαυτός σου να προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σου. Ίσως ο εαυτός σου να προσπαθεί να σου πει «Σταμάτα να κάνεις ό,τι κάνεις, δε λειτουργεί».

Ήρθε η ώρα να ρίξεις ρυθμούς να χαλαρώσεις για να ξεκινήσεις πάλι από την αρχή. Ίσως απλά να έχεις ανάγκη να ξεκουραστείς. Να ξεκουράσεις το πνεύμα και την ψυχή σου από βαριές ενέργειες και ιστορίες που κουβαλάς σαν πετραδάκια μαζί σου όλα αυτά τα χρόνια και σε βαραίνουν.

Είναι λογικό να μη θες να κάνεις τίποτα. Είναι λογικό τίποτα να μη σε γεμίζει, είναι λογικό να μη βρίσκεις το λόγο της ύπαρξης σου γιατί ποτέ πριν δεν αναρωτήθηκες για αυτόν. Δεν είναι άσχημα τα όσα βιώνεις. Ίσα ίσα τώρα αρχίζεις να συνειδητοποιείς ότι δεν είναι δυνατόν να είναι έτσι η ζωή, ότι σίγουρα κρύβονται περισσότερες ομορφιές στον κόσμο από όσα μέχρι σήμερα έχεις ζήσει.

Βλέπεις ξεκάθαρα πια ότι δε σε ευχαριστεί να ζεις απλά και να υπάρχεις χωρίς νόημα. Η κατάθλιψη είναι ίσως το πρώτο βήμα πριν αρχίσεις να βρίσκεις τον αληθινό εαυτό σου. Γιατί τότε είναι που κάνεις τα πιο μεγάλα ερωτήματα.

Μην βλέπεις την κατάσταση που περνάς σαν κάτι αρνητικό και μην φέρνεις το τέλος του κόσμου. Απόλαυσε το χρόνο με τον εαυτό σου και μέσα από την εσωτερική σου ηρεμία θα αρχίσεις να σε βρίσκεις ξανά. Δώσε χρόνο στον εαυτό σου και ξεκουράσου. Απόλαυσε αυτήν την περίοδο της ζωής σου και αυτήν την εμπειρία σαν ένα μέρος του εαυτού σου και πάρε τον χρόνο σου να βρεις το δρόμο σου. 

  • Κοιμήσου πολύ γιατί το χρειάζεσαι
  • Άκου πολλή μουσική που σου φέρνει ηρεμία
  • Βγες έξω και κάθισε στον ήλιο όσο περισσότερο μπορείς
  • Κάνε μεγάλες βόλτες στη φύση και απόλαυσε τον αέρα
  • Δες ανόητα χιουμοριστικά βίντεο ή σειρές που σε κάνουν να γελάς
  • Πέρνα αν μπορείς χρόνο με ζώα

Αν ένας τρόπος μπορεί να σε βοηθήσει να ξεπεράσεις την κατάσταση που περνάς, είναι ο διαλογισμός. Γιατί πραγματικά μόνο εσύ ξέρεις τι αντιμετωπίζεις και μόνο εσύ μπορείς να βρεις με τη βοήθεια του διαλογισμού τις απαντήσεις που βρίσκονται μέσα σου.

Ένας ακόμη τρόπος είναι να πάρεις χαρτί και μολύβι ή να ανοίξεις ένα έγγραφο στον υπολογιστή σου και να αρχίσεις να γράφεις ό,τι κρατάς μέσα σου. Όλες τις στεναχώριες σου, τις απογοητεύσεις σου, τις αποτυχίες σου, όσα πράγματα μπορεί να μετανιώνεις, όσα δε μπόρεσες ποτέ να πεις. Γράφοντας ό,τι σε προβληματίζει μπορεί να διαπιστώσεις τι σε έφερε σε αυτή τη θέση. Αλλά μη σταματήσεις μόνο εκεί.

Γράψε και όλους τους στόχους ή ανεκπλήρωτες επιθυμίες σου, γράψε ό,τι δεν τόλμησες να πεις ποτέ σε κανέναν, όσα δεν τόλμησες να παραδεχτείς ούτε στον ίδιο σου τον εαυτό. Με το να γράφεις ό,τι σκέψη βαραίνει το μυαλό σου θα αρχίσεις να αισθάνεσαι λίγο καλύτερα. Θα αρχίσεις να ξεφορτώνεσαι σιγά σιγά το φορτίο που κουβαλούσες και να αισθάνεσαι πιο ανάλαφρος.

Το σημαντικό είναι να θυμάσαι πως η φάση που περνάς είναι παροδική. Ο μοναδικός σκοπός της είναι να βρεις τον αληθινό εαυτό σου και να γίνεις δυνατότερος μέσα από αυτή.

www.govastileto.gr/ugeia/pos-na-antimetopisete-tin-kata8lipsi/