Σε "vertigo" οι αγορές...Υψηλό 20ετίας για το δολάριο έναντι του ευρώ

Έντονη είναι η ανησυχία των αναλυτών για την πορεία της οικονομίας στο φόντο των αυξήσεων των επιτοκίων και της επιβράσυνσης της διεθνούς οικονομίας...
Οι φόβοι ότι επέρχεται ύφεση, οι γεωπολιτικές αναταράξεις, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων για τον περιορισμό του πληθωρισμού οδήγησαν σε μεγάλη πτώση τις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, δίνοντας παράλληλα ώθηση στις αποδόσεις των περισσότερων κρατικών ομολόγων της ΕΕ, αλλά και των κρατικών βρετανικών ομολόγων.

Έτσι, πτωτικά κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας με τον δείκτη Stoxx 600 να πέφτει κατά 2,34% στις 390,40 μονάδες, που αποτελεί το χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2020. Βέβαια όλοι οι επιμέρους κλάδοι έκλεισαν στο "κόκκινο".  

Παράλληλα, ο γερμανικός DAX και ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισαν με απώλειες 1,97% στις 12.284,19 και 7.018,60 μονάδες αντίστοιχα, ενώ ο γαλλικός CAC 40 κινήθηκε χαμηλότερα κατά 2,28% στις 5.783,41 μονάδες.  Στον ευρωπαϊκό νότο, ο ισπανικός IBEX 35 υποχώρησε κατά 2,46% στις 7.583,50 μονάδες, ο ιταλικός FTSE MIB κατέγραψε «βουτιά» 3,36% στις 21.066,55 μονάδες και ο πορτογαλικός PSI έχασε 3,37% στις 5.487,44 μονάδες.   

Το Χρηματιστήριο της Αθήνας

Το ελληνικό χρηματιστήριο ακολούθησε την πτώση των ευρωπαϊκών αγορών, εξαιτίας πωλήσεων κυρίως ξένων funds που έχουν μεγάλες θέσεις στις μετοχές υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.

Ο Γενικός Δείκτης έσπασε το φράγμα των 800 μονάδων και έκλεισε στις 798,11 μονάδες με υποχώρηση 2,39%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 61 εκατ. ευρώ και ήταν σχετικά αυξημένη σε σχέση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις.

Οι ΗΠΑ

Σε αυτό το κλίμα κινήθηκε και η Wall Street. Αναλυτικότερα, στη συνεδρίαση της Παρασκευής (23/9) ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 1,61% στις 29.592,85 μονάδες, ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,66% στις 3.695,60 μονάδες και ο τεχνολογικός Nasdaq διολίσθησε 1,8% στις 10.867,93 μονάδες.  Ενδοσυνεδριακά ο Dow Jones «άγγιξε» τα επίπεδα bear market και έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο του έτους και κάτω από τις 30.000 μονάδες για πρώτη φορά από τις 17 Ιουνίου.  Σε επίπεδο εβδομάδας, οι βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης κατέγραψαν την πέμπτη διαδοχική τους πτώση. Ο Dow Jones έχει υποχωρήσει περίπου 4% αυτή την εβδομάδα, ενώ ο S&P σημείωσε πτώση 4,7% και ο Nasdaq κατέγραψε απώλειες 5,1%.    

Όπως αναφέρουν αναλυτές οι επενδυτές "φοβούνται" το ενδεχόμενο ύφεσης καθώς η επιθετική πολιτική που ακολουθεί η Fed  οδηγεί κεφάλαια στα ομόλογα. 

Υπενθυμίζεται ότι μετά την απόφαση της Fed να προχωρήσει στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης, το αμερικανικό χρηματιστήριο κινήθηκε σε αρνητικό έδαφος για τρίτη σερί συνεδρίαση (τέταρτη συνεδρίαση συμπεριλαμβανομένης και της Τρίτης).

Οι αγορές ομολόγων

Έτσι, μικτά κινήθηκαν οι αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων καθώς το 10ετές υποχώρησε κατά δύο μονάδα βάσης στο 3,68% ενώ το 5ετές ενισχύθηκε κατά τέσσερις μονάδες βάσης στο 3,97% και το 2ετές σημείωσε άνοδο κατά επτά μονάδων βάσης στο 4,20%.

Στην ΕΕ με τα επιτόκια στις ΗΠΑ να αποτελούν κίνητρο για "φυγή" προς την άλλη πλευρά του Ατλαντικού κεφαλαίων, τα ομόλογα βρέθηκαν σε κλοιό πιέσεων. Βέβαια σε αυτό συντελεί και το πολιτικό και γεωπολιτικό κλίμα, αλλά και το γεγονός ότι το δολάριο φαντάζει τώρα ασφαλές και … επικερδές καταφύγιο λόγω των επιτοκίων της ΦΕΔ.

Έτσι, το 10ετές ομόλογο της Ελλάδας είδε την  απόδοσή του  να εκτινάσσεται άνω του 4,6% (+14 μονάδες βάσης σε σχέση με την Πέμπτη), φθάνοντας κοντά στα επίπεδα της μνημονιακής περιόδου του 2017 – 2018. Την ίδια ώρα, τα spreads –δηλαδή η απόκλιση σε σχέση με την απόδοση του γερμανικού ομολόγου- εκτοξεύθηκαν στις 256 μονάδες βάσης.  

Εξίσου αρνητική είναι η εικόνα και στην υπόλοιπη Ευρώπη, με την απόδοση του 10ετούς τίτλου της Γερμανίας να υπερβαίνει το φράγμα του 2% (+10 μονάδες βάσης), για πρώτη φορά από το 2011. Υπενθυμίζεται ότι πριν μερικούς μήνες, και συγκεκριμένα το 2021, η γερμανική απόδοση κυμαινόταν σε αρνητικό έδαφος. 

Την ίδια ώρα η απόδοση του Ιταλικού 10ετούς ομολόγου αυξήθηκε κατά 13 μονάδες βάσης και έφτασε  στο 4,32%, με το Κυπριακό να ακολουθεί στο 3,73%, το Ισπανικό στο 3,21%, το Πορτογαλικό στο 3,10% και το Ιρλανδικό στο 2,62%.  

Αγωνία για την ύφεση

Με βάση αναλυτές το αρνητικό το κλίμα τροφοδοτείται από τις εκτιμήσεις για υφεσιακή πορεία της οικονομίας, λόγω της αυξητικής πορείας των επιτοκίων (3% στις ΗΠΑ, 2,25% στο Ηνωμένο Βασίλειο, 1,25% στην Ευρωζώνη). Ουσιαστικά η "αγωνία" του πληθωρισμού οδηγεί σε κινήσεις σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής που "χτυπούν" τις προοπτικές ανάπτυξης, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια υπονομεύουν τη δυναμική επενδύσεων κτλ. Παράλληλα, η ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση των γεωπολιτικών προκλήσεων στην Ουκρανία, η άνοδος της ακροδεξιάς σε πολλές χώρες της ΕΕ, επιτείνουν την αγωνία για την πορεία της Ευρωπαϊκής οικονομίας.  

Είναι ενδεικτικό ότι για τη χειρότερη χρονιά στην αγορά ομολόγων από το 1949, προειδοποιεί η Bank of America (BofA).  Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της BofA, το μαζικό ξεπούλημα (sell off) που καταγράφεται στα ομόλογα το τρέχον έτος, απειλεί να προκαλέσει πιστωτικά γεγονότα και πιθανή ρευστοποίηση των πιο διαδεδομένων συναλλαγών στον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των στοιχημάτων που οδήγησαν το δολάριο σε υψηλά δεκαετιών και των τοποθετήσεων σε αμερικανικές μετοχές τεχνολογίας.  

Τα ομολογιακά κεφάλαια κατέγραψαν εκροές 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά τη διάρκεια της εβδομάδας έως την Τετάρτη, ενώ 7,8 δισεκατομμύρια δολάρια βγήκαν από μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια και οι επενδυτές άντλησαν 30,3 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετρητά.  

Το επενδυτικό κλίμα είναι το χειρότερο από το παγκόσμιο οικονομικό κραχ του 2008, σύμφωνα με την έκθεση.  Επίσης, η BofA υπογράμμισε ότι οι επενδυτές σταθμίζουν πλέον τον υψηλό πληθωρισμό, τις αυξήσεις των επιτοκίων και το φάσμα της ύφεσης, προσθέτοντας ότι μια κατάρρευση ομολόγων σημαίνει ότι δεν είχε επιτευχθεί ακόμη υψηλό σε πιστωτικά περιθώρια και οι μετοχές δεν έχουν πιάσει πάτο.  

Τέλος, όπως τονίζεται, οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες για τον περιορισμό του πληθωρισμού, ακόμη και όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται, προκαλεί νευρικότητα στις παγκόσμιες αγορές και πυροδοτότησε μια νέα άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων αυτή την εβδομάδα. 

Πτώση του ευρώ

Αναπόφευκτα με το κλίμα αυτό στις αγορές καταγράφηκε πτώση κοντά στο 1% για το Ευρώ. Βέβαια σε πολυετή χαμηλά με το δολάριο είναι πλέον και η  στερλίνα, το γιεν και το ελβετικό φράγκο,

Συγκεκριμένα, το ευρώ υποχώρησε στο πιο χαμηλό επίπεδο από το 2002, με πτώση 0,95% έναντι του δολαρίου, ενώ οι σωρευτικές απώλειες εντός του 2022 διευρύνθηκαν πλέον στο -16%.

Συγκεκριμένα, το δολάριο έπιασε υψηλό 20 ετών έναντι του ευρώ, στο 0,9685 δολ. Επιπλέον σε νέο υψηλό 37 ετών κινήθηκε το δολάριο σε σχέση με την στερλίνα στο 1,0872 δολ. καταγράφοντας «άλμα» 3,3%.

Η κίνηση αυτή του ευρώ, της στερλίνας και άλλων νομισμάτων καθώς εκτιμάται ότι το δολάριο δίνει ασφάλεια και καλές αποδόσεις καθώς η Fed έχει ξεκινήσει πιο γρήγορα τις αυξήσεις επιτοκίων. 

Τα εμπορεύματα

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του αργού πετρελαίου καταγράφεται ραγδαία πτώση κάτω από τα 87 δολάρια (μπρεντ) αλλά και η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,5% στα 1.655 δολ./oz.

Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2020. Ουσιαστικά και ο χρυσός δέχεται πιέσεις από την ενίσχυση του δολαρίου και την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων.

"Η πίεση που δέχεται ο χρυσός στο σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον, με τα επιτόκια να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο και πιθανότατα να συνεχίσουν να αυξάνονται για αρκετούς μήνες ακόμη, σημαίνει ότι είναι δύσκολο να δούμε τον χρυσό να κινείται ανοδικά, με το ερώτημα να αφορά περισσότερο το πόσο χαμηλά θα υποχωρήσει", δήλωσε ο Rupert Rowling, αναλυτής αγοράς στην Kinesis Money.

Αναλυτικά στις "παράπλευρες" ωφέλειες εγγράφεται το ότι:

Υπάρχει "ανάσα" στα δημοσιονομικά βάρη από την πτώση των ενεργειακών τιμών.
Καταγράφεται πτώση στις τιμές καυσίμων στην αντλία αλλά και στη χονδρική του ρεύματος (για το Σάββατο έκλεισε στα  385,41 ευρώ ανά μεγαβατώρα με πτώση 5,8% σε σχέση με χθες). 
Η πτώση του ευρώ διαμορφώνει όρους ανταγωνιστικότητας για τις εξαγωγές.
Επίσης το ακριβότερο σε σχέση με το ευρώ δολάριο λειτουργεί ως "κίνητρο" για την έλευση ακόμη περισσότερων αμερικανών τουριστών στην Ελλάδα που βλέπουν ότι το νόμισμά τους έχει "ισχυρότερο" αντίκρυσμα τώρα στην εγχώρια αγορά.

Στα αρνητικά εγγράφονται τα εξής:

Ενδεχόμενη ύφεση στην ΕΕ μπορεί να επηρεάσει τις εξαγωγές μας καθώς η μεγάλη "ενδοχώρα" για τα Ελληνικά προϊόντα είναι η Ευρώπη.
Μπορεί να επέλθει "πλήγμα" στον τουρισμό του 2023 εάν και εφόσον τσ εισοδήματα στις μεγάλες αγορές προέλευσης τουριστών πιεστούν.
Η άνοδος του δολαρίου "κουρεύει" κάπως τα οφέλη από την πτώση των τιμών στα ενεργειακά προϊόντα, καθώς η τιμολόγηση πετρελαίου - φυσικού αερίου γίνεται σε δολάρια.
Τα αυξημένα επιτόκια εκτινάσσουν τα κόστη των επενδύσεων και φρενάρουν τα όποια σχέδια ανάπτυξης, δανεισμού κτλ των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών.
Η φυγή κεφαλαίων προς τις ΗΠΑ δημιουργεί δυσμενές κλίμα για την Ευρωπαϊκή οικονομία που παλεύει κι έναντι των γεωπολιτικών κι ενεργειακών προκλήσεων.

News247.gr