Η αξία των πληροφοριών ενισχύεται από το γεγονός ότι εκτός των εκπροσώπων της αιγοπροβατοτροφίας,
τις επιβεβαιώνουν και καταξιωμένοι γαλακτοβιομήχανοι, οι οποίοι και στο παρελθόν, όταν είχε τεθεί τέτοιο θέμα, είχαν αναπτύξει έντονη δραστηριότητα προκειμένου να σταματήσει αυτή η παρανομία. Συγκεκριμένα, κυκλοφορούν αυτήν τη στιγμή καταγγελίες για νέες εισαγωγές γάλακτος για παραγωγή φέτας, το οποίο προέρχεται από τη Σαρδηνία. Το γεγονός των ελλείψεων που παρουσιάζονται στην εγχώρια αγορά είναι ο παράγοντας που οδηγεί σε νέες εισαγωγές, τις οποίες επιβεβαιώνουν τόπο πηγή πολύ κοντά στη διοίκηση της Διεπαγγελματικής Φέτας, όσο και ο πρόεδρος των Θεσσαλών κτηνοτρόφων, Γιάννης Γκουρομπίνος. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι τιμές για αυτές τις εισαγόμενες ποσότητες πρόβειου γάλακτος, κινούνται στο 1,05 ευρώ το κιλό και μαζί με τα μεταφορικά η τιμή φτάνει το 1,15 με 1,20 ευρώ , με τις ποσότητες να εκτελωνίζονται στα λιμάνια της Πάτρας και της Ηγουμενίτσας.
Στο τραπέζι της Διεπαγγελματικής με το υπουργείο ο έλεγχος των εισαγωγών
Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή έχει προκαλέσει την ανησυχία μερίδας της βιομηχανίας, καθώς στελέχη της Διεπαγγελματικής Φέτας, έχουν θέσει ψηλά στην ατζέντα την επανεξέταση της διαδικασίας ελέγχου, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα ισοζύγια γάλακτος και οι έλεγχοι μέσω του ΕΛΟΓΑΚ δεν επαρκούν για τον περιορισμό του φαινομένου που αυτή τη στιγμή επανέρχεται στο προσκήνιο. Σε επικείμενη συνάντηση που θα έχουν τα μέλη της Διεπαγγελματικής με τον υπουργό, Γιώργο Γεωργαντά, κατά το προσεχές χρονικό διάστημα, θα θέσουν στο τραπέζι και το συγκεκριμένο θέμα που έρχεται εκ νέου να διαταράξει τις ισορροπίες ως προς το εθνικό μας προϊόν, τη φέτα. Απόρροια της κατάστασης που έχει δημιουργηθεί αποτελεί το γεγονός ότι υφίστανται σημαντικές ελλείψεις σε πρώτη ύλη το τελευταίο διάστημα, λόγω της ουσιαστικής αδυναμίας μερίδας κτηνοτρόφων να σιτίσουν επαρκώς τα ζώα τους κάτι που οφείλεται στην τιμή των ζωοτροφών καθώς και σε άλλους ανελαστικούς παράγοντες όπως τα καύσιμα και οι ενέργεια που έχουν επιβαρύνει δραστικά τον προϋπολογισμό των κτηνοτρόφων.
Μάλιστα, στο τραπέζι της Διεπαγγελματικής με τον υπουργό μέσα στις επόμενες ημέρες, θα τεθεί και το ζήτημα έκτακτης ενίσχυσης των κτηνοτρόφων ως μέτρο μερικής αντιμετώπισης του υψηλού κόστους παραγωγής με το οποίο έρχονται αντιμέτωποι.
Εντατικοποίηση ελέγχων ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας
Του Λεωνία Λιάμη
Άμεση απόδοση της δεύτερης ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών όσο οι τιμές είναι χαμηλές, εξόφληση όσων κτηνοτρόφων δεν έχουν λάβει την επιστροφή του 2% ή συνδεδεμένη, ενίσχυση των μετακινούμενων κτηνοτρόφων κι εντατικοποίηση ελέγχων στις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος για τη θωράκιση του κλάδου και της εμβληματικής φέτας ζητά η Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας.
Σε ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της Οργάνωσης, Ιωάννης Γκουρομπίνος, αναδεικνύονται εμφατικά ορισμένα από τα ζητήματα που «καίνε» τους Έλληνες κτηνοτρόφους την περίοδο που διανύουμε και κρίνονται μείζονα για τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεών τους, ενώ διατυπώνεται και η προτροπή να μην υπογράφονται συμβόλαια για την νέα γαλακτική περίοδο χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένη τιμή σε αυτά, καθώς και να γίνεται έρευνα αγοράς για τις ζωοτροφές.
Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση της Ομοσπονδίας αναφέρεται πως:
«Η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την ανησυχία της για τις εισαγωγές αιγοπρόβειου γάλακτος και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι σε αυτές, καθώς και να βρεθούν πόροι ώστε το ΥΠΑΑΤ να χρηματοδοτήσει επιτέλους το σύστημα ARTEMIS PLUS του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ένα σύστημα που θα βάλει ολοκληρωτικά τέλος στις ελληνοποιήσεις αιγοπρόβειου γάλακτος προστατεύοντας έτσι τον Έλληνα κτηνοτρόφο και το εμβληματικό μας προϊόν , την ΦΕΤΑ.
Ακόμη ζητάμε την άμεση εξόφληση όσων κτηνοτρόφων δεν πήραν την ενίσχυση 2%, καθώς και όποιες άλλες εκκρεμότητες υπάρχουν όπως η συνδεδεμένη. Θέλουμε επίσης να τονίσουμε πως έχει αργήσει χαρακτηριστικά και υπέρ του δέοντος η δεύτερη ενίσχυση για αγορά ζωοτροφών, την οποία οι κτηνοτρόφοι την έχουμε απόλυτη ανάγκη αλλά και η ομοσπονδία είχε αιτηθεί να είναι πραγματική ενίσχυση (150 εκατομμύρια ευρώ )και όχι παρωδία. Θέλουμε τα χρήματα άμεσα ώστε να προμηθευτούμε ζωοτροφές όσο το δυνατόν πιο φθηνές μιας και είναι τώρα η περίοδος συγκομιδής, ακόμη και μία μέρα διαφορά έχει σημασία.
Θα θέλαμε δε να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους μας κτηνοτρόφους να μην υπογράφουν συμβόλαια για την νέα γαλακτική περίοδο χωρίς να αναγράφεται συγκεκριμένη τιμή σε αυτά, καθώς και να κάνουν έρευνα αγοράς για τις ζωοτροφές.
Βεβαίως δεν ξεχνάμε τους μετακινούμενους κτηνοτρόφους και υπενθυμίζουμε στον υπουργό πως είχε δεσμευτεί για ενίσχυση αυτής της πολύ σημαντικής ομάδας του κλάδου μας, οι κτηνοτρόφοι της οποίας αποτελούν θεματοφύλακες των παραδόσεων μας και πραγματικοί φύλακες της υπαίθρου. Πλησιάζει η περίοδος που θα αρχίσουν οι επιστροφές των μετακινούμενων κτηνοτρόφων από τα βουνά και ακόμη δεν είδαμε τίποτα από τον υπουργό.
Ζητάμε ο νόμος 4251/14 περί απασχόλησης παράτυπα διαμενόντων αλλοδαπών και ο οποίος έληξε στις 30/6/2022 να πάρει παράταση, ώστε να διευκολυνθούν οι κτηνοτρόφοι στην εύρεση εργατών.
Σε ότι αφορά το πρόγραμμα των βιολογικών ζητάμε να βρεθούν πόροι ώστε να μπορέσουν να ενταχθούν όλοι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι.
Και τελειώνοντας θα θέλαμε να θίξουμε ένα θέμα για πρώτη φορά και αυτό είναι η σύνταξη ΟΓΑ. Δεν είναι δυνατό να ακούμε καθημερινά για αύξηση κατώτατου μισθού και στις άλλες συντάξεις και η σύνταξη του ΟΓΑ να βρίσκεται στα 360 ευρώ. Το θεωρούμε απαράδεκτο και προσβλητικό για τον κτηνοτρόφο να ανταμείβεται με ένα τόσο μικρό ποσό μετά από όσα έχει προσφέρει στην χώρα. Πρέπει κάποτε οι κτηνοτρόφοι στην χώρα μας να τύχουν του σεβασμού και της αντιμετώπισης που απολαμβάνουν οι συνάδελφοι μας στις άλλες χώρες της Ευρωζώνης.
Για το Δ.Σ. ο πρόεδρος
Ιωάννης Γκουρομπίνος
www.agronews.gr/ekmetaleuseis/aigoprovatotrofia/200993/plirofories-gia-eisagoges-proveiou-galaktos-apo-tin-italia-katathetei-o-klados/