Ζουν περισσότερο όσοι έχουν σκύλο! Δείτε γιατί...

Εάν θέλετε η υγεία σας να πάρει μια αξιοσημείωτη τροπή προς το καλύτερο, να περπατάτε περισσότερο, να γνωρίζετε νέους ανθρώπους, να στέκεστε οκλαδόν χωρίς να… ιδρώνετε αλλά και να ανανεωθείτε ψυχικά και σωματικά, τότε έχει έρθει η στιγμή να μπει στην ζωή σας ο σκύλος, ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου.

Ενώ δεν είναι η πρώτη φορά που η υιοθέτηση ενός σκύλου συνδέεται με την ενίσχυση της ευημερίας, όλο και περισσότερα στοιχεία καταδεικνύουν τους διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους οι τετράποδοι φίλοι μας μπορούν να γίνουν «σύμμαχοι», βοηθώντας μας να μεγαλώνουμε με χάρη και να παραμένουμε υγιείς.

Οι σκύλοι προστατεύουν την… καρδιά

Πολλές μελέτες έχουν διερευνήσει στο παρελθόν την επίδραση των σκύλων στην καρδιαγγειακή υγεία.

Πρόσφατη μετά-ανάλυση που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, αναφέρει ότι η απόκτηση ενός σκύλου σχετίζεται με 17% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου, ειδικά όταν οι θάνατοι οφείλονται σε καρδιαγγειακές παθήσεις, οι οποίες με την σειρά τους βρέθηκαν να είναι 20% λιγότερο πιθανές.

Οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι πιο δραστήριοι

Η σύνδεση μεταξύ της φροντίδας ενός σκύλου και της αυξημένης σωματικής δραστηριότητας είναι δεδομένη, μιας και οι περισσότεροι άνθρωποι περπατούν περισσότερο και καθημερινά, καθώς θα πρέπει να τον βγάζουν βόλτα τακτικά, τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα.

Αυτή η αυξημένη δραστηριότητα –οι ιδιοκτήτες κάνουν κατά μέσο όρο 2.700 περισσότερα βήματα καθημερινά σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν σκύλο– βοηθά τους ανθρώπους να επιτύχουν τον στόχο των 150 λεπτών εβδομαδιαίας μέτριας σωματικής δραστηριότητας που συνιστάται από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

Ακόμα και οι κινήσεις που κάνετε για να μαζέψετε τα παιχνίδια του συμβάλλουν στην ενίσχυση της κινητικότητας και της δύναμης του σώματος για λειτουργική σταθερότητα σε όλο το κάτω μέρος αλλά και στον πυρήνα.

Καλύτερη γνωστική υγεία

Πρόσφατη μελέτη που παρακολούθησε την ευημερία μιας ομάδας ιδιοκτητών κατοικίδιων ζώων για πολλά χρόνια αναφέρει την σύνδεση μεταξύ της απόκτησης σκύλου και της καλύτερης γνωστικής λειτουργίας.

Ενώ στην περίπτωση των περισσότερων η γνωστική λειτουργία τείνει να επιδεινώνεται με την ηλικία, οι ιδιοκτήτες σκύλων εμφάνισαν αυξημένες γνωστικές ικανότητες σε τεστ που αξιολόγησαν την γλώσσα αλλά και την ικανότητα εκτέλεσης καθημερινών εργασιών.

Η πιο χαλαρωτική αλληλεπίδραση

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί νιώθετε πιο ήρεμοι αφού χαϊδέψετε έναν σκύλο; Αυτό συμβαίνει επειδή ακόμα και η πιο σύντομη αλληλεπίδραση μαζί του ενεργοποιεί το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα, μειώνοντας το άγχος και αυξάνοντας τα συναισθήματα που σχετίζονται με την χαλάρωση και την ηρεμία.

Οι άνθρωποι που έχουν υιοθετήσει έναν σκύλο, έχουν έναν έξτρα φίλο και είναι πιθανό να αισθάνονται λιγότερη μοναξιά και στρες, που και τα δύο συνδέονται με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο.

Λειτουργούν σαν κίνητρο

Οι καθημερινές ρουτίνες φροντίδας των σκύλων, οι οποίες περιλαμβάνουν τη σίτιση, το περπάτημα και την περιποίηση, παρέχουν δομή και αίσθημα σκοπού, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την ψυχική μας υγεία, ειδικά καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, οι σκύλοι δεν είναι απλώς σύντροφοι. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το αίσθημα ευθύνης που νιώθουμε απέναντι στα κατοικίδιά μας μπορεί να μας εμπνεύσει να φροντίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, ενθαρρύνοντάς μας να υιοθετήσουμε πιο υγιεινές συνήθειες όπως η διακοπή του καπνίσματος και η ενασχόληση με την γυμναστική.

www.vita.gr