Το τυράκι και η φάκα...

Ο δρόμος για την κόλαση είναι σπαρμένος με τις καλύτερες προθέσεις, λέει το ρητό, και δε γίνεται ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας να αγνοεί τους συνειρμούς που θα έκαναν οι συνομιλητές του δήμαρχοι, στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, όταν τον άκουσαν να... κάνει λόγο για «μεταρρύθμιση με καλές προθέσεις». 

Απλούστατα γιατί ο κ. Σκυλακάκης αδιαφορεί -επί της ουσίας- όχι μονάχα για το τι είδους προθέσεις θα του αποδοθούν, αλλά και για το ποιες ακριβώς είναι οι διαθέσεις και οι θέσεις των αιρετών απέναντι στη μεταρρύθμισή «του».

Οι δήμαρχοι, στην πλειονότητά τους ομοϊδεάτες της κυβέρνησης, γνωρίζουν από πρώτο χέρι τα τυράκια και τις φάκες που έσπειρε στη θητεία τους το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη. Από τα πλέον πρόσφατα, το τέλος ταφής που κλήθηκαν να πληρώσουν για τα έτη 2022-23 και το α' εξάμηνο του 2024. Η κυβέρνηση αρχικά εμφανίστηκε πρόθυμη να χρηματοδοτήσει τους δήμους για την αποπληρωμή του, για να αποκαλυφθεί σύντομα η κούφια «γαλαντομία» της, αφού τα χρήματα που θα τους δώσει θα παρακρατηθούν από τις έκτακτες ενισχύσεις τους!

Οι αλλαγές που δρομολογεί στις 124 Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης και στις 147 δημοτικές υπηρεσίες ύδρευσης η κυβέρνηση, εμφανίστηκαν όντως σπαρμένες με καλές προθέσεις. Οι νέες Επιχειρήσεις θα είναι «100%» δημόσιες, ανέφερε ο υπουργός, θα είναι ελεύθερες χρεών, θα λυθεί το χρόνιο πρόβλημα ηλεκτρικής ενέργειας που αντιμετωπίζουν, θα υπάρξει διαβούλευση για τη γεωγραφική εμβέλεια των νέων Επιχειρήσεων.

Η κυβέρνηση δήλωσε πρόθυμη να αναλάβει το καυτό πρόβλημα των χρεών των ΔΕΥΑ, εισπράττοντας οφειλές που δεν μπορούν να εισπράξουν οι δήμοι και τσοντάροντας και 350 εκατ. Όχι, δεν είναι χάρισμα, είναι... άτοκο δάνειο προς τους δήμους! Άλλο ένα τυράκι στη φάκα.

Ο μεγαλύτερος φόβος που ξύπνησε, πάντως, είναι η ιδιωτικοποίηση του νερού, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού για την «κρατική ευθύνη». Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ είναι κατηγορηματική πως η κυβέρνηση δημιουργεί προϋποθέσεις για ξεπούλημα του νερού σε μια δράκα εκλεκτών...

Αιρετοί θύμισαν και το παράδειγμα των Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και πώς η κυβέρνηση επέβαλε τις ιδιωτικές εταιρείες. Οι νέες μεγάλες Επιχειρήσεις Ύδρευσης φαντάζουν λαμπρό πεδίο δράσης για ιδιωτικά συμφέροντα. Πώς; Η κυβέρνηση των ΣΔΙΤ θα βρει τον τρόπο...

efsyn.gr