Θύελλα στη Γαλλία με την πρόταση για «ποτοαπαγόρευση»

Πολιτική διαμάχη έχει ξεσπάσει στη Γαλλία, καθώς περισσότεροι από 45 καθηγητές σπουδών σχετικά με τον εθισμό υπέγραψαν επιστολή καλώντας το κράτος να προωθήσει τον Ιανουάριο ως μήνα αποχής από το αλκοόλ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian, μια ομάδα ανώτερων ακαδημαϊκών και γιατρών που εργάζονται για τον εθισμό έστειλαν τη σχετική επιστολή στον Γάλλο υπουργό Υγείας για να δηλώσουν ότι το κράτος δεν προωθεί αρκετά την εκστρατεία για τους κινδύνους που κρύβει το αλκοόλ, ζητώντας από την κυβέρνηση να στηρίξει την πρότασή τους για έναν μήνα χωρίς αλκοόλ στην αρχή του νέου έτους.

Το «Dry January» (σ.σ. στεγνός Ιανουάριος), το οποίο ξεκίνησε στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν από 10 χρόνια, εισήχθη στη Γαλλία το 2020 ως «défi de janvier», ή πρόκληση Ιανουαρίου, που προωθείται από φιλανθρωπικές οργανώσεις υγείας. Έχει αυξηθεί σε δημοτικότητα με περισσότερο από το 60% των Γάλλων να θέλουν να το δοκιμάσουν το 2024, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της BVA για την Association Addictions France, αλλά ο γαλλικός κρατικός οργανισμός υγείας δεν έχει προωθήσει τον «στεγνό Ιανουάριο» και οι πολιτικοί διστάζουν να το κάνουν.

Οι ανώτεροι ακαδημαϊκοί και γιατροί ανέφεραν στην πρωτοφανή επιστολή τους ότι η κρατική υποστήριξη στην πρωτοβουλία θα ήταν μια ευκαιρία και ένα «ισχυρό σημάδι» που θα «ηρεμούσε» τη συζήτηση για την κατανάλωση αλκοόλ στη Γαλλία.

«Φαίνεται ότι η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση για μια συνεκτική και αποφασιστική πολιτική [προσέγγιση για το αλκοόλ] έχει επιδεινωθεί σοβαρά», ανέφερε η επιστολή, προσθέτοντας ότι είναι «κάτι περισσότερο από ντροπή» το γεγονός ότι η κυβέρνηση συνέχισε να κρατά αποστάσεις από τη γαλλική εκδοχή του «στεγνού Ιανουαρίου».

Μετά τις ΗΠΑ, η Γαλλία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής κρασιού στον κόσμο και οι Γάλλοι πολιτικοί ακούν προσεκτικά τη βιομηχανία κρασιού της χώρας, η οποία απασχολεί 500.000 άτομα.

Μακρόν - ο πιο «φιλικός προς το αλκοόλ» Γάλλος πρόεδρος

Ο Εμανουέλ Μακρόν θεωρείται στη Γαλλία ως ο πιο υπέρ του αλκοόλ πρόεδρος από τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, λέγοντας ότι πίνει κρασί κάθε μέρα, το μεσημέρι και το βράδυ, και ότι ένα γεύμα χωρίς κρασί είναι «λίγο λυπηρό».

Το ισχυρό γαλλικό λόμπι οινοπνεύματος υποστηρίζει ότι η Γαλλία είναι ένα έθνος που παραδοσιακά πίνει με μέτρο, επομένως ο στεγνός μήνας αποχής του Ιανουαρίου του Ηνωμένου Βασιλείου δεν ταιριάζει με την κουλτούρα των Γάλλων και ταιριάζει καλύτερα στους βόρειους Ευρωπαίους που πίνουν υπερβολικά.

Ωστόσο, οι ακτιβιστές υγείας επισημαίνουν στοιχεία όπως η πρόσφατη δημοσκόπηση της Γαλλικής Ένωσης κατά του Καρκίνου, η οποία διαπίστωσε ότι το 70% των Γάλλων γονέων δεν έβλεπαν κανένα πρόβλημα να δίνουν στους εφήβους τους αλκοόλ κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου.

Ο Olivier Cottencin, επικεφαλής του εθνικού σώματος καθηγητών πανεπιστημίου στις μελέτες απεξάρτησης, ο οποίος συντόνισε την επιστολή, είπε ότι ήταν έκπληξη το γεγονός ότι η γαλλική κυβέρνηση υποστήριξε έναν μήνα χωρίς καπνό κάθε Νοέμβριο, αλλά όχι έναν μήνα χωρίς αλκοόλ.

Είπε ότι η επιστημονική έρευνα για τον ξηρό Ιανουάριο στο Ηνωμένο Βασίλειο είχε δείξει άμεσο θετικό αντίκτυπο στην υγεία, συμπεριλαμβανομένου του ύπνου και της αρτηριακής πίεσης, καθώς και μειωμένο επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ για πολλούς μήνες μέχρι το καλοκαίρι. «Θέλουμε να κινητοποιήσουμε την κυβέρνηση γιατί στη Γαλλία γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό να εμπλακεί το κράτος με την πρόληψη».

Η Amine Benyamina, επικεφαλής της υπηρεσίας ψυχιατρικής και απεξάρτησης στο νοσοκομείο Paul-Brousse και πρόεδρος της Γαλλικής Ομοσπονδίας της μελέτης για τον εθισμό, δήλωσε: «Δεν θέλουμε μια χώρα χωρίς αλκοόλ, θέλουμε μια χώρα που είναι πολύ δυνατή, διευκρινίζοντας τους κινδύνους. Οι κίνδυνοι που συνδέονται με το αλκοόλ, όπως μας παρακινεί η επιστημονική βιβλιογραφία να παρέχουμε, δεν δίνονται στη Γαλλία».

Είπε ότι υπήρχε απροθυμία από τους Γάλλους πολιτικούς, προσθέτοντας: «Δεν είναι απλώς η κυβέρνηση, είναι ολόκληρη η πολιτική τάξη σε όλη της την ποικιλομορφία, που από κοινού δεν θέλει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα του αλκοόλ στη Γαλλία».

42.000 θάνατοι ετησίως στη Γαλλία συνδέονται με το αλκοόλ

Ο Benyamina ανέφερε κρατικά στοιχεία ότι υπολογίζεται ότι 42.000 θάνατοι ετησίως στη Γαλλία συνδέονται με το αλκοόλ.

Μια εκστρατεία με την υποστήριξη της κυβέρνησης για το αλκοόλ τον Ιανουάριο του 2023 που έδειξε ανθρώπους να τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους και να λένε «santé» (υγεία), ακολουθούμενη από την ερώτηση: «Δεν είναι λίγο παράλογο να ευχόμαστε σε κάποιον καλή υγεία με το αλκοόλ;» βρήκε αντιρρήσεις από παραγωγούς αλκοόλ.

Το λόμπι της οινοβιομηχανίας απέστειλε επίσης επιστολή στον Μακρόν, διαμαρτυρόμενο για την εκστρατεία, λέγοντας ότι δεν απεικονίζει την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, αλλά δείχνει φιλικές, οικογενειακές στιγμές και δεν δίνει οδηγίες για την ασφαλή κατανάλωση. Ωστόσο η διαφήμιση δεν ξαναπροβλήθηκε.

Ο Μπερνάρ Μπασέ, ο επικεφαλής της φιλανθρωπικής οργάνωσης για τους εθισμούς, Association Addictions France, δήλωσε ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ήταν αδιάφοροι με το κοινό. «Ο 'στεγνός Ιανουάριος' φαίνεται με ολοένα και πιο θετικό τρόπο… Η πολιτική τάξη δεν έχει καταλάβει ότι η κοινή γνώμη θέλει αλλαγή».

Ο Aurélien Rousseau, ο οποίος ήταν υπουργός Υγείας πριν παραιτηθεί λίγο πριν τα Χριστούγεννα λόγω του νόμου για τη μετανάστευση, είπε στο BFMTV ότι προσωπικά ήταν νηφάλιος τον Ιανουάριο και είχε ξεκινήσει ήδη από τον Δεκέμβριο.

Ωστόσο, όταν ρωτήθηκε εάν το κράτος θα υποστήριζε τον «στεγνό Ιανουάριο», είπε: «Είμαι πολύ επιφυλακτικός με το… να ξεκινήσει η κυβέρνηση μια εκστρατεία που λέει στους ανθρώπους πώς να ζήσουν για έναν μήνα». Είπε ότι η κυβέρνηση θα κάνει εκστρατεία για το αλκοόλ το 2024, με στόχο τους νέους και τις έγκυες γυναίκες.

Η Krystel Lepresle, της Vin et Société, η οποία εκπροσωπεί τη γαλλική βιομηχανία κρασιού, είπε ότι δεν φαινόταν απαραίτητο για το κράτος να υποστηρίξει ενεργά έναν μήνα χωρίς αλκοόλ στη Γαλλία, επειδή το 90% των Γάλλων έπιναν κάτω από το συνιστώμενο όριο των 10 ποτηριών το εβδομάδα, και η κατανάλωση αλκοόλ είχε μειωθεί κατά 60% σε 60 χρόνια.

Είπε ότι οι Γάλλοι κατάφεραν «να συμβιβάσουν την απόλαυση της κατανάλωσης με το μέτρο».

www.ieidiseis.gr