Συσκέψεις και κινητοποιήσεις αγροτών σε όλη την χώρα, βλέπουν μείωση εισοδήματος...

Σε αναβρασμό βρίσκονται οι αγρότες όλης της χώρας, καθώς βλέπουν να υπάρχουν μειώσεις στις ενισχύσεις που εισπράττουν από την ΚΑΠ αλλά και στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ και ζητούν την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος.

Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι από τα 2,2 δις ευρώ κονδύλια που θα έδινε η ΕΕ στην χώρα μας, όπως είχε υποσχεθεί η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τελικά ανακοινώθηκαν ενισχύσεις στην Ελλάδα μόλις 80 εκατ. ευρώ, για την αντιστάθμιση ζημιών στον αγροτικό τομέα λόγω φυσικών καταστροφών και δυσμενών κλιματικών φαινομένων. 

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και η Επιτροπή Πλημμυροπαθών Αγροτών καλεί τους αγρότες της Λάρισας να συμμετέχουν στην σύσκεψη, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή (1 Δεκεμβρίου), στις 6 το απόγευμα, στον Συνεταιρισμό Πλατυκάμπου.  «Θα γίνει ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με τα νερά στην πρώην Λίμνη Κάρλα, τις προκαταβολές και τις αποζημιώσεις όπως ορίζονται από το ΦΕΚ της 6ης Νοεμβρίου. Θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε τις επόμενες κινήσεις μας και τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις ώστε να διεκδικήσουμε την ικανοποίηση των αιτημάτων μας που κυριολεκτικά αφοράνε στην επιβίωση μας», τονίζουν. 

Απο την πλευρά του το Διοικητικό συμβούλιο του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» σε συνεδρίαση του αποφάσισε τη συμμετοχή του συλλόγου στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων και ομοσπονδιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 10 Δεκέμβρη, στη Λάρισα, με πρωτοβουλία της πανελλαδικής επιτροπής μπλόκων (ΠΕΜ). Όπως υποστηρίζουν, «η συρρίκνωση του εισοδήματος μας από τις χαμηλές τιμές σε όλα σχεδόν τα αγροτικά προϊόντα, μαζί με το αυξημένο κόστος παραγωγής, την μη αναγνώριση ζημιών και καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, όπως ( η ακαρπία)  σε δενδρώδεις καλλιέργειες, οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην καταβολή των πετσοκομμένων αποζημιώσεων,  η νέα αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, τα κάθε είδους χαράτσια (ΟΣΔΕ ΕΛΓΑ ΕΝΦΙΑ) κά , σε συνδυασμό με τις μεγάλες μειώσεις που είδαμε στην πληρωμή της προκαταβολής (70%) της «βασικής ενίσχυσης», απόρροια της εφαρμογής της νέας κοινής αγροτικής πολιτικής (ΚΑΠ), που υλοποιούν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις μας οδηγούν στην εγκατάλειψη των καλλιεργειών μας και στο βίαιο ξεκλήρισμα».

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της ακολουθούμενης πολιτικής που έχει στρατηγική επιλογή τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, που βάζει προτεραιότητα την κερδοφορία μιας χούφτας  επιχειρηματικών ομίλων, σε βάρος των βιοπαλαιστών αγροτών. Και έπεται συνέχεια της κλιμάκωσης της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματά μας, με την ιδιωτικοποίηση του νερού, την παραπέρα εμπορευματοποίηση της υγείας, της Παιδείας ως προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δόσεων του ταμείου ανάκαμψης χρήματα  που θα κατευθυνθούν στους λεγόμενους «επενδυτές», δάνεια που θα πληρώσουν οι αγρότες, οι εργαζόμενοι,τα λαϊκά στρώματα Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν είμαστε «λωτοφάγοι», δεν ξεχνάμε πώς ότι κερδίσαμε π.χ. αφορολόγητο ήταν αποτέλεσμα των διάφορων μορφών πάλης, σκληρού και ανυποχώρητου αγώνα. Καλούμε τους συναδέλφους και κάθε τίμιο συνδικαλιστή να πάρουν μέρος στην πανελλαδική σύσκεψη για να συζητήσουμε και να συναποφασίσουμε μαζί με τους συναδέλφους μας από όλη τη χώρα για τον σχεδιασμό της δράσης μας σε πανελλαδικό επίπεδο, απέναντι στην πολιτική που μας οδηγεί στην ανέχεια και την εξαθλίωση.

Σε κινητοποίηση στην κεντρική πλατεία στη Ζίτσα, την Κυριακή, 3 Δεκέμβρη, στις 12.30 μ.μ. καλεί τους αμπελουργούς, αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους και τους κατοίκους των χωριών ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας. «Διεκδικούμε τη αναπλήρωση του εισοδήματός μας για τη φετινή χρονιά εξαιτίας της μείωσης στην παραγωγή από ασθένειες (περονόσπορος). Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια, απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους και τις νόσους, χωρίς εξαιρέσεις και σε όλα τα στάδια της παραγωγής», τονίζει και προσθέτει: «Τώρα είναι ώρα ευθύνης! Ενωμένοι και αποφασισμένοι θα τα καταφέρουμε! Όλοι στον αγώνα για να παραμείνουμε στα χωριά μας και στο βιος μας», αναφέρει.

Επίσης την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, θα αρχίσουν να βγάζουν τα τρακτέρ τους στις πλατείες των χωριών οι αγρότες του κάμπου της Καρδίτσας, με φόντο τις καταστροφικές ζημιές των πλημμυρών του Σεπτεμβρίου και τις καθυστερήσεις σε αποζημιώσεις και έργα αποκατάστασης.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr