Συνεχίζονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις και τον Ιανουάριο, τα αιτήματα των αγροτών...

Την οργάνωση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων σε όλη τη χώρα το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου, αποφασίσαν στην σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, στη Νίκαια της Λάρισας, την Κυριακή (10/12), στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι 11 Ομοσπονδιών και περίπου 50 Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων, από διάφορους νομούς όλης της χώρας.



Ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, που συμμετείχε στην σύσκεψη, τονίζει ότι οι κινητοποιήσεις αυτές θα αποτελέσουν συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα που δίνουμε για την ικανοποίηση των αιτημάτων μας, προκειμένου να πάρουμε μια ανάσα και να συνεχίσουμε να παράγουμε και να ζούμε από τη δουλειά μας. Συντονιζόμαστε πανελλαδικά και καλούμε όλους τους αγρότες και κτηνοτρόφους να οργανωθούν στους αγροτικούς συλλόγους.

Ως πρώτη συνάντηση, καλούμε όλους τους αγροτοκτηνοτρόφους να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που διοργανώνουν σωματεία της περιοχής ενόψει του προϋπολογισμού. Πιο συγκεκριμένα, καλούμε:

  • Την Παρασκευή (15/12) στο Αμύνταιο στις 12:00.
  • Το Σάββατο (16/12) στην Πτολεμαΐδα στις 11:00, στην κεντρική πλατεία.

Ενώνουμε την φωνή μας με τους υπόλοιπους κλάδους.

Διεκδικούμε:

  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, πλαφόν στην τιμή του αγροτικού ρεύματος στα 7 λεπτά/Kwh και κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση και κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια.
  • Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
  • Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος και ενίσχυση για όλα τα προϊόντα που έχουν πληγεί από ασθένειες και μύκητες και δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.
  • Κατηγορηματικό όχι στα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, που προβλέπει μεγαλύτερη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μικρότερες αποζημιώσεις, ανοίγει διάπλατα τον δρόμο για είσοδο των ιδιωτικών εταιρειών στην ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής.
  • Πάλη για ΕΛΓΑ δημόσιο φορέα, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους σε όλα τα στάδια της παραγωγής.

Επίσης στην σύσκεψη συμμετείχαν ο αγροτικός σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», ο νεοσύστατος Αγροτικός Σύλλογος «Πιερίων» Ημαθίας, η Επιτροπή αγώνα αγροτών Ροδοχωρίου.
Όπως επισημαίνουν στη σύσκεψη αναφέρθηκαν συνοπτικά τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, όπως:

  • Το υψηλό κόστος παραγωγής, με το ακριβό πετρέλαιο, τις απανωτές αυξήσεις στην τιμή ρεύματος, εξαιτίας της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας και της «πράσινης μετάβασης», τις αυξήσεις σε ζωοτροφές, λιπάσματα, αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Τις εξευτελιστικές τιμές, ακόμα και κάτω του κόστους παραγωγής, ή το αίσχος των ανοιχτών τιμών, για πολλά προϊόντα.
  • Την απαράδεκτη κατάσταση με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, που δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών στην παραγωγή από την κακοκαιρία και τις φυτικές και ζωικές νόσους, ενώ ταυτόχρονα στην πλειοψηφία των περιπτώσεων δίνει μερικά ψίχουλα μετά από μεγάλη καθυστέρηση, που δεν καλύπτουν ούτε καν τα καλλιεργητικά έξοδα.
www.agrotypos.gr