Αλμύρα έχει χαμηλό κόστος καλλιέργειας, με τιμή 6 ευρώ δίνει ένα συμπληρωματικό εισόδημα

Η αλμύρα είναι ένας θάμνος, τα φύλλα του οποίου μοιάζουν με βελόνες, φυτρώνει στην άμμο και ποτίζεται από την υγρασία του θαλασσινού νερού. Είναι η τέλεια καλοκαιρινή σαλάτα.

Τα χλωρά βλαστάρια της τρώγονται όπως τα χόρτα. Τρώγεται ωμή, αλλά ελαφρώς ζεματισμένη η γεύση της είναι ακόμα καλύτερη.

Ο χρόνος ζωής της είναι λίγοι μήνες και οι παραγόμενες ποσότητες πολύ μικρές.

Ο κ. Δημήτρης Μαχαιρίδης, γεωπόνος και υπεύθυνος στο φυτώριο Bioma από την Αριδαία της Πέλλας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η αλμύρα (Salsola soda) είναι ετήσιο ποώδες μεσογειακό φυτό που αυτοφύεται σε παραθαλάσσιες περιοχές, με λεπτό, σαρκώδες φύλλωμα και βλαστούς πράσινους ή κόκκινους. Φτάνει σε μέγιστο ύψος εβδομήντα εκατοστών, με διάμετρο κόμης πενήντα εκατοστά.

Είναι ένα φυτό εξαιρετικής ποιότητας και αντοχής. Μέχρι πριν λίγα χρόνια ήταν άγριας συλλογής. Τώρα έχει αρχίσει η καλλιέργειά του και στην χώρα μας. Λέγεται αλμύρα γιατί έχει μια αλμυρή γεύση και φύεται σε αλμυρά εδάφη.

Με την αλμύρα ασχολούμε εδώ και 7 έτη. Στην Ιταλία είναι πολύ εντατική η καλλιέργειά της ειδικά στις περιοχές του νότου και θεωρείται ένα πολύ δημοφιλή και γκουρμέ πιάτο που διαφημίζεται στις τουριστικές περιοχές της. Θα μπορούσε να γίνει και στην χώρα μας ένα δημοφιλή πιάτο ειδικά στα τουριστικά νησιά.

Για αυτό σκεφτήκαμε από την άγρια μορφή να το περάσουμε στην καλλιέργεια. Είναι φυτό ελάχιστων απαιτήσεων και εισροών. Δεν χρειάζεται αζωτούχο λίπανση και πολύ άρδευση. Έχει κύκλο ζωής 120 ημερών. Βρήκαμε γεννετικό υλικό από τα νησιά του Αιγαίου. Ο σπόρος έχει διάρκεια ζωής ενός έτους αλλά αντιμετωπίζουμε πρόβλημα χαμηλής φυτρωτικότητας μόλις 5%. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις σε αυτό το πρόβλημα και συνεργαζόμαστε με επιστήμονες από την Ιταλία.

Τον Μάρτιο ξεκινάμε την καλλιέργεια σπόρου και τα σπορόφυτα τα παραδίδουμε στους καλλιεργητές για φύτευση τον Μάιο και τον Ιούνιο. Το φυτό πωλείται στα 15 - 20 λεπτά. Μέσα στο καλοκαίρι το πολύ να χρειαστεί το πολύ 4 ποτίσματα. Θα μπορούσε να είναι πρόταση καλλιέργειας στις παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας μας.

Στην συγκομιδή το φυτο ξεριζώνεται συσκευάζεται και πάει απευθείας στην αγορά. Συνεργάζομαι με παραγωγούς που το καλλιεργούν στην Πάτμο, Κάσο, Νάξο και σε περιοχές της Λακωνίας. Είναι περιορισμένη καλλιέργεια σε περίπου 5 στρέμματα και δίνει μικρή παραγωγή. Στην Ελλάδα διακινείται κυρίως μέσω εστιατορίων και επιλεγμένων γκουρμέ μανάβικων».

Ο Κώστας Χουζούρης δημιούργησε το 2015 στο χωριό Βίβλος της Νάξου την «Μικρή Φάρμα», στην οποία καλλιεργεί σε 55 στρέμματα με κάθε είδος λαχανικά, βότανα, πατάτες, κρεμμύδια, σκόρδα, ενώ κότες και κατσίκες περιφέρονται ελεύθερα στο χώρο. Ασχολείται και με την καλλιέργεια της αλμύρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Χουζούρης «ασχολούμε πολλά χρόνια με την αλμύρα. Μπορεί να καλλιεργηθεί σε οποιαδήποτε περιοχή της Νάξου. Είναι μια καλλιέργεια όπως η κάπαρη και ο δίκταμος. Έχει δύσκολο σπόρο αλλά μπορεί να καλλιεργηθεί και άνυδρη.

Μπορείς να βρει ο ίδιος ο παραγωγός τον σπόρο από την φύση ή να τον αγοράσει από φυτώριο. Θέλει πολύ προσοχή στην συγκομιδή. Από τις 40 - 50 ημέρες μπορείς να αρχίσεις την συγκομίζεις τα κλαδάκια του φυτού.

Όσοι δοκιμάσουν να το φάνε το αγαπούνε για πάντα. Η τιμή παραγωγού τα τελευταία χρόνια είναι σταθερή και αυξανόμενη. Κυμαίνεται σήμερα στα 6 ευρώ το κιλό. Με την καλλιέργεια της αλμύρας μπορεί να έχει ένα συμπληρωματικό εισόδημα ο παραγωγός».

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr