Έρευνα τιμών στο ράφι και το χωράφι ζητούν οι Ισπανοί παραγωγοί εσπεριδοειδών

Η ισπανική αγορά διατήρησε σταθερές τις τιμές εσπεριδοειδών, ενώ την ίδια περίοδο είχαμε κατακόρυφη πτώση τιμών στο χωράφι έως και 40%.

Αυτό καταγγέλλει η Ένωση Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), με βάση στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ισπανική αγορά.

Συγκεκριμένα όπως δηλώνει ο κ. Cristóbal Aguado, πρόεδρος της AVA-ASAJA, θα πρέπει να γίνει έρευνα από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις περιφέρειες σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα για να φανεί ποιοι πλουτίζουν σε βάρος των παραγωγών.

Σύμφωνα με την ισπανική αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση, τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάνουν λόγο για τιμές χονδρικής για τα πορτοκάλια στα 0,95 ευρώ/κιλό τον μήνα Μάρτιο (λιανική στο ράφι γύρω στα 1,30 ευρώ). Η τιμή αυτή είναι στα ίδια περίπου επίπεδα με τα 0,97 ευρώ/κιλό που ήταν τον Φεβρουάριο και τα 0,96 ευρώ/κιλό τον Ιανουαρίου. Αυτό όμως δεν ισχύει και για τις τιμές στο χωράφι οι οποίες μειώθηκαν για όλες τις ποικιλίες.

Συγκεκριμένα τα πορτοκάλια Navel και Lane Late από τα 0,41 ευρώ/κιλό τον Ιανουάριο έπεσαν στα 0,25 ευρώ/κιλό (μείωση 40%). Τα πορτοκάλια ποικιλίας Sanguinelli από 0,44 ευρώ/κιλό μειώθηκαν στα 0,30 ευρώ/κιλό (μείωση 30%).
Τα μανταρίνια ποικιλίας Ortanique από 0,27 ευρώ/κιλό μειώθηκαν στα 0,20 ευρώ/κιλό (μείωση 25%), ενώ Tango από τα 0,73 ευρώ/κιλό έπεσαν στα 0,47 ευρώ/κιλό (μείωση 35%).

Πάντως βλέπουμε ότι αν σε μια χώρα υπάρχουν στοιχεία (παρατηρητήριο τιμών) τότε μπορεί να υπάρξουν κάποια συμπεράσματα αλλά και έρευνα από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr