Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Στο μέλλον θα ζουν οι πλούσιοι 120 χρόνια και οι φτωχοί 60

Δεν είναι είδηση. Ούτε μυστικό. Ολοι γνωρίζουν ότι οι πλούσιοι ζουν περισσότερο από τους φτωχούς. Είναι ευεξήγητο θα σκεφτεί κανείς. Οποιος έχει χρήματα, έχει και καλύτερη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Δεν σκέφτεται δυό φορές να πάει στον γιατρό αν δεν αισθάνεται καλά και βέβαια δεν υποτιμά τα συμπτώματα ή τις ενοχλήσεις κάποιας ασθένειας, όπως θα έκανε κάποιος με περιορισμένο εισόδημα, που θέλει να γλυτώσει το αλμυρό αντίτιμο που θα καταβάλει για την εξέταση.
Αυτή ήταν η κυρίαρχη θεωρία στις επιστήμες της υγείας για
ολόκληρη την δεκαετία του ’90. Αρθρα, επιστημονικές δημοσιεύσεις, έρευνες είχαν αυτό το ακλόνητο επιχείρημα που επικεντρωνόταν στην ποιότητα και την συχνότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών. Είναι όμως τα πράγματα έτσι;
Τον τελευταίο καιρό υπάρχει μια ανατροπή που κάνει τους ειδικούς να αναθεωρούν την μέχρι σήμερα στάση τους και κυρίως την πολιτική της δημόσιας υγείας. Τα στατιστικά στοιχεία των τελευταίων ετών αποδεικνύουν ότι ακόμα και στην περίπτωση όπου βελτιώθηκε η δημόσια περίθαλψη, η οποία έχει μηδέν ή μικρό κόστος για τους ασφαλισμένους ή και τους ανασφάλιστους που πηγαίνουν σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας, η ψαλίδα ανάμεσα στο προσδόκιμο ζωής φτωχών και πλούσιων συνέχισε να μεγαλώνει.
Οι επιστήμονες μελέτησαν ειδικότερα τα συστήματα υγείας σε Αμερική και Βρετανία, όπου υπήρξαν από την δεκαετία του ’90 αρκετές αλλαγές έτσι ώστε να διευκολυνθεί κάπως η πρόσβαση των μη προνομιούχων στις υπηρεσίες υγείας (λ.χ. υπήρξαν προγράμματα περίθαλψης στην Αμερική που κάλυπτε όλα τα έξοδα – ή κάποια από τα έξοδα – ο εργοδότης). Ακόμα και έτσι όμως δεν σημειώθηκε θεαματική βελτίωση αλλά το αντίθετο. Τι συμβαίνει λοιπόν και οι πλούσιοι έχουν αφάνταστα μεγαλύτερες πιθανότητες να ξεπεράσουν τα 80 έτη, σε αντίθεση με τους φτωχούς;
Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους: Αυτήν την στιγμή στις ΗΠΑ, η διαφορά στο προσδόκιμο επιβίωσης μεταξύ προνομιούχων και μη, είναι γύρω στα 12,2 χρόνια. Οι άνδρες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης ζουν κατά μέσο όρο 80 χρόνια και οι άνδρες που έχουν τελειώσει το λύκειο 67. Στις γυναίκες η αντίστοιχη διαφορά είναι 84 με 73. Οι γυναίκες που παράτησαν το σχολείο έχουν κατά πέντε χρόνια μικρότερο όρο ζωής από αντίστοιχες περιπτώσεις άλλων γενεών που επίσης δεν αποφοίτησαν. Συνεπώς υπάρχει μια σαφής επιδείνωση σε σχέση με το παρελθόν, η οποία δεν μπορεί να περιοριστεί στο θέμα των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας.
Οι ειδικοί συλλέγοντας δεδομένα από διαφορετικές χώρες κατέληξαν ότι τούτο δεν συμβαίνει μονάχα διότι οι ευκατάστατοι πάνε σε καλύτερους γιατρούς η νοσοκομεία αλλά διότι έχουν συνολικότερα καλύτερη ποιότητα ζωής. Η κοινωνική ανισότητα έχει μεγάλο αντίκτυπο στον τρόπο με τον οποίον κάποιος αντιλαμβάνεται την πρόληψη, την διατροφή, την άσκηση, το ευ ζην. Αν προσπαθήσει κάποιος να κάνει μια υπόθεση για το τι θα συμβαίνει στο μέλλον θα δει ότι τα νέου τύπου φάρμακα, θα μπορούν να επιτρέπουν σε αυτούς που έχουν χρήματα να ζουν μέχρι τα 120 ενώ οι φτωχοί θα πεθαίνουν στα 60. Και αυτό διότι η επιστήμη θα έχει προχωρήσει αρκετά έτσι ώστε να προλαμβάνει και να αντιμετωπίζει πολλές ασθένειες αλλά ταυτόχρονα να καθυστερεί αρκετά την γήρανση.
Για να το θέσει κανείς με τρόπο απλό, όπως σήμερα υπάρχουν κρέμες που μπορούν να κάνουν το γυναικείο δέρμα να δείχνει πολύ νεότερο και να εμφανίζει λιγότερες ρυτίδες, αυτό θα μπορεί να γίνει για ολόκληρο τον ανθρώπινο οργανισμό. Πειράματα που γίνονται αυτήν την στιγμή σε ποντίκια, δείχνουν ότι όχι μόνο επιβραδύνεται η διαδικασία της γήρανσης αλλά προχωρά και το θέμα της ανανέωσης ιστών και κυττάρων. Είναι θέμα χρόνου να βρεθούν τα φαρμακευτικά σκευάσματα για τους ανθρώπους.
Παραλληλα οι επιστήμονες έχουν καταλήξει ότι άλλος ένας σημαντικός παράγοντας είναι τα γονίδια. Εχουν επικεντρώσει την έρευνά τους σε άτομα που έχουν περάσει τα 100, αναζητώντας τα γονίδια εκείνα που τους επιτρέπουν να ζήσουν περισσότερο από ότι οι υπόλοιποι. Αν η μελέτη τους καρποφορήσει τότε οι σημερινοί σαραντάρηδες και πενηντάρηδες θα επωφεληθούν από τις νέες επιστημονικές ανακαλύψεις. Αυτό όμως δεν ισχύει για τους φτωχούς, οι οποίοι ήδη χάνουν χρόνια ζωής: το να είσαι μη προνομιούχος σημαίνει ότι βιώνεις μια καθημερινή κατάσταση άγχους αναφορικά με την εργασία, την στέγη, την περίθαλψη. Αυτά που οι πλούσιοι θεωρούν δεδομένα, είναι για τους φτωχούς τεράστια προβλήματα.
Ταυτόχρονα, οι έχοντες ζουν σε συνθήκες μεγαλύτερης ασφάλειας, σε γειτονιές όπου δεν υπάρχουν τόσα κρούσματα εγκληματικότητας, οδηγούν καλύτερα αυτοκίνητα, διατρέφονται σωστά. Ασθένειες όπως η παχυσαρκία και ο διαβήτης που ταλαιπωρούν τους φτωχούς πληθυσμούς είναι μια άγνωστη έννοια για τους ευκατάστατους. Συνήθως δεν καπνίζουν και δεν έχουν εξάρτηση από το αλκοόλ. Όλα αυτά, συντείνουν στο να ξεπερνούν τα 80 έτη της ηλικίας αλλά να κρατιούνται σε εξαιρετική κατάσταση.
Είναι αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες οι « υγιείς ελίτ» σε αντίθεση με τις μεγάλες μάζες των φτωχών που έχουν ελλιπή πληροφόρηση για την υγεία και την διατροφή αλλά και πολύ χειρότερες συνθήκες διαβίωσης. «Η φτώχεια κλέβει χρόνια» λένε οι γεροντολόγοι. Εν τω μεταξύ, σε μερικές δεκαετίες θα βλέπουμε ανθρώπους που θα φτάνουν τα 100 και θα αισθάνονται υπέροχα, επιβεβαιώνοντας ότι ο πλούτος κυβερνά τα πάντα. 
Της Μαργαρίτας Πουρνάρα
Πηγή:  news247

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Νέα προσφυγή των Δανών στην Ε.Ε. βλέπει… τρύπες, εισαγόμενο γάλα για φέτα

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Δανοί αμφισβητούν το νομικό καθεστώς της Φέτας στην Ε.Ε., ωστόσο για πρώτη φορά, θέτουν επ’ αμφιβόλω την τήρηση των κανόνων παρασκευής της Φέτας από την Ελλάδα. Εικάζεται μάλιστα ότι αυτή τη φορά γίνεται επίκληση στοιχείων βάσει των οποίων η ετήσια εγχώρια παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος δεν επαρκεί

Ευρωβαρόμετρο: Το 53% των Ελλήνων εξακολουθεί να μην εμπιστεύεται τις κυβερνήσεις.

Συντριπτική είναι η πλειοψηφία Ελλήνων και ευρωπαίων που στηρίζουν την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να παρέχει πόρους μόνο στα κράτη - μέλη που σέβονται το κράτος δικαίου και τις δημοκρατικές αρχές της. Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε σήμερα, 9 στους 10 Έλληνες  και 4 στους 5 Ευρωπαίους,

Χειροποίητα κρητικά παξιμάδια

Προετοιμασία 40′, Αναμονή 3 ώρες και 10′, Ψήσιμο 3-4 ώρες ΥΛΙΚΑ (για περίπου 24 ντάκους) 2 φακελάκια ξερή μαγιά (16 γρ.) 1½ λίτρο νερό, σε θερμοκρασία δωματίου 2 κ.σ. μέλι

«Ίσως και πάνω απο 40% η ανεργία στην Β. Ελλάδα» λένε εκπρόσωποι εργαζομένων

Στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση αναφέρθηκαν εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνέντευξη τύπου, ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Άδειες δεξαμενές και ακαρπία δείχνουν τα 4,50 ευρώ σε φρέσκα αγουρέλαια

Οι πρώτες εκτιμήσεις μιλούν για μείωση της παραγωγής ελαιολάδου   σε επίπεδα έως και 50% κάτω από τους 270.000 τόνους που παρήχθησαν το 2020. Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιώσουν τα νούμερα που ακούγονται το τελευταίο διάστημα ενόψει της νέας παραγωγής, η αγορά βάσει και του θεμελιώδους νόμου της προσφοράς και της ζήτησης,

Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα λειτουργεί σαν «διαβατήριο» για όλες τις συναλλαγές...

Μια μικρή «επανάσταση» στην καθημερινότητα των πολιτών αναμένεται να φέρει στις αρχές του νέου χρόνου ο μοναδικός Προσωπικός Αριθμός (ΠΑ) ταυτοποίησής τους, που θα τυπωθεί και στις καινούργιες ταυτότητες και θα χρησιμοποιείται παντού. Ο ΠΑ θα αντικαταστήσει, μεταξύ άλλων, τον ΑΜΚΑ και τον ΑΦΜ και θα αποδίδεται σε κάθε

Μελέτη – Ο κοροναϊός έφερε πτώση των γεννήσεων σε Ευρώπη και ΗΠΑ

Πτώση των γεννήσεων επέφερε σε Ευρώπη (ιδίως στη Νότια) και σε ΗΠΑ η πανδημία Covid-19, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη, που επιβεβαιώνει ανάλογα ευρήματα προηγούμενων ερευνών. Έτσι, πέρα από την αύξηση των θανάτων (4,5 εκατομμύρια παγκοσμίως μέχρι σήμερα), ο κορονοϊός έπληξε τη δημογραφική δυναμική των πληθυσμών και από την πλευρά των γεννήσεων.

Συστράτευση μικρών ελαιοπαραγωγών για την αύξηση τιμών.

Ζητούμενο γίνεται η αντιπροσώπευση του παραδοσιακού ελαιώνα στην αλυσίδα αξίας και η διεκδίκηση καλύτερων τιμών αλλά και μιας περίοπτης θέσης στα ράφια των σούπερ μάρκετ, όσο παράλληλα οι ίδιοι οι παραγωγοί αναλαμβάνουν επικουρικά τον ρόλο του ελεγκτή, επιτηρώντας την πιάτσα για τυχόν φαινόμενα απάτης.

Τραχανόσουπα

Υλικά Μία κούπα ξινό τραχανά Μία κούπα φρέσκο γάλα πλήρες Μία κουταλιά βούτυρο Δύο λίτρα νερό Αλάτι Πιπέρι     

Χορτοτυροπιτάκια στο τηγάνι

ΥΛΙΚΑ (για περίπου 16 πιτάκια) Για τη γέμιση ½ φλ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο 1 κιλό άγρια χόρτα, χοντροκομμένα 1 ματσάκι μάραθος, ψιλοκομμένος (1 φλ.)