Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Οινοποιείο Σπυρόπουλου: Από την Αρχαία Μαντινεία έμαθαν τον κόσμο να πίνει Μοσχοφίλερο

Γράφει η Βάσω Μιχοπούλου


Συνόδεψαν αρκετές φορές το
μπουφέ της Προεδρίας της Κυβέρνησης, προσφέρθηκαν σε προσκεκλημένους στο Μέγαρο Μαξίμου, εξέπληξαν γευστικά εφοπλιστές, βιομήχανους, επιστήμονες και καλλιτέχνες, όπως τον εικαστικό Γιώργο Σταθόπουλο που έχει αφιερώσει ένα από τα έργα σε αυτά. Πρωταγωνίστησαν στο νυφικό τραπέζι της αμερικανικής ταινίας «Γάμος αλά ελληνικά» κι κατατάχθηκαν ανάμεσα στα καλύτερα της Ν. Υόρκης από το αμερικανικό περιοδικό “Spirit and Wine”. Όσο για τα βραβεία που έχουν συλλέξει, αυτά είναι αμέτρητα. Κι όμως ο δρόμος τους είναι συγκεκριμένος. Από την Αρχαία Μαντινεία στη Νεμέα και αντίστροφα. Εκεί χτυπάει η καρδιά του Κτήματος Σπυρόπουλου, που έχει πολύ στενούς δεσμούς με το αμπέλι και το κρασί από το 1860. Αυτό ακριβώς μαρτυρά το παλαιό οινοποιείο, στο οροπέδιο της Αρχαίας Μαντινείας, σε υψόμετρο 650 μ. με τους δυο ληνούς και τις υπόγειες δεξαμενές για τη συλλογή του μούστου.
Από τότε οι τέσσερις γενιές της οικογένειας που δουλεύουν ασταμάτητα στα αμπέλια και τα οινοποιεία, έμαθαν όχι μόνο τους έλληνες, αλλά και τους ευρωπαίους, να πίνουν σε κάθε ευκαιρία, μόνο ελληνικό Μοσχοφίλερο βιολογικής προέλευσης.
Οινοποιείο Σπυρόπουλου: Από την Αρχαία Μαντινεία έμαθαν τον κόσμο να πίνει Μοσχοφίλερο
Πάντοτε στην οικογένεια υπήρχαν αμπέλια, τα οποία εξασφάλιζαν απλώς το κρασί της οικογένειας και δεν αποτελούσαν άξονα κάποιας εμπορικής δραστηριότητας.
Ο Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος μέχρι το 1920 τροφοδοτούσε την περιοχή με συγκεκριμένης ποικιλίας άσπρο κρασί, αλλά ταυτόχρονα διατηρούσε αλευρόμυλο και συσκευαστήριο καπνού, τον οποίο και έστελνε στην Αίγυπτο.
Τα πράγματα άλλαξαν τη δεκαετία του 1970, όταν ο εγγονός του Επαμεινώνδας Σπυρόπουλος, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος και Πρόεδρος του Κτήματος Σπυρόπουλου(αυτή τη στιγμή τη θέση του έχει αναλάβει η σύζυγος του Μαρία), οδοντίατρος στο επάγγελμα, με βάση περισσότερο το ένστικτο και λιγότερο τη λογική, διέγνωσε τις ιδιαίτερες ευνοϊκές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή της Μαντινείας για την καλλιέργεια του αμπελιού, αλλά κυρίως αντιλήφθηκε την αξία του Μοσχοφίλερου και της δυναμικής του.
Λάτρης της γης και μεγαλωμένος μέσα στα χωράφια, αγόρασε ένα κτήμα στην περιοχή Αρτεμισίου στη Μαντινεία και το 1971 εγκατέστησε εκεί αν όχι τον πρώτο, ένα από τους πρώτους, γραμμικούς αμπελώνες της Αρκαδίας και της Πελοποννήσου. Και από εκεί αρχίζει η ιστορία. «Ο πατέρας μου, που έφυγε από τη ζωή το 1985 και τον οποίο γνώρισα πρώτη φορά σε στρατόπεδο συγκέντρωσης, το 1950, (ήταν αριστερός), είχε πολύ διορατικότητα. Αγαπούσε πολύ την Παράδοση. Ήταν της άποψης γυρίζεις όλο τον κόσμο, σπουδάζεις, ανοίγεις το μυαλό σου, αλλά γυρίζεις στον τόπο σου, μένεις εδώ κι επενδύεις. Εδώ θα υπάρξει ανάπτυξη, επέμενε. Έτσι, σε μια εποχή που όλοι ξερίζωναν τα αμπέλια, εμείς φτιάχναμε γραμμικό αμπελώνα»,λέει ο ίδιος.
Αυτή ήταν ουσιαστικά η γέννηση του Κτήματος Σπυρόπουλου, το οποίο από τα 80 στρέμματα της δεκαετίας του ΄80, έχει φτάσει σήμερα τα 600. Με τη σημερινή της μορφή, η εταιρία ιδρύθηκε το 1987 με την επωνυμία ΑΡΚΑΣ, από τα αδέρφια Επαμεινώνδα, Ροβέρτο και Γιάννη Σπυρόπουλο, ενώ το σύγχρονο οινοποιείο άρχισε να κατασκευάζεται το 1989 σε μικρή απόσταση από το παλιό, το οποίο έχει αναπαλαιωθεί και μετατραπεί σε χώρο όπου πραγματοποιούνται ερευνητικά προγράμματα για το αμπέλι και το κρασί. Το άρωμα από το φρέσκο χυμό των σταφυλιών, αναδύθηκε για πρώτη φορά από τις καινούργιες δεξαμενές το 1991, κυρίως λευκό, Μοσχοφίλερο. Όμως, η οικογένεια Σπυρόπουλου αντιλήφθηκε πολύ γρήγορα πως τα κόκκινα σταφύλια ωριμάζουν δύσκολα σε τέτοιο υψόμετρο κι αποφάσισε να κατηφορίσει και προς τη γειτονική Νεμέα. Από τη νέα γενιά της οικογένειας Σπυρόπουλου, που μετρά επτά παιδιά, ο μεγαλύτερος, ο Απόστολος, γιός του Επαμεινώνδα από παιδί εκδήλωσε το ενδιαφέρον του να ασχοληθεί με την επιχείρηση. Απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής Αθηνών και διδάκτορας της Επιστήμης και τεχνολογίας τροφίμων, με ειδίκευση στη μικροβιολογία τροφίμων-οίνου του Παν. Davis στη Καλιφόρνια, επιστρέφοντας στην Ελλάδα το 2000, σχεδίασε μια αυτοδύναμη μονάδα στη Νεμέα για την παραγωγή ερυθρών κρασιών κι ένα ενιαίο αμπέλι 120 στρεμμάτων. Εκεί το 2004, άρχισε τη φύτευση με Αγιωργίτικο βιολογικής καλλιέργειας, το Μάιο του 2006 ξεκίνησε να χτίζεται το καινούργιο οινοποιείο της οικογένειας και το Σεπτέμβρη του 2007, με τον πρώτο τρύγο πήρε την πρώτη σοδειά. Στους αμπελώνες του Κτήματος Σπυρόπουλου καλλιεργούνται ελληνικές ποικιλίες, όπως Μοσχοφίλερο (Μαντινεία), Αγιωργίτικο (Νεμέα) και Λαγόρθι, αλλά και κάποιες από τις επονομαζόμενες «κοσμοπολίτικες», όπως Merlot, Cabernet sauvignon, Cabernet franc, Sauvignon blanc, Syrah και άλλες.
«Το σπουδαίο της επιχείρησης αυτής είναι ότι το ανθρώπινο δυναμικό απαρτίζεται κυρίως από νέους, πλήρως επιστημονικά καταρτισμένους ανθρώπους. Επίσης, το σημαντικό δεν είναι να φτιάξεις το κρασί, αλλά να το πουλήσεις. Μεγάλη έμφαση δίνεται στρατηγικά στις διεθνείς αγορές με αποτέλεσμα το 30% των πωλήσεων του κτήματος να γίνεται στην Ευρώπη, Ασία και Β. Αμερική. Τα στοιχεία που διαφοροποιούν το κρασί μας και αυτά πού τονίζω στους ξένους πελάτες μας, είναι ότι προέρχεται από καθαρή ελληνική ποικιλία αμπελιού και είναι βιολογικό. Αυτή τη στιγμή η παραγωγή συνολικά και από τους δυο αμπελώνες μας, μας είναι 600.000 φιάλες το χρόνο, τα τρία λευκά κρασιά κινούνται στην Ελλάδα και τα τέσσερα κόκκινα κυρίως στο εξωτερικό. Όμως για μένα, δεν είναι αυτό το σημαντικότερο. Ο σημαντικότερος πόρος είναι οι άνθρωποι, αυτοί είναι η ψυχή του οινοποιείου. Αν μου έλεγε κάποιος να πάρω κάτι από εδώ μέσα και να ξεκινήσω κάτι καινούργιο από την αρχή, θα έπαιρνα τους ανθρώπους μου μόνο.», συμπληρώνει ο Απόστολος Σπυρόπουλος.
Το κτήμα Σπυρόπουλου, εκτός από την επιτυχία των κρασιών του, διακρίνεται και για την προσήλωση που έχει στην προστασία του περιβάλλοντος. Η ανακύκλωση του γυαλιού, χαρτιού και πλαστικού πραγματοποιείται στους χώρους της παραγωγής με κόστος της ίδιας της επιχείρησης, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για συλλογή και χρήση του βρόχινου νερού στη μονάδα της Νεμέας, το οποίο φιλτράρεται κι επαναχρησιμοποιείται για να μη γίνεται σπατάλη κατά την εμφιάλωση των κρασιών που ετοιμάζονται να κατακτήσουν την Βραζιλία και την Κίνα, μετά τη Σκανδιναβία, το Καναδά και την Ιαπωνία. http://www.imerisia.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Ακινητα Χάος στις μεταβιβάσεις ακινήτων από τους δασικούς χάρτες

Πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις έχει λάβει η ανάρτηση των δασικών χαρτών για το φρένο που θέτει στις μεταβιβάσεις ακινήτων, με αιχμή τα δυσεπίλυτα ζητήματα που αφορούν κυρίως το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τις εκχερσωμένες εκτάσεις και στους δασωμένους αγρούς. Το τελευταίο διάστημα πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας πολιτών,

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Ανάδρομος Ερμής σε τετράγωνο με τον Ποσειδώνα – Προβλέψεις για όλα τα ζώδια

ΚΡΙΟΣ Θα βρεθείτε στο μέσω καταιγισμού πληροφοριών σχετικών με μυστικά αλλά και υπόγειες συμπεριφορές ατόμων που, ως ώρας, θεωρούσατε φιλικά προσκείμενα σε εσάς. Μην επιτρέψετε σε κανένα με την συμπεριφορά του να αναμοχλεύσει δικά σας εσωτερικά τραύματα του παρελθόντος, αντιθέτως κινηθείτε αναλόγως και προστατέψτε τον εαυτό σας.