Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Το PKK δεν είναι πια "τρομοκρατική" οργάνωση - Ήρθαν οι τζιχαντιστές!

Αλλάζουν τα δεδομένα για την κουρδική οργανωση ΡΚΚ. Άρθρο
στην διεθνούς απήχησης ιστοσελίδα Al Monitor εξετάζεται κατά πόσο το ΡΚΚ μπορεί να γίνει μία υπολογίσιμη δύναμη στη Μέση Ανατολή καθώς ήδη η άνοδός του βρίσκεται σε εξέλιξη σε δύο σημεία ταυτόχρονα, στην Τουρκία αφενός και στο Ιράκ και τη Συρία, αφετέρου.

Ένα κομβικό σημείο για την άνοδο του ΡΚΚ υπήρξαν οι προεδρικές εκλογές της 10ης Αυγούστου στην Τουρκία , κατά τις οποίες ο υποψήφιος του κουρδικού κόμματος HDP,κ. Ντεμίρτας κατέλαβε το εντυπωσιακό ποσοστό του 9.8%.

Από την άλλη, τόσο στη Συρία όσο και στο Ιράκ, το ΡΚΚ έχει αποδειχθεί να είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να αντιμετωπίσει την επέλαση των τζιχατιστών τα τελευταία δύο χρόνια, γράφει το άρθρο. Έπειτα από την αποχώρηση των κουρδικών ιρακινών δυνάμεων πεσμεργκέ, αμαχητί, το ΡΚΚ έγινε η μοναδική δύναμη που μπορεί να συγκρατήσει τον ISIL.

Οι στρατιωτικές επιτυχίες του ΡΚΚ στη Συρία και στο Ιράκ κατέστησαν την οργάνωση μια υπολογίσιμη δύναμη στη Μέση Ανατολή ,ενώ η πολιτική επιτυχία του κ. Ντεμίρτας στην Τουρκία, έστρωσε τον δρόμο για το HDP να εξελιχθεί σε ένα κόμμα εθνικής εμβέλειας.
Σε περίπτωση που το HDP κατορθώσει και περάσει το εκλογικό όριο του 10% για να μπει κουρδικό κόμμα στη Βουλή, θα καταλάβει 20 θέσεις στη Τουρκική Εθνοσυνέλευση και θα στερήσει από τον κ. Ερντογάν την πολυπόθητη πλειοψηφία που χρειάζεται για να αλλάξει το Σύνταγμα

Ταυτόχρονα - σημειώνει το άρθρο με έμφαση - οι επιτυχίες του ΡΚΚ στην Μέση Ανατολή εναντίον των τζιχατιστών έκανε τη Δύση να εξετάσει το ενδεχόμενο να απομακρύνει την οργάνωση από τη λίστα των τρομοκρατικών οργανώσεων.

Η Γερμανία στέλνει όπλα

Όπως μεταδίδει η DW  τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού του Βερολίνου, Χριστιανοδημοκράτες (CDU/CSU) και Σοσιαλδημοκράτες (SPD) αναμένεται να εγκρίνουν αύριο  Δευτέρα, σε έκτακτη συνεδρίαση της βουλής, την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς τους Κούρδους του βορείου Ιράκ. Τα δύο κόμματα κάνουν λόγο για μια «ιδιαίτερη περίπτωση ανάγκης» και διευκρινίζουν ότι στο επίκεντρο της πολιτικής τους παραμένει η αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή. Η στρατιωτική βοήθεια θα απευθύνεται στις δυνάμεις της περιφερειακής κυβέρνησης των Κούρδων, κατόπιν συνεννόησης με την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ, διευκρινίζει η γερμανική κυβέρνηση, η οποία αποκλείει την αποστολή στρατιωτικού υλικού στις δυνάμεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος ΡΚΚ.

Νέα δεδομένα στην Τουρκία

Το ΡΚΚ χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση στη Γερμανία και άλλες χώρες της ΕΕ, από την εποχή των συγκρούσεων με τον τουρκικό στρατό. Στο μεταξύ, όμως, τα πράγματα έχουν αλλάξει. Εδώ και ένα χρόνο ισχύει εκεχειρία. Ο φυλακισμένος ηγέτης του ΡΚΚ, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, έχει αποκηρύξει τη βία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται ο διάλογος με την τουρκική κυβέρνηση για την επίλυση του κουρδικού. Η εικόνα των Κούρδων αλλάζει στην Τουρκία. Και όπως υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ρολφ Μίτσενιχ: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι ο κούρδος υποψήφιος πρόεδρος Σελαχατίν Ντεμιρτάς έλαβε στις πρόσφατες εκλογές ένα σημαντικό ποσοστό ψήφων». Ο κούρδος υποψήφιος, που τάσσεται υπέρ των διαπραγματεύσεων με την Άγκυρα με στόχο τη διασφάλιση περισσότερων δικαιωμάτων για τους συμπατριώτες του, διασφάλισε το 10%.

Ένας σαφής διαχωρισμός των δύο κουρδικών δυνάμεων δεν είναι εύκολη υπόθεση
Από την άλλη πλευρά, το ΡΚΚ έχει προσανατολίσει τη στρατιωτική του δράση στην αντιμετώπιση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους (IS), σημειώνοντας μάλιστα επιτυχίες στο πεδίο της μάχης. Μάλιστα, περισσότερες επιτυχίες σε σχέση με τις δυνάμεις των Πεσμεργκά, του στρατού της αυτόνομης κυβέρνησης των Κούρδων του Ιράκ, οι οποίοι θα δεχθούν την στρατιωτική βοήθεια της Δύσης. Πολλές φορές, Πεσμεργκά και ΡΚΚ μάχονται δίπλα-δίπλα ενάντια στους τζιχαντιστές. Ένας σαφής διαχωρισμός των δύο κουρδικών δυνάμεων κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων με τον IS δεν είναι εύκολη υπόθεση.
Τα νέα δεδομένα στην περιοχή απαιτούν επανεξέταση της γερμανικής στάσης έναντι του ΡΚΚ, υποστηρίζει σήμερα ο βουλευτής των Πρασίνων Φρίτγιοφ Σμιτ, υπενθυμίζοντας ότι και η ίδια η Τουρκία αντιμετωπίζει σήμερα διαφορετικά το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα. Ο τουρκικός προβληματισμός δεν επιτρέπεται να αγνοηθεί, εκτιμά και ο Ρολφ Μίτσενιχ, διευκρινίζοντας: «Αυτό που επιχειρείται σήμερα στην Τουρκία, θα έχει σύντομα επιπτώσεις και στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Δεν θα ήταν λάθος να προετοιμαστούμε για μια τέτοια συζήτηση».
Ωστόσο, κανείς δεν αναμένει σύντομα στη Γερμανία κάποια κίνηση για την νομιμοποίηση του ΡΚΚ, καθώς κάτι τέτοιο προϋποθέτει τον αποχαρακτηρισμό της κουρδικής οργάνωσης που σήμερα θεωρείται «τρομοκρατική» από την ΕΕ. Και αυτό θα αργήσει πολύ. http://www.onalert.gr/

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».