Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

ΕΝΦΙΑ: Η μεγάλη απάτη του νέου φόρου με στόχο τη δήμευση ακίνητης περιουσίας

Σε μία μεγάλη απάτη, που στόχο έχει τη δήμευση των
περιουσιακών στοιχείων των Ελλήνων, των σπιτιών, των οικοπέδων και των χωραφιών, αναδεικνύεται ο ΕΝΦΙΑ. Όχι μόνο δεν μειώθηκε ο φόρος σε σχέση με την έμπνευση Βενιζέλου, το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ, αλλά οι φορολογούμενοι βρίσκονται μπροστά σε εκκαθαριστικά τέρατα που ακόμη και το ακίνητο να πουλήσουν δεν πρόκειται να τον ξεπληρώσουν.
Ε, αυτός είναι και ο σκοπός. Να κατασχέσουν ότι ακόμη έχει μείνει στην ιδιοκτησία των Ελλήνων. Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών περί αναγνώρισης λαθών, που οφείλονται σε «σφάλματα και παραλείψεις εκ μέρους των φορολογουμένων και σε στρεβλώσεις του νόμου», είναι καθαρά προσχηματική και εξυπηρετεί απόλυτα το σχέδιο της κυβέρνησης και των δανειστών.
Επέβαλαν σε ορισμένες περιπτώσεις εξωπραγματικούς φόρους για να έρθουν να διορθώσουν δήθεν αυτά, αλλά επί της ουσίας να εφαρμόσουν εξαντλητικούς φόρους για την πλειονότητα των πολιτών. Πρόκειται σαφώς για συνέχεια του «χαρατσιού» της ΔΕΗ και με στόχευση όχι την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών, αλλά την επιβολή και νέων.
Αυτό φαίνεται άλλωστε από το ποσό που έχει προϋπολογιστεί να εισπραχθεί από τον ΕΝΦΙΑ. Είναι 3,2 δισ. ευρώ. Ότι και να γίνει αυτό το ποσό, όπως έχει συμφωνηθεί με την τρόικα, πρέπει να μπεί στα ταμεία ανεξάρτητα αν θα φορολογηθούν χωράφια στην περιφέρεια με τιμές Ψυχικού, Εκάλης ή Κολωνακίου και αν θα επιβάλουν φόρο στα κοτέτσια και τις καλύβες.    
Στο υπουργείο Οικονομικών γνωρίζουν άριστα τα περιουσιακά στοιχεία του καθενός, προετοιμάζουν τον ΕΝΦΙΑ για περίπου ένα χρόνο και θα έπρεπε να μην γίνουν… λάθη. Το ότι αυτό συμβαίνει και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι προφανώς και κάτι δείχνει.
Πόσο μάλλον όταν θεωρείται δεδομένο πώς οι πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά τις πρώτες δόσεις των «φουσκωμένων» εκκαθαριστικών και, όποιες μειώσεις υπάρξουν, θα τους «πιστωθούν» στα τέλη του 2014 ή… του χρόνου, με συμψηφισμό που θα μειώνει επόμενες δόσεις ή τον ΕΝΦΙΑ του 2015.
Μπορεί λοιπόν να «γλύτωσαν» τα χωράφια των αγροτών, καθώς ο φόρος που πληρώνουν είναι γενικά μικρότερος έναντι των εραχικών σχεδιασμών, αλλά επιβλήθηκε  «συμπληρωματικός φόρος» που οδηγεί μέχρι και σε δεκαπλασιασμό του φόρου στα «εντός οικισμού» χωράφια και δεν μειώθηκε, επιπλέον, το βάρος στα αστικά ακίνητα.
Ο συνδυασμός των αλλαγών αυτών, που υιοθετήθηκαν στα τέλη του 2013, «ήρθε και έδεσε» με τις αδυναμίες καταγραφής των αγροτεμαχίων και την έλλειψη σωστών τιμών υπολογισμού της αξίας των ακινήτων, τα οποία ήταν γνωστό πως αποτελούσε την "αχίλλειο πτέρνα" του εγχειρήματος για την επιβολή φόρου στα μη αστικά ακίνητα.
Αντί όμως να μπει ένας χαμηλός φόρος ανά τετραγωνικό μέτρο γης, όπως σχεδιαζόταν, ακολουθήθηκαν λύσεις όπως ο συμπληρωματικός φόρος. Έτσι, για τις περιοχές εκτός αντικειμενικού προσδιορισμού των αξιών ακινήτων, οι τιμές σε χωριά και μικρούς οικισμούς «πήραν φωτιά», γιατί  η εφορία τις άντλησε από γειτονικές περιοχές μεγαλύτερης αξίας.
Ουσιαστικά οι τιμές «αστικοποιήθηκαν» και οι επιβαρύνσεις πολλαπλασιάστηκαν με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου.
Δείτε παραδείγματα:
- Για 4 στρέμματα σε μικρό χωριό του νομού Τρικάλων υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 48.000 ερώ (12 ευρώ ανά τμ) και φέτος εκτιμάται σε 441.000 ευρώ. Ο ιδιοκτήτης καλείται δηλαδή να πληρώσει και συμπληρωματικό φόρο, για περιουσία αξίας άνω ων 300.000 ευρώ.

- Άλλο οικόπεδο στην Αίγινα με παλαιό σπίτι όπου κατοικεί ζευγάρι υπερηλίκων αγροτών, φορολογείται ευρώ για αξία 686.000 ευρώ, αντί 40.000 που είχε για τον ΦΑΠ. Καλούνται να πληρωσουν φόρο 8500 ευρω (κύριο και συμληρωματικό), όσα δηλαδή είναι ολόκληρη η σύνταξη του ΟΓΑ που λαμβάνουν και οι δύο.
- Ιδιοκτήτης οικοπέδου 2.827,82 τ.μ. χωρίς πρόσοψη σε δρόμο στον δήμο Ρεθύμνου θα επιβαρυνθεί με ΕΝΦΙΑ 169,67 ευρώ, ενώ μέχρι πρότινος πλήρωνε μόνο ΦΑΠ ύψους 45,59 ευρώ για το σύνολο της ακίνητης περιουσίας του.
- Για 4,5 στρέμματα με ελιές σε ορεινό οικισμο με 13 κατοικους υπολογιζόταν αντικειμενική αξία 13.500 ευρώ ως πέρυσι για τον ΦΑΠ. Φετος για τον ΕΝΦΙΑ η αξία του υπολογίζεται σε 330.480!

- Ιδιοκτήτης αγροτεμαχίου 100 στρεμμάτων στη Λάρισα επιβαρύνεται για πρώτη φορά με φόρο ακινήτων, ο οποίος φθάνει τα 242 ευρώ.
Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Οικονομικών δεν απάλλαξε από τον ΕΝΦΙΑ τους πολίτες που δικαιούνται έκπτωση ή απαλλαγή από το νέο φόρο για κοινωνικούς λόγους, αλλά τους στέλνει εκκαθαριστικά και τους ζητάει εκ των υστέρων να πάνε στις ΔΟΥ, να κάνουν αιτήσεις, να περιμένουν τον επανέλεγχο για να ανασταλεί η είσπραξη του 50%-100% της οφειλής που αναγράφουν τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ.
Κι αυτό τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομικών έχει όλα τα στοιχεία (εισοδήματος, περιουσίας, οικογενειακής κατάστασης των οφειλετών), που χρησιμοποιήθηκαν άλλωστε και για το κοινωνικό μέρισμα. Αποτέλεσμα είναι χιλιάδες άνεργοι, άποροι, πολύτεκνοι κλπ που δικαιούνται εκ προοιμίου τις εκπτώσεις και τις απαλλαγές, να πρέπει να συρρέουν στις εφορίες για αιτήσεις προκειμένου να ζητούν να μην πληρώσουν.
Επιπλέον, η εγκύκλιος αναμένεται να εκδοθεί σε 2 εβδομάδες, όπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών. Αυτό σημαίνει ότι και αν δεν προλάβουν κάνουν αιτήσεις πριν τις 29 Αυγούστου, η οφειλή θα βγει ληξιπρόθεσμη.
Ο ίδιος ο νόμος προβλέπει όμως και ότι για να τύχει της απαλλαγής, «ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία».
Πρόκειται για μία πολιτική-οικονομική απάτη εκ μέρους της κυβέρνησης που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των αρπακτικών που περιμένουν να «σαρώσουν» τζάμπα τα σπίτια και τα χωράφια και στην περιφέρεια, μετά τα μεγάλα αστικά κέντρα, και να έχουν τους πολίτες σκλάβους στις περιουσίες που τους έκλεψαν.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Social media: Ενεργοί το 82% των Ελλήνων.Στα 85 λεπτά το καθημερινό σερφάρισμα στο διαδίκτυο

Το 82% των Ελλήνων είναι πια ενεργό στα  social media , με το Facebook να βρίσκεται στην κορυφή των προτιμήσεων των χρηστών, οι οποίοι κατά μέσο όρο ξοδεύουν 85 λεπτά την ημέρα σερφάροντας στο  διαδίκτυ ο. Αυτά αναφέρει – μεταξύ πολλών άλλων – η τελευταία πανελλαδική... δειγματοληπτική έρευνα “Focus on Tech Life Tips” της εταιρείας Focus Bari για το πρώτο εξάμηνο του 2021.

Την υψηλότερη τιμή διεθνώς το τυποποιημένο ελληνικό extra ελαιόλαδο

Την εδραιωμένη πεποίθηση ότι το ελληνικό ελαιόλαδο μπορεί να ανταγωνιστεί στα ίσια τις πιο premium εκφράσεις του καθιερωμένου ιταλικού έρχονται να επιβεβαιώσουν τα τελευταία στοιχεία εξαγωγών του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), που δείχνουν ότι οι εξαγωγές τυποποιημένου της χώρας εξασφαλίζουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία μεταξύ των υπόλοιπων ανταγωνιστών της Μεσογείου.

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ για μη αντικειμενικές ειδήσεις...

Το ΕΣΡ καλεί την ΕΡΤ1 για ακρόαση, σχετικά με το δελτίο της, για διατάξεις που αφορούν «μετάδοση πληροφοριών χωρίς να έχουν ελεγχθεί και διατάξεις σχετικά με την «ακρίβεια,

Πόσο κόστισε η ταινία με τον Μπαντέρας στο ελληνικό δημόσιο...

Η ξένη παραγωγή με τον Αντόνιο Μπαντέρας, που γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, επιδοτήθηκε και αυτή από τον «νόμο Κρέτσου». 

ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με κοτόπουλο

Υλικά     750 γραμμ. στήθος κοτόπουλου κομμένο σε 8 κομμάτια     1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο     3-4 φρέσκες ντομάτες ή ανάλογο χυμό     4 μακρουλές μεγάλες μελιτζάνες     1 φλιτζ. του καφέ ελαιόλαδο + λάδι για τηγάνισμα

ΔΕΝ βρισκουν νοσηλευτες για το Νοσοκομειο ΚΑΒΑΛΑΣ

Το Νοσοκομείο Καβάλας νοικιάζει νοσηλευτές από ιδιωτική κλινική, επειδή έθεσε σε αναστολή τους δικούς του νοσηλευτές.

Σοβαρευτείτε, κύριε πρέσβη

Δεν είναι μόνο οι δικοί μας «πορφυρογέννητοι» πολιτικοί εκτός τόπου και χρόνου. Και στους ξένους επισήμους παρατηρείται αυτό το φαινόμενο. Ενας από τους πολλούς είναι ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα Ερνστ Ράιχελ.

Ξεπερνούν κάθε όριο στην Τουρκία – «Ο στόχος των χερσαίων δυνάμεών μας είναι η Θεσσαλονίκη»

Παράλληλα με την εκτόξευση απειλών κατά της Ελλάδας από τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και άλλους τούρκους αξιωματούχους, ξεδιπλώνεται από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης μπαράζ δημοσιευμάτων και αναλύσεων που ως στόχο έχουν να υπογραμμίσουν την επίσημη πολιτική της Αγκυρας και προπάντων να τη δικαιολογήσουν στον τουρκικό λαό.

Κωνσταντοπούλου: Η Πλεύση Ελευθερίας θα συμμετάσχει στις εκλογές όποτε κι αν γίνουν

Για το κόμμα της « Πλεύση Ελευθερίας » μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τετάρτη (15/9) από την 85η ΔΕΘ η Ζωή Κωνσταντοπούλου υπογραμμίζοντας πως «όποτε κι αν γίνουν εκλογές, θα συμμετάσχει και θα διεκδικήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών».

Freelancers: ΕΦΚΑ και Βρούτσης αποκαλύπτουν τον Χατζηδάκη...

Η κοινωνική κατακραυγή για την επιχειρούμενη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων, που αφορά 115 εργαζόμενους στην efood, καταβαραθρώνει την εταιρεία,