Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ανατιμήσεις 3% σε βασικά είδη από την επιβολή ΦΠΑ 24%

Σημαντική θα είναι η επιβάρυνση στα νοικοκυριά της χώρας, εφόσον τελικά επαληθευτούν οι πληροφορίες που θέλουν το ΦΠΑ
στα τρόφιμα να αυξάνεται από 1ης Ιουλίου στο 24%. Σύμφωνα με έρευνα του ΙΕΛΚΑ (Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών), ενδεχόμενη αύξηση του ΦΠΑ από 23% στο 24% θα οδηγήσει σε αύξηση τιμών κατά 3%, αφού οι επιχειρήσεις δεν έχουν τα περιθώρια να απορροφήσουν τη διαφορά, μετακυλίοντάς την εξ ολοκλήρου στην τελική των προϊόντων.
Υπολογίζεται ότι ο οικογενειακός προϋπολογισμός θα επιβαρυνθεί με επιπλέον 25 ευρώ τον χρόνο (ήτοι 2,1 ευρώ τον μήνα), δηλαδή επιπλέον 0,5% κατά μέσο όρο. Η συνολική ετήσια επιβάρυνση των νοικοκυριών για είδη παντοπωλείου εκτιμάται πως θα ανέλθει σε 103 εκατ. ευρώ, ενώ συνέπειες θα υπάρξουν και στην καταναλωτική συμπεριφορά, η οποία είχε αρχίσει να παγιώνεται.
Εκτός από τον οικογενειακό προυπολογισμό, η αύξηση της φορολογίας σε συνδυασμό με την υποχώρηση της κατανάλωσης αναμένεται να πλήξει και τα δημόσια έσοδα. Το ΙΕΛΚΑ εκτιμά ότι ο ΦΠΑ προς είσπραξη το 2016 θα είναι μειωμένος σε σχέση με το 2015 κατά 1,56% (ήτοι 55 εκατ. ευρώ λιγότερα) ενώ το 2017 σε σχέση με το 2015 θα είναι σχεδόν αμετάβλητο (περίπου 5 εκατ. ευρώ λιγότερα).
Οι παραπάνω υπολογισμοί, όπως επισημαίνει το ΙΕΛΚΑ γίνονται με δεδομένο ότι οι μηνιαίες αγορές σε τρόφιμα ανά νοικοκυριό ανέρχονται αυτή τη στιγμή κατά μέσο όρο στο επίπεδο των 380 ευρώ, καθώς και ότι τα ελληνικά νοικοκυριά δαπανούν σε ετήσια βάση για τρόφιμα συνολικά 22,6 δισ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ).
Μπαράζ φόρων
Το Ινστιτούτο σημεώνει ακόμη ότι από το 2009 έως σήμερα ο συντελεστής ΦΠΑ για τα είδη παντοπωλείου έχει υποστεί διαδοχικές αυξήσεις, και μάλιστα σημαντικές. Η αρχή έγινε τον Απρίλιο του 2010, με την αύξηση του ΦΠΑ για τα τρόφιμα από το 9% στο 10% και για τα λοιπά είδη παντοπωλείου από 19% σε 20% ενώ τρεις μόλις μήνες αργότερα, συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν από 10% σε 11% και από 20% σε 21%.
Τον Ιανουαρίου του 2011 οι συντελεστές ΦΠΑ αυξήθηκαν και πάλι, από 11% στο 13% και από 21% σε 23%, ενώ τον Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, οι συντελεστές ΦΠΑ συγκεκριμένων ειδών-αναψυκτικών αυξήθηκαν από 13% σε 23%. Η επόμενη αύξηση ήρθε πέρυσι τον Ιούλιο, μαζί με την επίτευξη συμφωνίας με τους Θεσμούς στο πιο δραματικό καλοκαίρι της σύγχρονης οικονομικής ιστορία του τόπου.
Συγκεκριμένα, οι συντελεστές ΦΠΑ συγκεκριμένων τροφίμων αυξήθηκαν από 13% σε 23% με την πλειοψηφία των τροφίμων (περίπου 55%) να διατηρεί συντελεστή 13%. Εάν επαληθεύουν τα δημοσιεύματα, και οι συντελεστές ΦΠΑ τροφίμων και λοιπών ειδών παντοπωλείου που σήμερα υπάγονται σε ΦΠΑ 23% αυξηθούν σε 24%, τότε σύμφωνα με το ΙΕΛΚΑ θα υπάρχουν προϊόντα με μέγιστη αύξηση του ΦΠΑ σε μία εξαετία από το 9% στο 24%, είδη με αύξηση από 9% σε 13% και είδη με αύξηση από 19% σε 24%. http://www.imerisia.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

  • Είναι πολλά τα ρεπό, Αρη... - *Στο νεοδημοκρατικό παράδεισο που ζούμε, θα αμειβόμαστε με ρεπό, τα οποία θα μπορούμε να τα καταθέτουμε, αν μας περισσεύουν, σε μια Τράπεζα Χρόνου...* ...
    Πριν από 3 ώρες

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Το πιτόγυρο που μπορείς να τρως κάθε μέρα χωρίς να παχαίνεις

Και σε ποιον δεν αρέσει το πιτόγυρο και η γεύση που προσφέρει αυτό; Κάποιοι σίγουρα θα μπορούσαν να τρέφονται καθημερινά με αυτό. Ανασταλτικός παράγοντας είναι βέβαια οι θερμίδες που το συνοδεύουν.

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Από αναβολή σε αναβολή και τώρα για τέλη Μαϊου η συνδεδεμένη στα ζωικά

Χωρίς να γίνεται γνωστός ο λόγος της μεγάλης αυτής καθυστέρησης , σχεδόν ένα μήνα από το σύνηθες τα προηγούμενα χρόνια, οι αρμόδιοι κάνουν λόγο για τεχνικά κολλήματα που δεν έχουν επιτρέψει την ολοκλήρωση της διαδικασίας. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που ρίχνουν το βάρος στη «δουλειά» του γνωστού μηχανογραφικού συστήματος.  

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

Αποζημιώσεις Ξεχασμένες στο Οικονομικών οι έκτακτες ενισχύσεις στην πατάτα

Στα χρήµατα αυτά, που είναι εγκεκριµένα από τις Βρυξέλλες , αλλά φαίνεται να έχουν ξεχαστεί στο «συρτάρι» του αναπληρωτή υπουργού Οικονοµικών Θεόδωρου Σκυλακάκη , πολλοί πατατοκαλλιεργητές είχαν στηρίξει τις ελπίδες τους για να µπουν στην καλλιέργεια δυναµικά.