Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό

Της Μαρίας Βουργάνα
«Δεν μπορώ να υποχωρήσω σε αφορολόγητο κάτω από τις 9.100 ευρώ» φέρεται να διαμήνυσε στους
δανειστές ο Ευκλείδης Τσακαλώτος λίγες ώρες πριν διακοπούν οι διαπραγματεύσεις δημιουργώντας έτσι ένα δύσκολο πλαίσιο για τον νέο γύρο διαπραγματεύσεων με το κουαρτέτο των Θεσμών που, εκτός απροόπτου, ξεκινούν τη Δευτέρα.
Η φορολογία εισοδήματος και ειδικά το ύψος του έμμεσου αφορολογήτου ορίου παραμένει μεγάλο «αγκάθι» στη διαπραγμάτευση. Στο υπουργείο Οικονομικών μπορεί να γράφουν το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος των φυσικών προσώπων αλλά πολλά ζητήματα με βασικό το θέμα του αφορολογήτου παραμένουν ανοιχτά και δεν πρόκειται να «κλειδώσουν» εάν δεν υπάρξει συμβιβασμός μεταξύ των δύο πλευρών, κυβέρνησης και δανειστών.
Η Αθήνα επιδιώκει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την «κόκκινη» γραμμή για αφορολόγητο στα 9.100 ευρώ (9.091 ευρώ για την ακρίβεια) ενώ το κουαρτέτο επιμένει και πιέζει στη μείωσή του στα επίπεδα των 8.100 ευρώ (8.182 ευρώ ζητάει το ΔΝΤ). Μάλιστα από το Ταμείο σημειώνουν ότι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης δεν «φέρνει» 1% του ΑΕΠ όπως ανέφερε τις προηγούμενες μέρες ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος και είναι απαραίτητες οι τροποποιήσεις για να επιτευχθεί ο στόχος που έχει συμφωνηθεί.
Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό (πίνακες)
Μπροστά σε αυτό το αδιέξοδο, η ευρωπαϊκή πλευρά των δανειστών πρότεινε μια συμβιβαστική λύση που προβλέπει τη μείωση του έμμεσου αφορολόγητου ορίου στα επίπεδα των 8.192 ευρώ σταδιακά σε μια τριετία. Σύμφωνα με την πρόταση αυτή, η έκπτωση φόρου από 2.100 ευρώ που είναι σήμερα μειώνεται σε 2.000 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, σε 1.900 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016, δηλαδή αφορολόγητο 8.636 ευρώ και 1.800 ευρώ για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2017, δηλαδή αφορολόγητο όριο 8.182 ευρώ.
Με το σχέδιο αυτό, οι επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τα χαμηλά και υψηλά εισοδήματα με την απευθείας μείωση του αφορολόγητο από 9.550 ευρώ σήμερα στα 8.182 ευρώ που ζητούν οι θεσμοί, θα φανούν σταδιακά στους φορολογούμενους.
Νέα κλίμακα

Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό (πίνακες)
Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν δέχεται ούτε τη συμβιβαστική λύση που προτείνουν οι Ευρωπαίοι ούτε την πρόταση του ΔΝΤ και σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμη να καταθέσει μια νέα πρόταση για τη φορολογική κλίμακα μόλις δεχθεί νέες ισχυρότερες πιέσεις στο νέο νέο κύκλο διαπραγματεύσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών. Σε κάθε περίπτωση ο «λογαριασμός» των φορολογικών μέτρων είναι δεδομένος και βαρύς. Συνολικά 1,8 δισ. ευρώ πρόσθετους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν οι φορολογούμενους με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι μισθωτοί και συνταξιούχοι με εισοδήματα άνω των 9.000 έως 27.000 ευρώ, οι έχοντες εισοδήματα άνω των 55.000 ευρώ και όσοι αποκτούν εισοδήματα από ενοίκια. Οι πρώτοι που θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις φορολογικές ανατροπές θα είναι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι καθώς αμέσως μετά την ψήφιση των σχετικών διατάξεων θα αλλάξει ο φόρος που παρακρατείται κάθε μήνα στις αποδοχές τους.
Ποιοι θα πληρώσουν τον βαρύ φορολογικό λογαριασμό (πίνακες)
Η κυβερνητική πρόταση
Η κυβερνητική πρόταση για τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος προβλέπει:
Νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος κοινή για εισοδήματα από μισθούς, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα με συντελεστές:
• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως και 30.000 ευρώ.
• 37% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως και 40.000 ευρώ
• 45% για εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ.
Με την κλίμακα αυτή, θα φορολογηθούν τα εισοδήματα μισθωτών, συνταξιούχων, ελεύθερων επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, με τη διαφορά ότι για τους μισθωτούς και συνταξιούχους προβλέπεται αφορολόγητο όριο, ενώ όσοι αποκτούν εισοδήματα αποκλειστικά από επιχειρηματική δραστηριότητα θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ όπως και σήμερα. Όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και επιχειρηματική δραστηριότητα τα δύο εισοδήματα θα αθροίζονται και θα φορολογούνται με τη νέα κλίμακα που ενσωματώνει το έμμεσο αφορολόγητο.
Η έκπτωση φόρου μειώνεται στα 2.000 ευρώ (δηλαδή αφορολόγητο 9.100 ευρώ) και διατηρείται στο ακέραιο ως το ύψος εισοδήματος των 20.000 ευρώ. Από τις 20.000 ευρώ και άνω η έκπτωση φόρου θα μειώνεται κατά 10 ευρώ για κάθε 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος και όχι κατά 100 ευρώ όπως ίσχυε για τα εισοδήματα του 2015.
Θεσπίζεται μια νέα κλίμακα υπολογισμού της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης που επιβάλλεται στους έχοντες ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ με τους εξής συντελεστές:
• 2,2% για εισόδημα από 12.001 έως 20.000 ευρώ.
• 5% από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 6,5% από 30.001- 40.000 ευρώ
• 7,5% από 40.001 έως και 65.000 ευρώ
• 9% από 65.001 έως και 220.000 ευρώ
• 10% από 220.001 ευρώ και πάνω.
Η πρόταση του ΔΝΤ
Αυξήσεις φόρων για τα εισοδήματα από 8.182 ευρώ και μέχρι τα 27.000 ευρώ και μειώσεις για τα μεσαία και υψηλότερα εισοδήματα προβλέπει η πρόταση του ΔΝΤ. Για την φορολογική κλίμακα προτείνουν του εξής συντελεστές:
• 22% για εισοδήματα έως 20.000 ευρώ.
• 29% για το τμήμα του εισοδήματος από 20.001 έως 30.000 ευρώ
• 35% για το τμήμα του εισοδήματος από 30.001 έως 40.000 ευρώ
• 41% για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.
Για τον υπολογισμό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης προτείνεται η εξής κλίμακα:
• 0-12.000 συντελεστής 0%
• 12.000-20.000 συντελεστής 1,5%
• 20.001-30.000 συντελεστής 3%
• 30.001-65.000 συντελεστής 5%
• 65.001-200.000 συντελεστής 8%
• άνω των 200.000 συντελεστής 9%. http://www.imerisia.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου