Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Σοκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Χάνουν έως και 60% σε φόρους και εισφορές

Της Μαρίας Βουργάνα
Φόροι και ασφαλιστικές εισφορές «τρώνε» πάνω από 50% των μηνιαίων αποδοχών των ελεύθερων επαγγελματιών. Το εκρηκτικό
κοκτέιλ φόρων και εισφορών που προβλέπει το πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης φέρνει μεγάλες επιβαρύνσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες κυρίως για τους έχοντες μεσαία και υψηλά εισοδήματα που θα δουν ακόμη και πάνω από το 60% του εισοδήματός τους να κατευθύνεται στην εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το υπουργείο Οικονομικών θεσπίζει μια ενιαία φορολογική κλίμακα για τη φορολόγηση μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και αυτοαπασχολούμενων. Η νέα φορολογική κλίμακα ευνοεί τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα έως 32.000 ευρώ καθώς προκύπτουν φορολογικές ελαφρύνσεις από 200 έως 764 ευρώ σε σχέση με το σημερινό καθεστώς. Ωστόσο, το φορολογικό όφελος που θα έχουν πολλοί ελεύθεροι επαγγελματίες με την εφαρμογή της νέας προτεινόμενης φορολογικής κλίμακας εξανεμίζεται με τις νέες ρυθμίσεις για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Με τις νέες διατάξεις οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος με συντελεστές 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική, 6,95% για τον κλάδο της υγείας και 4% για το εφάπαξ.
Σοκ για τους ελεύθερους επαγγελματίες - Χάνουν έως και 60% σε φόρους και εισφορές
Το αποτέλεσμα είναι ότι ο ελεύθερος επαγγελματίας ή ο αυτοαπασχολούμενος, θα πρέπει να πληρώνει σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές από το 52% έως και πάνω από το 60% του εισοδήματός του.
Νέο κύμα φοροδιαφυγής
Εφόσον οι διατάξεις ψηφιστούν έτσι όπως τις σχεδιάζει η κυβέρνηση, θεωρείται εξαιρετικά πιθανό ότι θα προκύψει νέο κύμα φοροδιαφυγής ή διακοπής επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτό που θα κριθεί στην πράξη είναι εάν με τις νέες ρυθμίσεις οι επαγγελματίες που δηλώνουν σήμερα υψηλές αποδοχές θα εξακολουθήσουν να εμφανίζουν τα ίδια εισοδήματα ή τελικώς θα προκύψει μείωση εσόδων για τα ταμεία του Δημοσίου και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Με τις νέες διατάξεις οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος με συντελεστές 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική, 6,95% για τον κλάδο της υγείας και 4% γι
Με τις νέες διατάξεις οι ασφαλιστικές εισφορές υπολογίζονται επί του φορολογητέου εισοδήματος με συντελεστές 20% για την κύρια ασφάλιση, 7% για την επικουρική, 6,95% για τον κλάδο της υγείας και 4% για το εφάπαξ.
Με την εφαρμογή της νέας ενιαίας κλίμακας οι ελεύθεροι επαγγελματίες θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος όπως ισχύει και σήμερα. Ωστόσο για τα πρώτα 20.000 ευρώ του εισοδήματος ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται στο 22% από 26% σήμερα. Αυτό συνιστά όφελος για τους ελεύθερους επαγγελματίες. Σε συνδυασμό όμως με τις αλλαγές στις ασφαλιστικές εισφορές οι επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι εξοντωτικές. Για παράδειγμα:
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή 1.667 ευρώ μηνιαίες αποδοχές θα καταβάλει το 52% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ θα πληρώνει το 54% του εισοδήματός του σε φόρους και εισφορές.
«Το ασφαλιστικό νομοσχέδιο έχει χαρακτήρα δημευτικό για τα εισοδήματα των επιστημόνων και των ελεύθερων επαγγελματιών και ουσιαστικά τους οδηγεί σε παύση εργασιών» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κ. Κόλλιας προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση δημιουργεί ελεύθερους επαγγελματίες τριών ταχυτήτων καθώς μερικοί νέοι επιστήμονες θα έχουν εκπτώσεις, μερικοί άνω τις πενταετίας θα έχουν άλλες εκπτώσεις και μερικοί τίποτα.Τους διαχωρίζει σε πατρικίους, πληβείους και είλωτες».Σύμφωνα με τον κ. Κόλλια «είναι βέβαιο ότι, σε ένα χρόνο, θα συζητούμε πάλι για το πώς θα κλείσει η τρύπα των ασφαλιστικών ταμείων, καθώς μέτρα, όπως αυτό, μόνο τοεπιδιωκόμενοαποτέλεσμα δε φέρνουν.
Κι αυτό, γιατί και οι συνεπείς δε θα μπορούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, και θα αυξηθεί κατακόρυφα το κίνητρο για εισφοροδιαφυγή, αλλά και φοροδιαφυγή».
Φορολογικές επιβαρύνσεις
Εν τω μεταξύ, οι ανατροπές στη φορολογία εισοδήματος φέρνουν πρόσθετους φόρους για μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά, μικρομεσαία και υψηλά εισοδήματα και ελαφρύνσεις για τους έχοντες εισοδήματα από 28.000 έως και 43.000 ευρώ. Στους κερδισμένους των φορολογικών αλλαγών περιλαμβάνονται οι αγρότες οι οποίοι θα δουν μειώσεις στις φορολογικές επιβαρύνσεις τους καθώς θα φορολογηθούν με την ενιαία κλίμακα και θα έχουν έμμεσο αφορολόγητο όριο αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες με εισοδήματα έως 32.000 ευρώ.
Αντίθετα, αντιμέτωποι με φόρους «φωτιά» θα βρεθούν οι φορολογούμενοι με εισοδήματα από ακίνητα αλλά και όσοι αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και έσοδα από «μπλοκάκι» που συνολικά υπερβαίνουν τις 25.000 ευρώ.
Μάλιστα οι ελεύθεροι επαγγελματίες αλλά και οι μισθωτοί με εισοδήματα από «μπλοκάκι» το επόμενο έτος θα επιβαρυνθούν και με εισφορά για τη κύρια σύνταξη σε ποσοστό 20% επί του εισοδήματος τους. Στους «χαμένους» των αλλαγών περιλαμβάνονται και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από μερίσματα καθώς προβλέπεται αύξηση του συντελεστή από το 10% στο 15%.
Με τις αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος εάν δεν ανατραπούν μέχρι τη ψήφιση του νομοσχεδίου στη Βουλή και κυρίως αν δεν αλλάξει το ύψος του αφορολογήτου ορίου για το οποίο οι δανειστές πιέζουν να μειωθεί στα επίπεδα των 8.100 ευρώ:
 • Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι που λαμβάνουν κάθε μήνα πάνω από 650 και μέχρι 682 ευρώ, καθώς επίσης και οι δημόσιοι υπάλληλοι και οι συνταξιούχοι με μηνιαίες αποδοχές από 757 έως 795 ευρώ το μήνα, θα υποστούν επιβαρύνσεις έως 100 ευρώ το χρόνο.
   
 • Οι ιδιωτικοί υπάλληλοι με μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές πάνω από 682 έως 1.786 ευρώ, δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με μηνιαία ποσά φορολογητέων αποδοχών από 833 έως 2.083 ευρώ, θα κληθούν να καταβάλουν επιπλέον φόρους από 61 έως και 176 ευρώ το χρόνο για τα εισοδήματά τους, ενώ οι υψηλόμισθοι με ετήσιες αποδοχές άνω των 50.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρους από 326 έως και 3.851 ευρώ το χρόνο.
   
 • Ελεύθεροι επαγγελματίες που δηλώνουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 32.000 ευρώ και μέχρι 100.000 ευρώ θα δουν να αυξάνεται η φορολογική τους επιβάρυνση από 350 μέχρι 8.851 ευρώ το χρόνο.
Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από μισθωτές υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα, θα φορολογούνται με την κλίμακα, με έμμεσο αφορολόγητο για το τμήμα του εισοδήματός τους που προέρχεται από μισθό και χωρίς αφορολόγητο για το εισόδημα από «μπλοκάκι». Ανάλογα με τον συνδυασμό και το ύψος της αμοιβής, προκύπτουν άλλοτε αυξήσεις και άλλοτε μειώσεις φόρου. Για παράδειγμα για έναν φορολογούμενο ο οποίος εισπράττει 20.000 ευρώ από μισθό και 10.000 ευρώ από μπλοκάκι, ο φόρος αυξάνεται κατά 656 ευρώ από τα 5.320 ευρώ για τα περυσινά εισοδήματα σε 5.976 ευρώ για τα εισοδήματα του 2016. Σε χαμηλότερα κλιμάκια, η εικόνα διαφοροποιείται. Για παράδειγμα προκύπτει μείωση φόρου για φορολογούμενο με εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες και 5.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα.
 • Φορολογούμενοι που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα (ενοίκια κ.λπ.) μέχρι 12.000 ευρώ το χρόνο, θα δουν τα φορολογικά τους βάρη να αυξάνονται κατά 36,36%. Όσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία πάνω από 12.000 ευρώ και μέχρι 35.000 ευρώ το χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από 480 έως και 920 ευρώ το χρόνο. Τέλος, οι φορολογούμενοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 35.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώνουν φόρους αυξημένους κατά ποσά άνω των 1.000 ευρώ το χρόνο.
ΠΟΜΙΔΑ: «Ρεσάλτο» στα ακίνητα
Επιδρομή με όρους κυριολεκτικά «πειρατικού ρεσάλτου» στην ιδιωτική ακίνητη περιουσία χαρακτηρίζει η ΠΟΜΙΔΑ το νομοσχέδιο για τη φορολογία εισοδήματος σε συνδυασμό και με τις επαπειλούμενες αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ. Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων η νέα φορολογική κλίμακα που προβλέπεται για τα εισοδήματα του 2016:
 • Αυξάνει περαιτέρω τους συντελεστές φορολόγησης για τα ενοίκια σε σχέση με το 2015, οδηγώντας σε επιπλέον επιβάρυνση των ιδιοκτητών κατά 142 εκατ. ευρώ.
 • Με την προσθήκη της νέας κλίμακας της εισφοράς αλληλεγγύης, το χαμηλότερο κλιμάκιο, στο οποίο εντάσσεται περίπου το 90% των εκμισθωτών ακινήτων, αυξάνεται κατά 40%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής φτάνει και στο 55%.
 • Διατηρεί τη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, χωρίς αφορολόγητο και χωρίς καμία έκπτωση για έξοδα επισκευής ζημιών, ή δαπάνες ενεργειακής αναβάθμισης.
Ποιοι χάνουν, ποιοι κερδίζουν
Οι αλλαγές φέρνουν μειώσεις επιβαρύνσεων κατά 76 έως και 374 ευρώ το χρόνο για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους με ετήσια εισοδήματα από 28.000 έως 43.000 ευρώ και κατά 200 έως και 764 ευρώ το χρόνο για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους ελεύθερους επαγγελματίες με ετήσια εισοδήματα μέχρι 32.000 ευρώ. Στους κερδισμένους και η πλειονότητα των αγροτών οι οποίοι είτε θα είναι αφορολόγητοι είτε θα πληρώσουν μικρά ποσά φόρου.
Παραδείγματα επιβάρυνσης ελεύθερων επαγγελματιών
Ασφαλιστικές εισφορές και φόροι «τρώνε» πάνω από το 50% του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ ή 1.667 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
 • Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 6.790 ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος: 2.906 ευρώ
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 26,62 ευρώ.
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 10.372,62 ευρώ ή το 51,86% του ετήσιου εισοδήματος.
 • Ελεύθερος επαγγελματίες με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ ή 2.500 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
 • Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 10.185 ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος: 4.359,30 ευρώ
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 171,93 ευρώ.
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 15.366,23 ευρώ ή το 51,22% του ετήσιου εισοδήματος.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 50.000 ευρώ 4.167 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
 • Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 16.975 ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος: 8.419,25 ευρώ
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 872,62 ευρώ.
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 26.916,87 ευρώ ή το 53,83% του ετήσιου εισοδήματος.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 60.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
 • Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 20.370 ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος: 10.863,10 ευρώ
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 1.301,95 ευρώ.
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 33.185,05 ευρώ ή το 55,3% του ετήσιου εισοδήματος.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 80.000 ευρώ ή 6.667 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
 • Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 27.160 ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος: 16.778 ευρώ
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 2.289 ευρώ.
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 46.877 ευρώ ή το 58,6% του ετήσιου εισοδήματος.
 • Ελεύθερος επαγγελματίας με ετήσιο εισόδημα 100.000 ευρώ ή 8.334 ευρώ μηνιαίες αποδοχές.
 • Ασφαλιστικές εισφορές (20% για σύνταξη, 6,95% για ασθένεια και 7% για επικουρική ασφάλιση): 33.950 ευρώ.
 • Φόρος εισοδήματος: 22.722,50 ευρώ
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 3.295,50 ευρώ.
 • Τέλος επιτηδεύματος: 650 ευρώ.
Συνολική επιβάρυνση εισοδήματος (ασφαλιστικές εισφορές + φόροι): 60.618 ευρώ ή το 60,6% του ετήσιου εισοδήματος.
Παραδείγματα φορολόγησης για τους μισθωτούς που αποκτούν εισόδημα και από ελευθέριο επάγγελμα
1. Φορολογούμενος με εισόδημα 12.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες  και 5.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα.  Συνολικό εισόδημα 17.000 ευρώ.
 • Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
 • Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες: 540 ευρώ.
 • Φόρος στο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα: 1.300 ευρώ.
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 119 ευρώ.
 • Σύνολο φόρου: 1.959 ευρώ.
 • Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
 • Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα: 1.740 ευρώ.
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 110 ευρώ.
 • Σύνολο φόρου: 1.850 ευρώ.
 • Μείωση φόρου:109 ευρώ.
2. Φορολογούμενος με εισόδημα 20.000 ευρώ από μισθωτές υπηρεσίες  και 10.000 ευρώ από ελευθέριο επάγγελμα. Συνολικό εισόδημα 30.000 ευρώ.
 • Φορολογική επιβάρυνση σήμερα:
 • Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές
 • υπηρεσίες: 2.300 ευρώ.
 • Φόρος στο εισόδημα από ελευθέριο επάγγελμα: 2.600 ευρώ.
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 420 ευρώ.
 • Σύνολο φόρου: 5.320 ευρώ.
 • Φορολογική επιβάρυνση με τις προτεινόμενες αλλαγές:
 • Φόρος στο εισόδημα από μισθωτές
 • υπηρεσίες και ελεύθερο επάγγελμα: 5.300 ευρώ.
 • Ειδική εισφορά αλληλεγγύης: 676 ευρώ.
 • Σύνολο φόρου: 5.976 ευρώ.
 • Αύξηση φόρου: 656 ευρώ. http://www.imerisia.gr

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου