Ξανά στις αγορές η Αργεντινή με διεθνές ομόλογο

Στην έκδοση του πρώτου διεθνούς ομολόγου της από το 2001, χρονιά της χρεοκοπίας της, προχώρησε χθες η Αργεντινή, η οποία πούλησε χθες
δημόσιο χρέος ύψους 16,5 δισ. δολαρίων.
Παρά το κλίμα απαισιοδοξίας που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, υπήρξε μεγάλη ζήτηση κατά τη δημοπρασία των ομολόγων.
Η Αργεντινή θα διαθέσει τα έσοδα από την πώληση των ομολόγων για την εξυπηρέτηση της νομικής διευθέτησης μεταξύ της χώρας και των δανειστών της για το χρέος που δεν έχει αποπληρωθεί και προέρχεται από τη χρεοκοπία των 100 δισ. δολαρίων που βύθισε στη φτώχεια το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της χώρας.
Σύμφωνα με τον νέο πρόεδρο της χώρας, Μαουρίτσιο Μάκρι, με την κίνηση αυτή θα μειωθεί το κόστος δανεισμού της χώρας στην τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής. Επίσης, ελπίζει ότι θα γίνει το έναυσμα για να ενισχυθεί η ροής των ξένων επενδύσεων προς την οικονομία της Αργεντινής.
Στα τέλη Φεβρουαρίου και έπειτα από πολυετή δικαστική διαμάχη, η Αργεντινή κατέληξε σε συμφωνία διακανονισμού με τους «γύπες», τα κερδοσκοπικά κεφάλαια κατέχουν ομόλογά της Αργεντινής και είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν στις δύο αναδιαρθρώσεις του χρέους που ακολούθησαν τη χρεοκοπία του 2001, διεκδικώντας δικαστικά την πληρωμή τους στο ακέραιο.
Ο συμβιβασμός είχε έρθει σε συνέχεια συμφωνίας της κυβέρνησης Μάκρι για την πληρωμή 2 δισ. δολαρίων σε άλλα hedge funds και ακόμη 1,34 δισ. δολαρίων προς 50.000 Ιταλούς κατόχους ομολόγων που αθετήθηκε η πληρωμή τους.http://www.efsyn.gr