Μιχάλης Ιγνατίου: Ο Ερντογάν ζητά τον ουρανό και τ’ άστρα από Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Όποιος υποτιμά τον Ταγίπ Ερντογάν το πληρώνει. Αλλά, για να μην δημιουργούνται λανθασμένες εντυπώσεις, δεν είναι άτρωτος. Βρίσκει και κάνει 
Στην Κύπρο γνωρίζει ότι δεν θα βρει και μεγάλη αντίσταση. Στο νησί μπορούν να αμυνθούν στις τουρκικές χερσαίες δυνάμεις για αρκετό καιρό, αν και δεν διαθέτει ναυτικό και αεροπορία. Τόσα χρόνια τα χρήματα που μάζευε το κράτος από τους πολίτες, χάνονταν στο …γάμο του (κάθε) Καραγκιόζη. Κατώτεροι των περιστάσεων όλοι οι πολιτικοί. Το σύνθημα τους ήταν η άτακτη υποχώρηση και ο …«πικρός συμβιβασμός». Κατά τα άλλα θαυμάζουν τους λαούς που αντιστέκονται! Και βγαίνουν στους δρόμους και διαμαρτύρονται. Αλλά την κατοχή την συνήθισαν!

Η Ελλάδα απέδειξε στον Έβρο ότι μπορεί να αμυνθεί αποτελεσματικά. Στο Καστελόριζο, πρόσφατα, οι Ένοπλες Δυνάμεις προβλημάτισαν τους Τούρκους. Ιδιαίτερα το Πολεμικό Ναυτικό.
Στη Λευκωσία υποψιάζονται ότι το παιχνίδι είναι σικέ. Ο συνάδελφος Κώστας Βενιζέλος το χαρακτηρίζει «σημαδεμένη τράπουλα». Σίγουρα γνωρίζει περισσότερα από αυτά που γράφει ως συνετός δημοσιογράφος.
Οι Έλληνες της Κύπρου, επειδή γνωρίζουν καλύτερα τους Τούρκους, δικαιολογημένα ανησυχούν. Έχουν βιώσει το διάλογο, όπως τον εννοεί η Άγκυρα για να οδηγεί τα πράγματα πάντα σε αδιέξοδο, αν δεν μπορεί να κερδίσει στο τραπέζι όσα σχεδιάζει.
Όσες φορές δεν υποκύπτουν οι πρόεδροι της Κύπρου, φεύγουν από τις συνομιλίες και καταφέρνουν να επιρρίπτουν τις ευθύνες στη Λευκωσία. Το ίδιο κόλπο θα επιχειρήσουν και με την Αθήνα, με τον ελληνοτουρκικό διάλογο που επέβαλε η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ.
Η Τουρκία, πάντως, ενημέρωσε την Αθήνα μέσω διαφόρων καναλιών ότι δέχεται μόνο διάλογο εφ’ όλης της ύλης, κάτι που απορρίπτει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μπορεί να αποδεχθεί να συζητά κάτω από εκβιασμό; Οπότε είμαστε, θα μπορούσαμε να πούμε, σε ένα αδιέξοδο πριν ακόμα καθίσουν οι Έλληνες και οι Τούρκοι στο διαπραγματευτικό τραπέζι.
Και ετέθη και ένα άλλο ερώτημα. Γιατί ο κ. Ακάρ ανακοίνωσε τις συνομιλίες στην Άγκυρα υπονομεύοντας τον κ. Μητσοτάκη στο εσωτερικό μέτωπο αναγκάζοντας την Αθήνα να αμύνεται; Διότι θέλει να δείξει ότι αυτοί ορίζουν τη διαδικασία και συνάμα να σπείρουν την αμφιβολία στον ελληνικό λαό: ότι ο Πρωθυπουργός «τα πουλά -δήθεν- όλα». Δεν έχουν έτσι τα πράγματα. Δεν το πιστεύω. Προσπαθεί, αντιλαμβάνομαι, να αποφύγει την πολεμική σύγκρουση και να διερευνήσει εάν οι Τούρκοι είναι διατεθειμένοι πραγματικά να συνομιλήσουν ως «καλοί» γείτονες και όχι ως εισβολείς και καταχτητές.
Ο Ερντογάν παίζει σε διάφορα ταμπλό και μέσω των μεσολαβητών θέτει πολλά εμπόδια. Όπως μας ενημερώνει ο Κώστας Βενιζέλος, η τελευταία απαίτηση της Τουρκίας είναι να λάβει μέρος στις έρευνες για φυσικό αέριο μαζί με τους διεθνείς κολοσσούς, που πήραν τα αδειοδοτημένα οικόπεδα στην κυπριακή ΑΟΖ. Με την αμερικανική ExxonMobil, τη γαλλική ΤΟΤΑΛ και την ιταλική ΕΝΙ. Αυτό που βλέπουν στη Λευκωσία είναι ότι το σχέδιο του είναι στο ίδιο πλαίσιο με αυτό του Κυπριακού, Κερδίζει σιγά σιγά, αφού πετύχει μεγάλες υποχωρήσεις.
Ερώτημα: Θα δεχθούν οι Αμερικάνοι, οι Ιταλοί και οι Γάλλοι; Οι Αμερικανοί στην Κύπρο έχουν μαζί τους ως εταίρους και την κρατική εταιρεία του Κατάρ. Οι Ιταλοί τηρούν μία μσοβέζικη πολιτική. Το Εμιράτο, ως γνωστό, προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Τουρκία για να διασωθεί η οικονομία της. Και οι Γάλλοι αποκλείεται να δεχθούν. Οπότε θα χρειαστεί ένα άλλο παζάρι, στο οποίο θα αναμειχθούν όλοι οι πρωταγωνιστές. Η Τουρκία ρίχνει στάχτη στα μάτια ή δρα σαν σουπιά.
Όπως βλέπουμε οι Τούρκοι προσπαθούν να εμπλέξουν όλους για να έχουν κέρδη μόνο οι ίδιοι, οι οποίοι μετά από τόσες έρευνες και γεωτρήσεις δεν έχουν βρει απολύτως τίποτα.
Οι πληροφορίες που μας έρχονται αναφέρουν ότι ο Ερντογάν πρότεινε στους Γερμανούς μία λύση πακέτο. Που θα περιλαμβάνει όλες τις παρανομίες του. Από το Αιγαίο μέχρι την Κύπρο.
Είναι μία διευθέτηση άκρως αρνητική. Θα τα πάρει όλα και θα φύγει… Η κατοχική δύναμη δημιουργεί μία win-win κατάσταση για την ίδια και τα συμφέροντά της.
Ευτυχώς, αυτό που συνειδητοποίησε και η Αθήνα είναι ότι η παύση σημαίνει παύση και τίποτα άλλο. Άντε να κρατήσει ένα δίμηνο. Δεν αλλάζουν τα τουρκικά σχέδια. Μην κάνετε όνειρα…
Όπως γράψαμε και χθες είναι πολύ σημαντικό το εθνικό μέτωπο της Ελλάδας και της Κύπρου να παραμείνει ισχυρό, διότι στο τέλος της ημέρας και αν ο Ερντογάν δεν πάρει ότι απαιτεί, η Αθήνα και η Λευκωσία θα κληθούν να βγάλουν το φίδι από την τρύπα.
Ούτε οι Γερμανοί θα σπεύσουν ούτε οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι, που κοιτούν τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα και μόνο. Και βεβαίως αυτή η κατάσταση δείχνει και την τραγωδία της Ενωμένης Ευρώπης.        www.ethnos.gr