Απίστευτο κι όμως... ελληνικό: Είσπραξη προστίμου μετά από 18 χρόνια

Οι Ανεξάρτητες Αρχές εμφανίστηκαν στην ελληνική έννομη τάξη από τη δεκαετία του 1980, με την προοπτική προοδευτικά να αποκτήσουν διοικητική ανεξαρτησία. Αποστολή τους θεωρητικά ήταν η ρύθμιση μιας οικονομικής, κατά κανόνα, δραστηριότητας.
Για να γίνει σαφές σε όλους και ειδικά στους πολιτικούς ότι τα μέλη τους διαθέτουν προσωπική και λειτουργική ανεξαρτησία, οι δε πράξεις τους δεν υπόκεινται στον έλεγχο του αρμόδιου υπουργού, προβλέφθηκε η συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας, από το αναθεωρημένο Σύνταγμα του 2001.
      

Παρά τις κατά καιρούς καλές διαθέσεις και τα πρόσωπα με καλό βιογραφικό που πέρασαν από τις διοικήσεις τους, τα αποτελέσματα ήταν πενιχρά. Προσμετρώνται και αυτά στις αιτίες της χρεοκοπίας μιας ολόκληρης χώρας. Οι αιτίες μπορούν να αναζητηθούν σε πολλές πλευρές. Προφανώς βαραίνουν τους πολιτικούς. Είναι σίγουρο επίσης ότι οι διοικήσεις τους δεν άντεξαν στις πιέσεις κατεστημένων συμφερόντων.
Η σημερινή κυβέρνηση αποφάσισε από την αρχή να αλλάξει τα πράγματα. Οι προθέσεις από τις πρώτες κινήσεις έδειξαν ειλικρινείς. Σε μία εξ αυτών, την Επιτροπή Ανταγωνισμού, προχώρησε σε κάτι ρηξικέλευθο. Τοποθέτησε έναν άνθρωπο με εντυπωσιακό βιογραφικό, που φάνηκε από την αρχή της θητείας του ότι διαθέτει, εμφανώς, άγνοια κινδύνου. Ο Γιάννης Λιανός, από την τοποθέτησή του, προσπάθησε να προσδώσει χαρακτηριστικά «κανονικότητας» στην Επιτροπή, ξεκινώντας με έναν εντυπωσιακό έλεγχο - πρωτοφανή στα ελληνικά χρονικά - για τις τραπεζικές χρεώσεις. Δεν δίστασε μάλιστα να στείλει τις υπηρεσίες του, κατά τα αμερικανικά πρότυπα, στα γραφεία των διοικήσεων των τραπεζών, παίρνοντας στοιχεία ακόμα και από τους προσωπικούς υπολογιστές πανίσχυρων διευθυνόντων συμβούλων.
Τα έβαλε δε και με άλλες Αρχές, όπως την Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων για τις χρεώσεις των εταιρειών τηλεφωνίας. Ολα αυτά «ανακάτεψαν κάπως την τράπουλα». Θα τα καταφέρει; Αγνωστο. Με προϋπολογισμό συρρικνωμένο και προσωπικό λιγοστό, καλείται πρώτα από όλα να ξεπεράσει τα προβλήματα του παρελθόντος. Οι μοναδικοί οικονομικοί πόροι της Επιτροπής προέρχονται από την επιβολή ανταποδοτικού τέλους ύψους ενός τοις χιλίοις επί του ιδρυτικού κεφαλαίου ή επί του ποσού της αύξησης του κεφαλαίου ανωνύμων εταιρειών. Τίποτα από τα δύο αυτή τη στιγμή δεν βρίσκεται στην ακμή του. Αρα μιλάμε για μια Ανεξάρτητη Αρχή με ελάχιστους πόρους. Ο Λιανός διαδέχτηκε δύο πρώην ανώτατους δικαστικούς, τον επί χρόνια επικεφαλής της Επιτροπής Δημήτρη Κυριτσάκη και την επί οκτάμηνο θητεύσασα πρώην πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Πρόσφατα διαπίστωσε ότι μια απόφαση, η οποία ελήφθη στις 16 Φεβρουαρίου του 2015 και αφορά καταγγελία του 2002, δεν είχε δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως επί σχεδόν 5½ χρόνια μετά, με αποτέλεσμα να μην έχει εισπραχθεί το πρόστιμο των 210.000 ευρώ.
 

Τα βυτιοφόρα της Χαλκιδικής

Η υπόθεση που ξεκάθαρα «ζέχνει» από όπου και αν την πιάσεις, με ευθύνες προφανείς των προηγούμενων διοικήσεων, αφορούσε την προσυνεννόηση για τον έλεγχο των τιμών και των μεριδίων αγοράς, στην οποία είχε προχωρήσει ένας αριθμός ιδιοκτητών βυτιοφόρων στη Χαλκιδική.
Η αρχική καταγγελία έγινε το μακρινό 2002 από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χαλκιδικής κατά της κοινοπραξίας των βυτιοφόρων που έκανε λόγο για χρεώσεις αυξημένες κατά 150% προς τους κατοίκους της Αθύτου και άνοιξε ο φάκελος.
Το 2006 κατατέθηκε νέα καταγγελία από διαχειριστή ενός συγκροτήματος παραθεριστικών κατοικιών, βάζοντας επιπλέον στοιχεία στον φάκελο. Ολες οι καταγγελίες έκαναν λόγο για υπερβολικές και συντονισμένες χρεώσεις.
Το 2009, λίγο πριν από τη χρεοκοπία της χώρας, ο τότε πρόεδρος της Επιτροπής Ανταγωνισμού... έκανε την έκπληξη, ανέπεμψε την υπόθεση πριν από την ακύρωση για να διεξαχθεί περαιτέρω έρευνα.
Στις 24/4/2012, δέκα χρόνια μετά την αρχική καταγγελία, αποφάσισε η αρμόδια διεύθυνση να ζητήσει επιπλέον στοιχεία από τις αρμόδιες υπηρεσίες στη Χαλκιδική.
Αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 και το ένταλμα πληρωμής, πήρε τον δρόμο για την είσπραξή του. Δεκαοκτώ χρόνια μετά υπάρχει ελπίδα δικαίωσης για τους κατοίκους της Χαλκιδικής.     www.tanea.gr