Πώς θα διαπιστώσετε αν είστε έτοιμη να υιοθετήσετε ένα σκυλάκι;

Αγαπάτε τα ζώα και πήρατε την απόφαση να υιοθετήσετε έναν τριχωτό φίλο! Μπράβο! Κατά πάσα πιθανότητα ξοδέψατε πολλές ώρες πάνω σε αυτή τη σκέψη και τώρα είστε έτοιμοι να αναλάβετε την κηδεμονία ενός σκύλου.

Αλλά, παρόλο που η καρδιά σας μπορεί να νιώθει έτοιμη να πλημμυρίσει το νέο σας σύντροφο με αγάπη, είναι εξαιρετικά απαραίτητο να αναλογιστείτε, τις απαιτήσεις, τις ευθύνες και τις προϋποθέσεις που

χρειάζονται προκειμένου να προσθέσετε αυτό το νέο μέλος στην οικογένειά σας, καθώς η υιοθεσία ενός σκύλου είναι μια μεγάλη και διαρκής δέσμευση.

Πριν λοιπόν προχωρήσετε σε αυτό το βήμα απαντήστε στις παρακάτω ερωτήσεις:

Είσαι έτοιμος για μία μεγάλη δέσμευση και ευθύνη;

Το να έχεις στη ζωή σου έναν σκύλο, δεν είναι μόνο αγκαλιές και παιχνίδι. Εκτός από αυτά που σίγουρα θα τα έχεις, ένα σκυλάκι έχει πολλές ευθύνες, όπως και το παιδί σου θα είχε. Ο σκύλος σου χρειάζεται έναν υπεύθυνο κτηνίατρο που θα τον παρακολουθεί όποτε υπάρξει ανάγκη και να φροντίζει για τον έλεγχο της υγείας του τουλάχιστον μία φορά τον χρόνο.

Επίσης, το σκυλάκι σου χρειάζεται καθημερινές βόλτες για την ανάγκη του αλλά και την άθληση του. Δεν ξεχνάμε και τη περιποίηση του που είναι το κόψιμο των νυχιών του, ο έλεγχος των αφτιών και των δοντιών του, το βούρτσισμα της γούνας του, η καθαριότητα και το πλύσιμο του, αλλά και οι γενικές ανάγκες του ανάλογα με την εποχή.

Πρέπει να ξέρεις ότι ένας σκύλος είναι ένας ζωντανός οργανισμός που έχει ανάγκη από φροντίδα και αγάπη. Σκέψου καλά αν είσαι έτοιμος για αυτό το βήμα.      

Μπορείς να ανταπεξέλθεις στο οικονομικό κομμάτι;

Ένας σκύλος, όπως και μία οποιαδήποτε ζωή, έχει έξοδα για τη φροντίδα του. Εκτός από τη τροφή και τη κτηνιατρική φροντίδα του, χρειάζεται να αγοράσεις και ότι άλλο έχει ανάγκη, όπως κρεβατάκι, πάνες αν είναι κουτάβι, το λουρί του, τη χτένα του, τα μπολάκια του για νερό και τροφή και σίγουρα θα χρειαστεί και εκπαίδευση.

Ένα κουτάβι χρειάζεται εκπαίδευση για να μάθει βασικούς κανόνες συμπεριφοράς, ειδικά αν μένεις σε διαμέρισμα. Βεβαίως, αν το σκυλάκι είναι πιο μεγάλο σε ηλικία, πάλι θα χρειαστεί κάποια εκπαίδευση για να προσαρμοστεί με τη καινούρια του οικογένεια και τις καινούριες συνθήκες συμβίωσης.

Γνωρίζεις ότι θα πρέπει να αλλάξεις τη ζωή και τις συνήθειες σου;

Όλοι μας γνωρίζουμε ότι ένας σκύλος είναι μία μεγάλη ευθύνη και για να υιοθετήσεις σκύλο πρέπει να ξέρεις ότι θα αλλάξεις κατά πολύ το πρόγραμμα σου. Θα πρέπει να μην αφήνεις πολλές ώρες το σκυλάκι σου μόνο του, να είσαι έτοιμος για να βγει τη καθημερινή του βόλτα και να αφιερώνεις χρόνο μαζί του.

Κάτι που πρέπει να κάνεις επίσης, ειδικά όταν έχεις ένα κουτάβι, είναι να έχεις υπομονή. Όλα τα κουτάβια κάνουν ζημιές για να παίξουν, να εκτονωθούν αλλά και γιατί βαριούνται μόνα τους στο σπίτι.

Αυτό που δεν πρέπει να ξεχάσεις, είναι ότι ο σκύλος σου θα είναι ένας μέρος της ζωής σου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να τον παρατήσεις, ακόμα και αν αλλάξει τελείως η ζωή σου. Είτε κάνεις παιδιά, είτε ζήσεις σε άλλη πόλη, είτε η ζωή σου αλλάξει ριζικά, πρέπει να είσαι υπεύθυνος για αυτό το πλάσμα που έφερες στη ζωή σου και να το φροντίσεις κατάλληλα.

Η οικογένεια σου έχει αποδεχτεί τον ερχομό του σκύλου στη ζωή τους;

Ένας σκύλος δεν είναι μπαλάκι για να τον ξεφορτωθείς ή να τον αφήσεις στον δρόμο,αν κάποιο άτομο της οικογένεια σου δεν το δέχεται.

Πρέπει όλα τα μέλη να γνωρίζουν για τον ερχομό του σκύλου διότι μπορεί κάποιος να μην το θέλει και η συγκατοίκηση να είναι δυσάρεστη για το ίδιο το ζώο αλλά και για το άλλο άτομο.

Μήπως έχεις αλλεργίες στα κατοικίδια;

Επίσης, μπορεί κάποιος να έχει αλλεργίες. Αν κάτι τέτοιο ισχύει, τότε θα ήταν καλό να διαλέξεις ένα σκύλο χωρίς μακρύ τρίχωμα.

Αν πάλι μένεις μόνος σου, τότε συγχαρητήρια! Ετοιμάσου να έχεις στη ζωή σου ένα πλάσμα που θα σου προσφέρει χαρά και αγάπη για πάντα.      www.govastileto.gr