Φθινόπωρο... φυτεύουμε μαρούλια και κρεμμύδια


Το φθινόπωρο είναι η εποχή που προσφέρεται να ξεκινήσουμε την καλλιέργεια των χειμωνιάτικων λαχανικών μας.

Η πρώτη απόφαση που πρέπει να πάρουμε είναι το που θα φυτέψουμε τα λαχανικά μας. Αν θελήσουμε να τα καλλιεργήσουμε σε γλάστρα τότε η διαδικασία είναι πιο απλή. Βάζουμε μια στρώση περλίτη ή ελαφρόπετρας

στο πυθμένα της γλάστρας και συμπληρώνουμε με ποιοτικό χώμα πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία.

Αν όμως αποφασίσουμε να καλλιεργήσουμε στον κήπο θα πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα το έδαφος. Βελτιώνουμε το έδαφος αφαιρώντας τις τυχόν μεγάλες πέτρες και ζιζάνια και προσθέτουμε λίπασμα.

Όλα τα φυτά αγαπούν την υγρασία. Γι΄ αυτό τον λόγο είναι πολύ ωφέλιμο έως αναγκαίο την προηγούμενη ημέρα, να έχουμε ποτίσει καλά το έδαφος, ώστε να είναι υγρό την ημέρα της φύτευσης των λαχανικών μας.

Για να καλλιεργήσουμε μαρούλι

η καλύτερη επιλογή είναι να αγοράσουμε έτοιμα σπορόφυτα από κάποιο φυτώριο.

Τα φυτεύουμε στο χωράφι σε ελαφρά υπερυψωμένες γραμμές για να επιτυγχάνουμε καλύτερη στράγγιση αλλά και για να διευκολύνεται το πότισμα. Οι γραμμές θα πρέπει να απέχουν μεταξύ τους 30 έως 50 εκ. και πάνω στις γραμμές φυτεύουμε τα σπορόφυτα ανά 25 εκ. περίπου. Κατά την φύτευση προσέχουμε ώστε να μην τοποθετούμε βαθειά στο χώμα τα σπορόφυτα ώστε τα φρέσκα φυλλαράκια τους να μην έρχονται σε επαφή με το χώμα και σαπίσουν.
Για καλύτερη παραγωγή αποφεύγουμε:

  • Τα σκιερά μέρη

  • Το υπερβολικό πότισμα και

  • Την πυκνή φύτευση.

Ανάλογα με την ποικιλία και τον ρυθμό ανάπτυξης των φυτών μας συγκομίζουμε σε 30 με 60 ημέρες περίπου.

Για να καλλιεργήσουμε κρεμμύδι

προμηθευόμαστε κοκκάρι και το φυτεύουμε Οκτώβριο με Νοέμβριο ώστε την επόμενη Άνοιξη να πάρουμε την παραγωγή μας. Φυτεύεται επίσης σε γραμμές που απέχουν μεταξύ τους 20 με 30εκ. και πάνω στις γραμμές σε απόσταση μεταξύ τους 10 με 15 εκ. Αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι να μην το βάλετε και αυτό βαθειά στο χώμα αλλά μόνο 2 με 3 εκ. ώστε να εξέχει λίγο πάνω από έδαφος. Ποτίζετε αρκετά και τακτικά το έδαφος που βάλατε τα κρεμμύδια σας και σίγουρα θα έχετε πλούσια σοδειά την επόμενη άνοιξη.     www.fytokomia.gr