Τι γυρεύει ο Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, στη Σούδα και τα Χανιά;...


Μιχάλης Ιγνατίου 

Μπορεί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ να μην επιβεβαιώνει ακόμα τα σχετικά δημοσιεύματα των εφημερίδων «Βήμα» και «Καθημερινή» αλλά οι πληροφορίες είναι απόλυτα σωστές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο προγραμματίζει να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη (Σούδα και Χανιά) από τις 27 μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου. Θυμίζω ότι... πριν από μία εβδομάδα επισκέφθηκε και τη Λευκωσία και σημειώνω επίσης ότι δεν προβλέπεται κάποιο ταξίδι του στην Τουρκία.


Στη Θεσσαλονίκη θα τον υποδεχθεί ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Δένδιας, με τον οποίο θα έχει συνομιλίες για τα θέματα που άπτονται των ελληνοαμερικανικών σχέσεων, στο πλαίσιο της αμυντικής συμφωνίας που υπέγραψαν πέρυσι οι δύο υπουργοί στην Αθήνα.
Και στην Κρήτη, συγκεκριμένα στα Χανιά, θα τον περιμένει ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για συνομιλίες και όχι μόνο.
Οι προκλήσεις της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας και της Κύπρου, είναι επίσης στην ατζέντα, καθώς ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αναμείχθηκε στις προσπάθειες για αποκλιμάκωση.

Ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί φυσικά και την βάση της Σούδας, η οποία εξελίσσεται πλέον στην πιο σημαντική, σε παγκόσμιο επίπεδο, για την Αμερική και το ΝΑΤΟ. Είναι πιο σημαντική και από το Ινσιρλίκ, χωρίς αμφιβολία.

Με αυτή την επίσκεψη, ο κ. Πομπέο επιθυμεί να δείξει πόσο σημαντική για τα στρατηγικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι η Θεσσαλονίκη. Η Αμερική εστιάζει στη συμπρωτεύουσα και στην Αλεξανδρούπολη για να υποστηρίξει τα συμφέροντά της και έχει ιδιαίτερη σημασία ότι το δείχνει σε αυτό το ανώτατο επίπεδο.

Σημειώνουμε επίσης ότι εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί και το Άγιο Όρος, αλλά με τα σημερινά δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί η επιθυμία του. Ως γνωστό ο κ. Πομπέο ασκεί και εκκλησιαστική διπλωματία, και πάντα φροντίζει να εκκλησιάζεται στις πόλεις που επισκέπτεται.

Όσο και να προκαλεί εντύπωση, το ταξίδι αυτό δεν φαίνεται να έχει άμεση σχέση με τις προκλήσεις της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Πρόκειται καθαρά για επίσκεψη που αφορά τις αμυντικές σχέσεις της Ελλάδας και της Αμερικής αυτές καθ’ αυτές.
Άλλωστε, ο κ. Πομπέο ΔΕΝ θα πάει στην Τουρκία μετά την Ελλάδα, αλλά σε δύο άλλες ευρωπαϊκές χώρες πριν επιστρέψει στην Ουάσιγκτον.
Η παρουσία του και μόνο στην Ελλάδα αυτές τις κρίσιμες ώρες, σίγουρα δείχνει και μία στήριξη στις προσπάθειες της κυβέρνησης για να οδηγηθούν η Αθήνα και η Άγκυρα σε διάλογο.

Βεβαίως, θα συζητηθούν -και πολύ μάλιστα- οι τουρκικές προκλήσεις καθώς γίνεται προσπάθεια να επιτευχθεί αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών πλοίων και από την κυπριακή ΑΟΖ.

Οι Αμερικανοί ελπίζουν ότι μέχρι την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών στην Ελλάδα, θα υπάρξει συμφωνία για διάλογο μεταξύ της Αθήνας και της Άγκυρας. Άλλωστε υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Γερμανίας με όλα τα μέσα.

Ο κ. Πομπέο δήλωσε ότι και ο ίδιος είναι πολύ αφοσιωμένος στη διαμεσολάβηση για την έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, αλλά και όλη η διπλωματική ομάδα του Στέιτ Ντιπάρτμεντ συμμετέχει επίσης σε αυτή την προσπάθεια.

Ο Αμερικανός υπουργός απαίτησε από τους Τούρκους διπλωματική λύση, και προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον είναι εναντίον κάθε πολεμικής ενέργειας μεταξύ των συμμάχων τους.

Έχει πολύ μεγάλη σημασία η τελευταία του δήλωση για τις προκλήσεις της Τουρκίας:

«Τους παροτρύναμε να επιλύσουν τις συγκρούσεις τους, τη θαλάσσια διαμάχη τους με τρόπο κατάλληλο, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Υπάρχουν τρόποι επίλυσης αυτών των θαλάσσιων διαφορών. Η απάντηση δεν είναι μέσω «μπούλινγκ» ή εκφοβισμού ή χρήσης στρατιωτικής βίας, αλλά μέσω των κανονικών μηχανισμών επίλυσης διεθνών διαφορών, ειδικά εκείνων που αφορούν δικαιώματα που σχετίζονται με (σ.σ.: εννοεί θαλάσσιες ζώνες). Υπάρχει ένα σύνολο κανόνων. Υπάρχει μια διαδικασία. Προτρέπουμε κάθε έθνος να μειώσει την ένταση, να μειώσει το στρατιωτικό του αποτύπωμα και να συμμετάσχει σε μία διαδικασία που είναι διπλωματική και όχι στρατιωτική».

 hellasjournal.com