Νέος πτωχευτικός κώδικας: Δεύτερη ευκαιρία για ποιους και για ποια ζωή...

Ως γνωστόν η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πολιτικά στην ατζέντα των λεγόμενων νοικοκυραίων. Τα θέματα ασφάλειας και εγκληματικότητας, ο νόμος για τον περιορισμό των διαδηλώσεων, οι μειώσεις σε φόρους που αγγίζουν το μεδούλι του «νοικοκυραίου» όπως ο ΕΝΦΙΑ, πήραν περίοπτη θέση στον κατάλογο του κυβερνητικού έργου της πρώτης περιόδου διακυβέρνησης της ΝΔ.

Την ώρα όμως που η κυβέρνηση θεωρεί ότι έχει στα ώπα ώπα την πελατεία των «νοικοκυραίων» - τους οποίους σημειωτέον «έσωσε» και από τον κορονοϊό- αποφασίζει να εξοντώσει τους νοικοκύρηδες και τα νοικοκυριά! Ο νέος πτωχευτικός κώδικας που οδεύει προς ψήφιση στη Βουλή στην μορφή με την οποία κατατέθηκε αποτελεί το κύριο μέσο για την «εξαφάνιση» της μικρής ιδιωτικής περιουσίας. Η προστασία της πρώτης κατοικίας αποτελεί παρελθόν. Τα φυσικά πρόσωπα πτωχεύουν όπως οι επιχειρήσεις, τα σπίτια πλειστηριάζονται και μόνο οι πιο «ευάλωτες ομάδες» έχουν τη δυνατότητα να παραμείνουν σε αυτά ως ενοικιαστές για 12 χρόνια. Έπειτα απ’ αυτό είτε πρέπει να τα αγοράσουν και πάλι στην τιμή της παλαιάς εμπορικής αξίας, δηλαδή από μηδενική βάση, είτε να τα αποχαιρετίσουν για πάντα. Οι δε επιχειρηματίες που πτωχεύουν δεν θα έχουν την δυνατότητα άσκησης καμίας επιχειρηματικής δραστηριότητας για τρία χρόνια μετά την πτώχευση.

Τι κι αν δικηγορικοί σύλλογοι, σωματεία προστασίας καταναλωτών, οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φωνάζουν ότι το νέο πτωχευτικό διέπεται από καθαρά αντικοινωνικές ρυθμίσεις; Η κυβέρνηση δεν ακούει και ακολουθεί την δική της ρότα οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια στην διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής. Την ώρα που ο νοικοκυραίος θα ενημερώνεται για την νέα εκτίναξη των κρουσμάτων covid στο θεό οι κυβερνώντες θα ψηφίζουν το νέο πτωχευτικό κώδικα με τη ρητορική της δεύτερης ευκαιρίας. Για ποιους και για ποια ζωή όμως...       www.ethnos.gr