Δεν μπαίνει σε διατίμηση το ελαιόλαδο, χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική...

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στην χώρα μας κινείται στα 8,5 ευρώ το λίτρο, με τη λιανική τιμή του λίτρου να έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη που έδωσε ο κλάδος του ελαιολάδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας...

Ωστόσο για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά κατά προσέγγιση εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής, της κατανάλωσης, των ποσοτήτων που διακινούνται χύμα και για το ύψος των αποθεμάτων. Και χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική. Μάλιστα η χώρα μας διαθέτει και επαγγελματίες «προφήτες» για να λένε τα στοιχεία της εγχώριας και ξένης παραγωγής με το αζημίωτο φυσικά, σε αντίθεση με την Ισπανία που το εκεί Υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει επίσημα τα στοιχεία για όλες τις παραγωγές της χώρας πριν την συγκομιδή. Διαβάστε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου για την έλλειψη στρατηγικής στο ελαιόλαδο.

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός ΑΑΤ κ Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τόσο το ελαιόλαδο όσο και η επιτραπέζια ελιά είναι εθνικά εμβληματικά προϊόντα. Συνδέονται με τον πολιτισμό μας, τις διατροφικές μας συνήθειες, τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας μας. Για την ελληνική κυβέρνηση, η προστασία της καλλιέργειας, η ενίσχυσή της και η προώθηση των προϊόντων της, βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών της. Ειδικά για το ελληνικό ελαιόλαδο αλλά και την επιτραπέζια ελιά, βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά, φιλοδοξώντας μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού να καταστήσουμε αυτά τα προϊόντα κυρίαρχα σε κάθε αγορά του εξωτερικού. Και εδώ νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι σε αυτήν την προσπάθεια κύρια όπλα μας είναι τόσο η εξαιρετική τους γεύση όσο και η υψηλή διατροφική τους αξία». 

Πάντως αντίθετα με τα «όνειρα» κάποιων δεν θα μπει σε διατίμηση το ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά. Κατά την συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε» ανέφερε.

www.agrotypos.gr