Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Πότε θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Από σήμερα και το αργότερο μέχρι 12-2-2015 μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του ΠτΔ. Πότε θα γίνει αυτό ακριβώς; Μόλις Σαμαράς και Βενιζέλος καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από 180 βουλευτές, πρόθυμους να ψηφίσουν τη συνέχιση αυτής της κυβέρνησης, γιατί περί αυτού στην ουσία πρόκειται. Το πρόσωπο του ΠτΔ ελάχιστο ρόλο παίζει.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 του Συντάγματος
«H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται……. έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας….». Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 «O εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου……». Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3, για την εκλογή ΠτΔ, απαιτούνται 200 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, τότε επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε 5 μέρες. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί αυτή πλειοψηφία, τότε επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε 5 μέρες, οπότε απαιτούνται μόνο 180 βουλευτές. Αν τέλος, δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία τότε διαλύεται η Βουλή και γίνονται εκλογές.
Από το συνδυασμό των πιο πάνω άρθρων προκύπτει ότι η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ, μπορεί να αρχίσει οποτεδήποτε και το αργότερο ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου ΠτΔ. Η τελευταία θητεία του κ. Παπούλια άρχισε στις 12 Μαρτίου 2010. Επομένως η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ πρέπει να αρχίσει το αργότερο 12 Φεβρουαρίου 2015. Ο νέος πρόεδρος θα περιμένει να αναλάβει καθήκοντα μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παπούλια, ο οποίος εξάλλου μπορεί να παρακληθεί να παραιτηθεί και ενωρίτερα.
Σύμφωνα, όμως με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει από Σαμαρά και Βενιζέλο, οι ζυμώσεις για την εξασφάλιση 180 πρόθυμων βουλευτών να στηρίξουν την υπάρχουσα κυβέρνηση και την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική μέχρι τον Ιούνιο του 2016, που λήγει η θητεία της κυβέρνησης, κάτω από το φερετζέ της δήθεν εθνικής ενότητας για την ευρύτερη εκλογή ΠτΔ. Οι διαδικασίες λοιπόν για την εκλογή του θα αρχίσουν αμέσως μόλις επιτευχθεί η συγκέντρωση αυτών των ψήφων.
Η κυβέρνηση δεν είναι προφανώς πολιτικά αφελής. Μόλις θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, θα εκλέξει αμέσως ΠτΔ. Δεν πρόκειται να περιμένει να έρθει ο Φεβρουάριος 2015, με τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο «ατύχημα» που θα ακυρώσει αυτή την πλειοψηφία. Εξάλλου έρχονται νέα μέτρα, καθώς και η διαπραγμάτευση για το χρέος. Επομένως, από σήμερα και μετά, όσο η κυβέρνηση δεν αρχίζει τις διαδικασίες για την εκλογή του ΠτΔ, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται. http://hassapis-peter.blogspot.gr/

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων

SOCIAL MEDIA POSTS

Αναλαμβανω την Διαχειριση Social Media εταιρειων και μικρων επιχειρησεων.
I UNDERTAKE THE MANAGEMENT OF SOCIAL MEDIA OF COMPANIES AND SMALL BUSINESSES.


EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Κλέλια Ρένεση για Νέα Σμύρνη: «Μαζέψτε τα μαντρόσκυλα και σκύψτε το κεφάλι»

Η Κλέλια Ρένεση έχει αποδείξει επαλειμμένα πως είναι από τα δημόσια πρόσωπα που δε διστάζει να πει την άποψή της και συχνά παίρνει θέση για βασικά θέματα που αφορούν την κοινωνία εκφράζοντας τις σκέψεις της με αρκετά αιχμηρό τρόπο. Αφορμή για το νέο δημόσιο ξέσπασμα της ηθοποιού στάθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από τον κοροναϊό, οι παρενοχλήσεις στον καλλιτεχνικό κόσμο αλλά και τα πρόσφατα επεισόδια αστυνομικής βία στη Νέα Σμύρνη.

Οι ΗΠΑ κατασκόπευαν τη Μέρκελ με τη βοήθεια της Δανίας, σύμφωνα με έκθεση

Οι μυστικές υπηρεσίες της Δανίας βοήθησαν τις ΗΠΑ να κατασκοπεύσει Ευρωπαίους πολιτικούς, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την περίοδο από το 2021 μέχρι το 2014, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης της χώρας. Αναλυτικότερα, η Υπηρεσία Πληροφοριών Άμυνας (FE) της Δανίας συνεργάστηκε με την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ (NSA) για τη συλλογή πληροφοριών, σύμφωνα με έκθεση του ραδιοτηλεοπτικού φορέα Danmark

Με δέλεαρ τα υψηλά ενοίκια καλύπτονται με πάνελ 1.500 στρέμματα στον Δρυμό

Με «δέλεαρ» την προσφορά υψηλών τιµηµάτων για ετήσιο ενοίκιο που ανέρχονται στα 200 ευρώ το στρέµµα για συµβάσεις 25ετίας , µεσίτες οι οποίοι δρουν για λογαριασµό επενδυτών, «αλωνίζουν» την περιοχή και έχουν πείσει κυρίως ετεροαπασχολούµενους αγρότες κατόχους γης να π αραχωρήσουν τα χωράφια τους για να εγκατασταθούν φωτοβολταϊκά .

Καταναλωτές: Η πανδημία άλλαξε για πάντα αγορές και πληρωμές

Η πανδημία αποτέλεσε καταλύτη για μία σειρά από αλλαγές στη συμπεριφορά των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά τόσο τις αγορές όσο και τις πληρωμές. Και στις δύο περιπτώσεις φαίνεται ότι η «μη επαφή» ήρθε για να μείνει. Από τη μια το 50% των καταναλωτών θα συνεχίσει να ψωνίζει online μόδα, όπως αποκαλύπτει έρευνα που πραγματοποίησε η μηχανή αναζήτησης καταστημάτων μόδας GLAMI, συγκεντρώνοντας περισσότερες από 4.000 απαντήσεις, ενώ από την άλλη, το 93% των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών σε φυσικό κατάστημα γίνονται πλέον ανέπαφα, σύμφωνα με την Mastercard.

Αλλού οι πατάτες κι αλλού το κρέας

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη Η Ελλάδα έχει την υψηλότερη διάρκεια της τυπικής εβδομαδιαίας εργασίας στην Ε.Ε., σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.  Αφού είμαστε πρωταθλητές στις ώρες εργασίας, γιατί δεν αξιωνόμαστε μετάλλιο οικονομικής υγείας; Τώρα, δηλαδή, που θα αυξηθεί το πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες ετησίως, θα εκτιναχθεί το ελατήριο της οικονομίας; 

Νέες αντικειμενικές αξίες Ανατροπές στην κτηματαγορά και τους φόρους ακινήτων

«Φωτιά» στον χάρτη της κτηματαγοράς αναμένεται να βάλουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Τα αποκαλυπτήρια των νέων τιμών που θα αποκτήσουν τα ακίνητα σε 13.808 περιοχές σε όλη τη χώρα θα γίνουν στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας, με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να προαναγγέλλει αυξήσεις στις αντικειμενικές ακόμη και κατά 40%. Οι νέες τιμές θα δημοσιοποιηθούν τώρα αλλά θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022 για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ,

Εργασιακά: Κορυφώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης και συνδικάτων με φόντο το νέο νομοσχέδιο

Οξύνεται η αντιπαράθεση για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο με τα συνδικάτα να ετοιμάζουν την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση με την κυβέρνηση την Πέμπτη 3 Ιούνη. Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης αναφέρθηκε στο τι προβλέπει το νέο νομοσχέδιο για τις απεργίες, αλλαγές που όπως είπε θα λειτουργήσουν έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες.

Οι μηνιαίες προβλέψεις του Μαΐου για τα ζώδια ανά δεκαήμερα

ΚΡΙΟΣ 1ο δεκαήμερο Με τον Ερμή και την Αφροδίτη να μετακινούνται στους Διδύμους στις 4/5 και 9/5 αντίστοιχα έχεις την ευκαιρία να επικοινωνήσεις τα συναισθήματά σου και να προωθήσεις σημαντικές συμφωνίες που μπορεί να σε ενδιαφέρουν. Το εμπόριο και οι συναλλαγές σε ευνοεί καθώς σου δίνουν την ευκαιρία να προχωρήσεις σε συμφωνίες που θα είναι ιδιαίτερα θετικές για εσένα.

BBC: «Η αλλαγή των συνόρων στα Βαλκάνια θα ανοίξει το κουτί της Πανδώρας»

«Η αλλαγή των συνόρων σημαίνει το άνοιγμα του κουτιού της Πανδώρας» στα Βαλκάνια, λέει ο Βαλεντίν Ινζκο, Υπατος Εκπρόσωπος για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, το καθήκον του οποίου είναι η διατήρηση της ειρήνης βάσει της Συμφωνίας του Ντέιτον. «Μυστήρια σχέδια» «Πρόκειται για τη συμφωνία που καθόρισε τη λήξη του πολέμου το 1995,

Αρνί στη λαδόκολλα με χαλούμι, μανιτάρια και δαμάσκηνα

ΥΛΙΚΑ (για 4-6 μερίδες) 1½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλο (ζητούμε από τον κρεοπώλη να το κόψει σε μερίδες) 100 ml ελαιόλαδο 20 εσαλότ ολόκληρα ή, αν δεν βρούμε, μικρά κόκκινα κρεμμύδια 10 καφέ μανιτάρια, κομμένα στα 4 10 λευκά μανιτάρια, κομμένα στα 4 2 σκελίδες σκόρδου