Πότε θα γίνει η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας;

Από σήμερα και το αργότερο μέχρι 12-2-2015 μπορούν να αρχίσουν οι διαδικασίες για την εκλογή του ΠτΔ. Πότε θα γίνει αυτό ακριβώς; Μόλις Σαμαράς και Βενιζέλος καταφέρουν να συγκεντρώσουν πάνω από 180 βουλευτές, πρόθυμους να ψηφίσουν τη συνέχιση αυτής της κυβέρνησης, γιατί περί αυτού στην ουσία πρόκειται. Το πρόσωπο του ΠτΔ ελάχιστο ρόλο παίζει.
Σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 1 του Συντάγματος
«H εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Bουλή γίνεται……. έναν τουλάχιστο μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας….». Σύμφωνα με το άρθρο 33 παρ. 1 «O εκλεγόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναλαμβάνει την άσκηση των καθηκόντων του από την επομένη της ημέρας που έληξε η θητεία του απερχόμενου Προέδρου……». Τέλος, σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 3, για την εκλογή ΠτΔ, απαιτούνται 200 βουλευτές. Αν δεν επιτευχθεί αυτή η πλειοψηφία, τότε επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε 5 μέρες. Αν και πάλι δεν επιτευχθεί αυτή πλειοψηφία, τότε επαναλαμβάνεται η ψηφοφορία σε 5 μέρες, οπότε απαιτούνται μόνο 180 βουλευτές. Αν τέλος, δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία τότε διαλύεται η Βουλή και γίνονται εκλογές.
Από το συνδυασμό των πιο πάνω άρθρων προκύπτει ότι η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ, μπορεί να αρχίσει οποτεδήποτε και το αργότερο ένα μήνα πριν από τη λήξη της θητείας του προηγούμενου ΠτΔ. Η τελευταία θητεία του κ. Παπούλια άρχισε στις 12 Μαρτίου 2010. Επομένως η διαδικασία για την εκλογή του ΠτΔ πρέπει να αρχίσει το αργότερο 12 Φεβρουαρίου 2015. Ο νέος πρόεδρος θα περιμένει να αναλάβει καθήκοντα μετά τη λήξη της θητείας του κ. Παπούλια, ο οποίος εξάλλου μπορεί να παρακληθεί να παραιτηθεί και ενωρίτερα.
Σύμφωνα, όμως με πληροφορίες, έχουν ήδη αρχίσει από Σαμαρά και Βενιζέλο, οι ζυμώσεις για την εξασφάλιση 180 πρόθυμων βουλευτών να στηρίξουν την υπάρχουσα κυβέρνηση και την ασκούμενη μνημονιακή πολιτική μέχρι τον Ιούνιο του 2016, που λήγει η θητεία της κυβέρνησης, κάτω από το φερετζέ της δήθεν εθνικής ενότητας για την ευρύτερη εκλογή ΠτΔ. Οι διαδικασίες λοιπόν για την εκλογή του θα αρχίσουν αμέσως μόλις επιτευχθεί η συγκέντρωση αυτών των ψήφων.
Η κυβέρνηση δεν είναι προφανώς πολιτικά αφελής. Μόλις θα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές, θα εκλέξει αμέσως ΠτΔ. Δεν πρόκειται να περιμένει να έρθει ο Φεβρουάριος 2015, με τον κίνδυνο να συμβεί κάποιο «ατύχημα» που θα ακυρώσει αυτή την πλειοψηφία. Εξάλλου έρχονται νέα μέτρα, καθώς και η διαπραγμάτευση για το χρέος. Επομένως, από σήμερα και μετά, όσο η κυβέρνηση δεν αρχίζει τις διαδικασίες για την εκλογή του ΠτΔ, αυτό σημαίνει ότι δεν έχει ακόμα εξασφαλίσει τους 180 βουλευτές που χρειάζεται. http://hassapis-peter.blogspot.gr/

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Γιατί η Ελλάδα έχει τις ακριβότερες τιμές ενέργειας στην Ευρώπη...

Explainer: Τι «βόμβα» έσκασε, πάλι, για το Facebook στην Αυστραλία;...

«Σύντομα θα σταματήσουν να τυπώνουν βιβλία σε χαρτί»

Κίνα κατά ΗΠΑ: «Χρησιμοποιούν τις δήθεν δημοκρατικές ευαισθησίες για να καταστρέφουν χώρες»

μακαρονόπιτα με χοντρό μακαρόνι, φέτα και γραβιέρα

Τι θέλουν οι άντρες από τον γάμο τους με βάση το ζώδιό τους...

Προβλέψεις για όλα τα ζώδια.Ο Ερμής σε εξάγωνο με τον Δία...

Τρισεκατομμύρια πλαστικά σωματίδια «κολυμπούν» μέσα στον take away καφέ

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων