23 Ιουνίου 2014

Έξι ανατροπές στο ασφαλιστικό μέσα στον Ιούλιο

Μείωση των επικουρικών συντάξεων, μείωση των εισφορών, ενοποιήσεις ταμείων, ανατροπές στη διαδοχική ασφάλιση, κατάργηση επιδομάτων, είναι οι κάποιες από τις ανατροπές που θα εφαρμοστούν στο ασφαλιστικό μέσα στον Ιούλιο.
 
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Έθνος» έξι παρεμβάσεις έρχονται στο
ασφαλιστικό μέσα στον Ιούλιο, ανατροπές που αλλάζουν το «τοπίο» σε εισφορές, επικουρικές συντάξεις ακόμα και στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Οι αλλαγές σύμφωνα με την εφημερίδα, αφορούν το σύνολο των μισθωτών του ιδιωτικού τομέα, ένα εκατομμύριο συνταξιούχους, αλλά και χιλιάδες εργαζόμενους με διαδοχική ασφάλιση.
 
Τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το «Έθνος», γίνεται το πρώτο βήμα στο μέτωπο των ενοποιήσεων, «καθώς παραδίδεται στο υπουργείο Εργασίας η σχετική μελέτη. Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η επίσκεψη της τρόικας, που θα ανοίξει την ατζέντα για μία σειρά σημαντικών θεμάτων που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα».
 
Σύμφωνα με την εφημερίδα τα έξι καυτά θέματα που θα κυριαρχήσουν τον επόμενο μήνα είναι τα εξής:
 


1. Μειώνονται κατά 3.9 ποσοστιαίες μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.
2. Μειώνονται κατά 5,2% οι επικουρικές συντάξεις που χορηγεί το ΕΤΕΑ σε ένα εκατομμύριο άτομα. Από τη νέα χρονιά η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος θα επεκταθεί στο σύνολο των φορέων επικουρικής ασφάλισης και πρόνοιας.
3. Ολοκληρώνεται η μελέτη του ΚΕΠΕ για τις ενοποιήσεις των ασφαλιστικών φορέων.
4. Κλειδώνουν οι αλλαγές για όσους έχουν διαδοχική ασφάλιση. Για το σκοπό αυτόν θα παραδοθεί πόρισμα στον υπουργό Εργασίας από την επιτροπή εμπιερογνωμόνων.
5. Καταργούνται τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγεί ο ΟΑΕΔ στους ασφαλισμένους.
6. Καθιερώνεται το μέτρο της προσωρινής σύνταξης στα ταμεία επικουρικής ασφάλισης. Για το θέμα θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση από τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, όπου θα καθορίζει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση προσωρινής σύνταξης.
Πηγή: topontiki.gr