''EΦΙΑΛΤΗΣ'' ΤΟ ΕΣΥ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ...

Ξεπερνά τους δύο μήνες η αναμονή των καρκινοπαθών, για να
υποβληθούν σε θεραπεία σε δημόσια νοσοκομεία. Η αναμονή για ακτινοθεραπεία μπορεί να ξεπεράσει τους τρεις ή τους πέντε μήνες, ...
ενώ πολύ χειρότερη είναι η κατάσταση με τη χορήγηση ραδιενεργού ιωδίου για τον καρκίνο του θυροειδούς.
Λόγω της κρίσης, όλο και περισσότεροι ασθενείς καταφεύγουν στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία ανταποκρίνονται με δυσκολία.
Οι ελλείψεις τους σε εξειδικευμένο προσωπικό συνεπάγονται υπολειτουργία κρίσιμων τμημάτων, όπως ακτινοθεραπείας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του ογκολογικού νοσοκομείου «Άγιοι Ανάργυροι», το οποίο προχωρεί σε διπλασιασμό των ημερών λειτουργίας του τμήματος θεραπευτικού ιωδίου, έπειτα από την ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό.
Το υπουργείο Υγείας επιχείρησε να αντιμετωπίσει μέρος του προβλήματος με προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών, αλλά η κατάσταση δεν φαίνεται να βελτιώνεται. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου έχει παραδεχθεί ότι η πρόσληψη 500 γιατρών και 400 νοσηλευτών δεν αναμένεται να αλλάξει ριζικά την εικόνα, καθώς τα κενά είναι πολύ μεγάλα.
Αν κάποιος επιχειρήσει να κλείσει ραντεβού για εξέταση στην αιματολογική κλινική του «Γ. Γεννηματάς» της Αθήνας, θα πρέπει να περιμένει δυόμισι μήνες. Για το τμήμα ψηλάφησης της κλινικής μαστού του νοσοκομείου «Άγιος Σάββας» πρέπει να περιμένει ενάμιση μήνα.
Το πρόβλημα αφορά το σύνολο των δημόσιων μονάδων και εξαρτάται πολύ από τη ζήτηση και την κάλυψη συγκεκριμένων τμημάτων με το αναγκαίο προσωπικό.
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Πάτρας. Στο ογκολογικό τμήμα η αναμονή είναι περίπου τέσσερις ημέρες, αλλά στο τμήμα ιωδίου κυμαίνεται από τέσσερις έως έξι μήνες.
Παρόμοια είναι η κατάσταση στο Πανεπιστημιακό Ιωαννίνων, όπου η εξυπηρέτηση στο ογκολογικό τμήμα γίνεται χωρίς καθυστέρηση, αλλά για το τμήμα ακτινοθεραπείας οι ασθενείς πρέπει να περιμένουν από 20 έως 30 ημέρες.

Πηγή: Έθνος - enikos.gr