Η ανορεξία και η βουλιμία είναι θέμα γονιδίων

Σύμφωνα με μια νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό
περιοδικό Cell Report, από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αϊόβα Carver College of Medicine, οι διατροφικές διαταραχές οφείλονται σε μια γενετική μετάλλαξη η οποία προκαλεί σειρά ανωμαλιών στη συμπεριφορά.
Η μελέτη έγινε σε ποντίκια και όπως διαπίστωσαν τα επίπεδα της πρωτεΐνης ESRRA (oestrogen-related receptor alpha gene) στον εγκέφαλο ρυθμίζονται από τα ενεργειακά αποθέματα. Τα ποντίκια που είχαν χαμηλότερα επίπεδα από ατή την πρωτεΐνη εμφάνιζαν ψυχαναγκαστική συμπεριφορά, κοινωνικές διαταραχές και μειωμένη διάθεση να καταναλώσουν υψηλής περιεκτικότητας λιπαρές τροφές όταν πεινούσαν. Παρατήρησαν ότι είχαν πολλές ανωμαλίες συμπεριφοράς, παρόμοιες με αυτές που εμφανίζουν άνθρωποι που πάσχουν από νευρική ανορεξία.
Οι ερευνητές θεωρούν ότι το 50-70% του κινδύνου εμφάνισης κάποιας διατροφικής διαταραχής είναι γενετική και πως η δυτική εμμονή με το αδύνατο κορμί παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στις καταστάσεις αυτές. Όπως λένε, η νέα αυτή μελέτη αναγνωρίζει μεν το γονίδιο ESRRA ως πιθανό να συμβάλλει στον κίνδυνο εμφάνισης νευρικής ανορεξίας ή νευρικής βουλιμίας. Ωστόσο, συμβάλλουν και οι κοινωνικοί παράγοντες, ειδικότερα τα δυτικά πρότυπα για την εμφάνιση των διαταραχών αυτών.
naftemporiki

HELLASTHIVA

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Με την αγορά ή με τους πολίτες;

Ρωσικό δημοσίευμα: Γιατί η Ελλάδα θα πληρώσει από τις πρώτες για τη ρωσοφοβία

Το μεγάλο… σορτάρισμα ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ...Ειδήσεις πίσω από τις κάμερες

«Φωτιά» τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια: Σχεδόν 1.000 ευρώ για να ταξιδέψει μια οικογένεια στη Ρόδο

ζώδια Πανσέληνος στον Τοξότη στις 14 Ιουνίου

EMAIL THIVAHELLAS@YAHOO.COM


Αρχείο

Εμφάνιση περισσότερων