Μαζικές πωλήσεις κοπαδιών προκαλούν τα αυξημένα κόστη.«Σήμα κινδύνου» για μέτρα στήριξης εκπέμπει η ελληνική κτηνοτροφία.

Κύμα πωλήσεων κοπαδιών καταγράφεται σε Θεσσαλία, Δυτική Μακεδονία και Ήπειρο, καθώς οι κτηνοτρόφοι αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στην αύξηση του κόστους παραγωγής.

Σημειώνεται ότι το κόστος παραγωγής έχει «βαρύνει» εξαιτίας των αυξήσεων στα τιμολόγια των ζωοτροφών και της ενέργειας, ενώ ανησυχία και τάσεις μείωσης των εκτροφών καταγράφονται και στον κλάδο της πτηνοτροφίας λόγω του αυξημένου κόστους ενέργειας.

Οι αγγελίες πώλησης κοπαδιών γιδιών και προβάτων το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τόσο σε τοπικά και κλαδικά μέσα ενημέρωσης-ιστοσελίδες όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με πρόσθετο παράγοντα πρόκλησης του φαινομένου και τις χαμηλές θερμοκρασίες-παγωνιά που δεν επέτρεψαν την ελεύθερη βόσκηση των κοπαδιών, που θα μείωνε το κόστος παραγωγής.

«Αν δεν ταΐσουμε τα ζώα, δεν θα παράγουμε γάλα. Οι ζωοτροφές όμως έχουν ανέβει στα ύψη και δεν υπάρχουν χρήματα. Οι λογαριασμοί του ρεύματος αφορούν τρελά ποσά. Από 300 ευρώ τον μήνα πρέπει να πληρώνουμε λ.χ. 700 και 800 ευρώ. Η Πολιτεία πρέπει να κινητοποιηθεί άμεσα», τονίζεται από πλευράς των αιγοπροβατοτρόφων της Μαγνησίας (Θεσσαλία). Ανάλογη είναι η κατάσταση και σε αρκετές περιοχές της περιφερειακής ενότητας Ιωαννίνων και άλλων περιοχών της Ηπείρου, ενώ αγγελίες πώλησης κοπαδιών είναι αναρτημένες και από περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας.

Οι αυξήσεις στις τιμές των ζωοτροφών, όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, είναι πολύ μεγάλες, ενώ μεταξύ άλλων θέτουν και τα ερωτήματα γιατί αυξήθηκαν τόσο αφού αυτές παρήχθησαν με το περσινό κοστολόγιο και σε τι τιμή θα πωλούνται του χρόνου, μετά την αύξηση των τιμών των λιπασμάτων και των σπόρων. Για αυξήσεις άνω του 30% στις ζωοτροφές κάνει λόγο μιλώντας στη «Ν» και η γραμματέας του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής, Μάγδα Κοντογιάννη, επισημαίνοντας ότι οι αποθήκες ζωοτροφών δηλώνουν ανεπάρκεια αποθεμάτων, γεγονός που, όπως επισημαίνει, προκαλεί απορίες και προβληματισμό, ενώ διαπιστώνει και η ίδια τάση μείωσης του ζωικού πληθυσμού λόγω των μεγάλων αυξήσεων κόστους. Παράλληλα επισημαίνει την ανάγκη στροφής των ελληνικών καλλιεργειών -εδώ και πολλά χρόνια μάλιστα- σε καλλιέργειες που να είναι σε θέση να διασφαλίζουν την επάρκεια της χώρας σε ζωοτροφές και σε όλα τα αναγκαία άλευρα.

Όπως επισημαίνεται από την Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, κλονίζεται όλος ο κλάδος -και οι 300.000 πανελλαδικά που ασχολούνται με την αιγοπροβατοτροφία, είτε είναι μεταποιητές, είτε παραγωγοί- και πρέπει να δοθεί άμεσα στήριξη για να καλυφθεί μέρος του κόστους.

Σε δηλώσεις της, επίσης, η πρόεδρος του Συλλόγου αιγοπροβατοτρόφων Αισωνίας (στη Μαγνησία) Χαρούλα Διβάνη, επισημαίνει ότι η επιδότηση που υποσχέθηκε η κυβέρνηση για το 7% επί του τζίρου στους μήνες από Δεκέμβριο μέχρι και Μάρτιο είναι δώρον άδωρον, αφού εκείνη την περίοδο οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν κάποια έσοδα και δεν επαρκεί για τους πιο μικρούς κτηνοτρόφους, ούτε όμως και για τις μεγαλύτερες κτηνοτροφικές μονάδες.                                       Της Βάσως Βεγίρη    https://www.naftemporiki.gr/