Putin: Η Ρωσία στις σχέσεις της με τη Δύση θέλει ειρήνη, αλλά προετοιμάζεται για πόλεμο

Η επιβεβαίση του ναυαγίου της ουκρανικής αντεπίθεσης έγινε με τον πλέον επίσημο τρόπο, την Κυριακή 15/10, δια στόματος του Ρώσου πρόεδρου Vladimir Putin, που σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση Rossiya 1 δήλωσε ότι οι δυνάμεις της Ρωσίας βελτίωσαν πρόσφατα τις θέσεις τους στις πρώτες γραμμές στην ανατολική και βορειοανατολική Ουκρανία,

συμπεριλαμβανομένων των περιοχών γύρω από τη Zaporizhzhia, την Avdiivka και το Kupyansk.
Ο Ρώσος ηγέτης είπε ότι τα στρατεύματα του Κρεμλίνου εφαρμόζουν μια τακτική που ονόμασε «ενεργητική άμυνα» και γνωρίζουν ότι η Ουκρανία προετοιμάζει νέες επιθέσεις.
Η πολύμηνη αντεπίθεση του Κιέβου με στόχο την απώθηση των ρωσικών δυνάμεων έχει «αποτύχει εντελώς», πρόσθεσε ο Vladimir Putin.
Στη συνέχεια, ο Vladimir Putin ευχαρίστησε τους Ρώσους μαχητές στην περιοχή της ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης για το θάρρος και τον ηρωισμό τους.
«Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις ένοπλες δυνάμεις, την ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, αλλά πάνω απ’ όλα τους στρατιώτες μας στην πρώτη γραμμή για το θάρρος και τον ηρωισμό τους», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.

Η Ρωσία στις σχέσεις με τη Δύση προετοιμάζεται για πόλεμο, αλλά θέλει ειρήνη

Σχολιάζοντας τη σύσταση της Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου που κάλεσε την κυβέρνηση Biden να προετοιμαστεί για έναν ταυτόχρονο πόλεμο τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Κίνα, λαμβάνοντας υπόψη και την επιλογή μιας πυρηνικής αντιπαράθεσης, ο Ρώσος Πρόεδρος σημειώσε ότι η Ρωσία στις σχέσεις της με τη Δύση ακολουθεί την παλιά παροιμία που λέει «αν θέλεις ειρήνη να προετοιμάζεσαι για πόλεμο».
«Δεν νομίζω ότι αυτές είναι υγιείς σκέψεις που έρχονται στο μυαλό υγιών ανθρώπων, γιατί για να πούμε ότι οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για πόλεμο με τη Ρωσία, καλά… Όλοι ετοιμαζόμαστε για πόλεμο γιατί ακολουθούμε τα γνωστά αρχαία αρχή: Εάν θέλετε ειρήνη, προετοιμαστείτε για πόλεμο. Αλλά ενεργούμε με την υπόθεση ότι θέλουμε ειρήνη», δήλωσε ο Ρώσος Πρόεδρος.
Ο Putin πρόσθεσε ότι όλες οι χώρες μέλη των BRICS στοχεύουν και εργάζονται για έναν πολυπολικό κόσμο, καθώς δεν θέλουν να είναι δεύτερες μετά από κανένα άλλο έθνος, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στην China Media Group.
«Όλοι όσοι εντάχθηκαν στους BRICS υποστηρίζουν την ιδέα και την ιδέα της οικοδόμησης ενός πολυπολικού κόσμου. Κανείς δεν θέλει να είναι δεύτερος σε κάποιο είδος κυρίαρχου. Όλοι θέλουν ίσες σχέσεις», είπε.
Ο Ρώσος Πρόεδρος υπενθύμισε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες της Κίνας για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τον σχηματισμό ενός παγκόσμιου πολιτισμού γενικότερα διατυπώθηκαν για πρώτη φορά από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013 κατά την πρώτη κρατική επίσκεψή του ως Πρόεδρος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στη Ρωσία.

Σχηματίζεται ο πολυπολικός κόσμος

Η αυξανόμενη ισχύος πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και της Κίνας, βοηθά στην ανάπτυξη ενός πολυπολικού κόσμου, δήλωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν σε συνέντευξή του στο China Media Group.
«Ο πολυπολικός κόσμος δημιουργείται μόνος του, ως τετελεσμένο γεγονός. Και αυτό συμβαίνει λόγω του αυξανόμενου δυναμικού πολλών χωρών, συμπεριλαμβανομένης – εξίσου – του αυξανόμενου δυναμικού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας», είπε ο πρόεδρος.
«Η Ινδία αναπτύσσεται στην Ασία, η Ινδονησία και πολλά άλλα κράτη αναπτύσσονται», συνέχισε ο Πούτιν. “Στη Λατινική Αμερική, η Βραζιλία αναπτύσσεται. Η Ρωσία ορθώνεται ξανά στα πόδια της και δυναμώνει. Και επαναλαμβάνω για άλλη μια φορά: Αυτή είναι μια εκδήλωση της αντικειμενικής διαδικασίας για το πώς αναδύεται ένας πολυπολικός κόσμος.”
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι οι πρωτοβουλίες της Κίνας για την ασφάλεια, την ανάπτυξη και τη διαμόρφωση ενός παγκόσμιου πολιτισμού προτάθηκαν για πρώτη φορά γενικά από τον Σι Τζινπίνγκ το 2013 κατά την πρώτη κρατική επίσκεψή του στη Ρωσία ως Κινέζος πρόεδρος.
“Φυσικά, αυτή είναι μια παγκόσμια προσέγγιση της ανθρώπινης ιστορίας. Φυσικά, όλα είναι αλληλένδετα. Και σήμερα, όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ο σχηματισμός ενός πολυπολικού κόσμου, αυτές οι ιδέες έχουν γίνει ακόμη πιο επίκαιρες”, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος.
Είπε ότι οι πρωτοβουλίες που πρότεινε ο Κινέζος πρόεδρος «τίθενται σε εφαρμογή αυτές τις μέρες».
Σημείωσε ότι η συνέπεια και η κίνηση προς κοινούς στόχους, ενώ κατανοούμε την ουσία των επικαιρών γεγονότων είναι αυτό που διακρίνει τον Σι Τζινπίνγκ και την πολιτική της Κίνας.
Η πρωτοβουλία One Belt, One Road, γνωστή και ως πρωτοβουλία Belt and Road, προτάθηκε από τον Xi Jinping το 2013 για την ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών επενδυτικών σχεδίων στα οποία συμμετέχουν όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. Περισσότερες από 150 χώρες και περισσότεροι από 30 διεθνείς οργανισμοί έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό. Το Πεκίνο πρόκειται να φιλοξενήσει το τρίτο Φόρουμ Πρωτοβουλίας Belt and Road από τις 17 έως τις 18 Οκτωβρίου.

www.ksipnistere.com