Διάταξη σοκ: Με τιμές εκκίνησης τις εμπορικές αξίες οι πλειστηριασμοί

Με τιμές εκκίνησης τις πολύ χαμηλές εμπορικές αξίες αντί των
αρκετά πιο υψηλών αντικειμενικών τιμών θα διενεργούνται το 2015 οι πλειστηριασμοί ακινήτων για χρέη προς τις τράπεζες, σύμφωνα με ρύθμιση-βόμβα που συμπεριέλαβαν στο πολυσέλιδο νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας ο υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης και ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου.
Όπως φαίνεται και στο κείμενο του πολυνομοσχεδίου και συγκεκριμένα στα άρθρα 993 και 995 τιμή της πρώτης προσφοράς για το ακίνητο που εκπλειστηριάζεται ορίζεται η εμπορική αξία του όπως αυτή προσδιορίζεται κατά τον χρόνο της κατάσχεσης και όχι η αντικειμενική όπως ορίζει η ισχύουσα ρύθμιση.
Επιπλέον, με τις διαδικασίες εξπρές που θα ισχύουν για τους πλειστηριασμούς, σύμφωνα με τον αναμορφωμένο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, οι εξευτελιστικές τιμές πρώτης προσφοράς που θα καθορίζονται στους πλειστηριασμούς θα μπορούν να μειωθούν ακόμη περισσότερο, στις περιπτώσεις που οι πρώτοι πλειστηριασμοί θα κηρύσσονται άκαρποι.
Με τη νέα ρύθμιση εκτιμάται ότι θα δοθεί η δυνατότητα στις τράπεζες ή στις εισπρακτικές εταιρείες που αναλαμβάνουν για λογαριασμό των τραπεζών την είσπραξη οφειλών από μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά, επιχειρηματικά ή ακόμη και καταναλωτικά δάνεια να προχωρούν σε κατασχέσεις και πλειστηριασμούς ακινήτων με διαδικασίες εξπρές και με τιμές πάρα πολύ χαμηλές, όπως αυτές που επικρατούν αυτή τη στιγμή στην "νεκρή" αγορά ακινήτων.
Στο νομοσχέδιο προβλέπεται πάντως μεταβατική περίοδος μερικών μηνών μέχρι να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών ακίνητης περιουσίας. Και αυτό καθώς θα χρειαστεί προηγουμένως να νομοθετηθεί η άρση της αναστολής των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας από τον Ιανουάριο του 2015, εξέλιξη που θα ανοίξει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση των διαδικασιών εκποίησης της ακίνητης περιουσίας των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Κατά τη μεταβατική περίοδο οι αντικειμενικές αξίες θα εξακολουθούν να λαμβάνονται υπόψη ως οι ελάχιστες τιμές εκκίνησης στους πλειστηριασμούς.
Το νέο καθεστώς κατασχέσεων και πλειστηριασμών με βάση τις πολύ χαμηλές πραγματικές τιμές των ακινήτων θα τεθεί σε εφαρμογή εντός του 2015 με Προεδρικό Διάταγμα που θα ορίζει επακριβώς τις διαδικασίες προσδιορισμού των εμπορικών αξιών.
(newmoney)