Bloomberg: Οι συζητήσεις της Ελλάδας με την Τρόικα βρίσκονται σε αδιέξοδο

Από τη μια πλευρά βρίσκεται η ελληνική κυβέρνηση και από την άλλη οι δανειστές. Στο ενδιάμεσο
εμφανίζεται ένα αδιέξοδο που αυτή τη στιγμή δεν έχει γεφυρωθεί. Το πρακτορείο Bloomberg μεταφέρει, με άρθρο που δημοσίευσε την Τρίτη, την οριακή κατάσταση των διαπραγματεύσεων.
Έχοντας φτάσει στον τελικό γύρο του προγράμματος και πριν αποδεσμευτεί η τελευταία δόση, οι συνομιλίες βρίσκονται σε αναστολή, όπως δήλωσε άνθρωπος που μετέχει στη διαδικασία και θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του. Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg, η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά αντιστέκεται, επί του παρόντος, στις πρόσθετες εξοικονομήσεις στον Προϋπολογισμό του 2015 (περίπου 2,5 δισ. ευρώ) που ζητάει η Τρόικα. Ο κίνδυνος του αδιεξόδου είναι μεγάλος, καθώς μπορεί να αφήσει την Ελλάδα δίχως προστασία από την 1η Ιανουαρίου, μετά το πέρας του προγράμματος.
Η Τρόικα φέρεται να είναι έξω φρενών επειδή η Αθήνα δεν κατάφερε να καταλήξει σε συγκεκριμένα μέτρα για να γεφυρώσει το χάσμα που εμφανίστηκε στην πρόσφατη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών, που συζήτησαν για το θέμα της ελληνικής χρηματοδότησης. Άνθρωποι που συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις ανέφεραν στο Bloomberg πως η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την προθεσμία της 8ης Δεκεμβρίου. Τότε θα έμπαιναν στο τραπέζι τα μέτρα που χρειάζεται να παρθούν για να «ξεκλειδώσει» η τελευταία δόση και να ξεκινήσει η συζήτηση για το τι θα επακολουθήσει του προγράμματος που τελειώνει.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ήδη από τις αρχές Νοεμβρίου είχε ζητήσει από τις ελληνικές Αρχές να συνεργαστούν με την Τρόικα έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η τρέχουσα επανεξέταση και να ξεκινήσει η κουβέντα για τις δράσεις που θα ξεκινήσουν μετά την 1η Ιανουαρίου. Τη στιγμή που η Ελλάδα επιστρέφει στις αγορές και τα νούμερα δείχνουν μια τάση ανάπτυξης, αξιοσημείωτη σε σχέση με τα άλλα κράτη της Ευρωζώνης, οι αξιολογήσεις της Τρόικα έχουν χαρακτηριστεί από απρόβλεπτες ανατροπές και από αδιέξοδο, σημειώνει το άρθρο. Από τη μεριά του, το ΔΝΤ σχεδιάζει ένα παράλληλο πρόγραμμα που θα συνεχιστεί μέχρι το 2016, αλλά ο Αντώνης Σαμαράς δηλώνει πως επιθυμεί να διαφύγει η Ελλάδα από τα προγράμματα διάσωσης νωρίτερα του αναμενομένου. Κάτι που προκάλεσε και την πίεση των ελληνικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές.
Αυτή τη στιγμή, σημειώνεται, η αναθεώρηση από την πλευρά της Τρόικα έχει σταματήσει, μέχρι η ελληνική κυβέρνηση να δώσει πιο συγκεκριμένες προτάσεις για τον Προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να «ξεκλειδώσει» ο διάλογος. Μάλιστα, μια ανώνυμη πηγή του Bloomberg σημειώνει πως είναι απίθανο να προλάβει η ελληνική κυβέρνηση την 8η Δεκεμβρίου. Από τη μεριά του, το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να μιλήσει για την ουσία των διαπραγματεύσεων, ενώ τη Δευτέρα ο Γκίκας Χαρδούβελης δήλωσε πως οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, αλλά αρνήθηκε να πει πότε θα έρθει ξανά η Τρόικα στην Αθήνα. (iefimerida)