Συνδεδεμένη στα βοοειδή: Φιλανδία 721 ευρώ Ελλάδα 143 όμως ... στηρίζουμε την παραγωγή

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στην συνδεδεμένη στο βόειο κρέας που δίνει η Φιλανδία (έχει και συνδεδεμένη για αγελαδινό γάλα) σε σχέση με αυτή που δήλωσε η Ελλάδα.

Αυτό δείχνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η στήριξη της βοοτροφίας...

Ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «για το 2020 η Φινλανδία που έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια, διαθέτουν 260.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής με ανώτερη συνδεδεμένη επιδότηση 721 ευρώ ανά ζώο. Η Ελλάδα που έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμός, 221.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής ανώτερη συνδεδεμένη επιδότηση 143 ευρώ ανά ζώο. Μην απορείτε μετά γιατί εισάγουμε το 85% του μοσχαρίσιου κρέατος και γιατί η ακρίβεια σε βασικά αγαθά θα συνεχίσει να καλπάζει».

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Μόσχου, βοοτρόφος κρεατοπαραγωγής από την Καστοριά και ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων «η Ελλάδα έχει ουσιαστικά υποβιβάσει εδώ και χρόνια την γέννα μοσχαριού κρεατοπαραγωγής. Εμείς παράγουμε την πρώτη ύλη για τους παχυντές και όμως η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα 200 και 250 ευρώ που θα πάρουν οι παχυντές στη νέα ΚΑΠ. Και μάλιστα με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ βλέπουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει την τάση να μειώση αυτή την ενίσχυση ακόμη περισσότερο.

Η χώρα μας είναι ελλειματική στο μοσχαρίσιο κρέας και παρόλα αυτά δίνουμε λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Φιλανδία. Επίσης στις γέννες υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα. Ένα 10% των μοσχαριών που θα γεννηθούν στους πρώτους δύο μήνες θα πεθάνουν. Για τα μοσχάρια αυτά δεν θα αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ. Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και είναι ορατή πια η τάση αποχώρησης από το επάγγελμα που αν δεν πάρει μέτρα το ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον ΑγροΤύπο για την φωνή που μας δίνει, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες, που κάνουμε ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα πάνω στα βουνά».      

Θυμίζουμε ότι στη νέα ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης είναι τα ακόλουθα:

i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.

iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €. Δηλαδή δίνουν 22.680.000 € για τις γέννες και 23.695.600 € για την σφαγή. 

www.agrotypos.gr