Στήριξη κτηνοτρόφων στην Σλοβενία, μείωση αιγοπρόβειου ζητούν βιομηχανίες στην Ελλάδα

Η κυβέρνηση της Σλοβενίας ζητά από την Κομισιόν οικονομική στήριξη στους κτηνοτρόφους της χώρας.

Η στήριξη αποσκοπεί στην αποκατάσταση της σοβαρής διαταραχής της οικονομίας που προκλήθηκε από την τρέχουσα κρίση λόγω της αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας,

των ζωοτροφών και των καυσίμων, με ισχυρό αντίκτυπο στον κτηνοτροφικό κλάδο, με μεγάλες απώλειες εισοδήματος και θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την οικονομική τους βιωσιμότητα.

Μάλιστα υπολογίζει ότι λόγω αύξησης του κόστους παραγωγής, από τον Απρίλιο του 2022 μέχρι τον Απρίλιο του 2023, η κτηνοτροφική παραγωγή είχε μείωση εισοδήματος: 

  • 866,44 ευρώ ανά αγελάδα γαλακτοπαραγωγής 
  • 63,89 ευρώ ανά αίγα ή πρόβατο γαλακτοπαραγωγής και 41,64 ανά ζώο αντικατάστασης 
  • 580,91 τα ζώα κρεατοπαραγωγής όπως μοσχάρια, χοιρινά κτλ 

Όπως αναφέρει η Σλοβενία στο κείμενο κοινοποίησης προς την ΕΕ, «για να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή και να συνεχίσει να υπάρχει ο κλάδος της κτηνοτροφιας αποφάσισε να ενισχύσει την κτηνοτροφική παραγωγή με τα ακόλουθα ποσά:

  • 600 ευρώ για κάθε ζωική μονάδα αγελάδας γαλακτοπαραγωγής 
  • 300 ευρώ για κάθε ζωική μονάδα αιγοπροβάτων 
  • 400 ευρώ για κάθε ζωική μονάδα μοσχαριών πάχυνσις, χοιρινών κτλ

Ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η Σλοβενία ζητάει οικονομική στήριξη για τους κτηνοτρόφους το 2022 και 2023. Η Ελλάδα έδωσε ενισχύσεις για ζωοτροφές το 2021 και δεν έχει ακόμη ξεκινήσει καμιά συζήτηση το ΥπΑΑΤ για στήριξη το 2022 και 2023.

Στην χώρα μας εδώ και μια 10ετία έχουμε μείωση των μικτών κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων κατά 48%. Παρόλα αυτά αν και έχουμε μείωση της παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος οι γαλακτοβιομηχανίες πιέζουν για μείωση της τιμής. Πέρσι τέτοια εποχή το αιγοπρόβειο ξεκίνησε με τιμή στα 1,50 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, φέτος ζητάνε να μειωθεί η τιμή στα 1,40. Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από τους αιγοπροβατοτρόφους. Ζητάμε να υπάρξει άμεσα συνάντηση στο ΥπΑΑΤ για στήριξη του κλάδου».

Όσον αφορά την βοοτροφία κρεατοπαραγωγής, στην χώρα μας αν και οι παχυντές θα εισπράξουν τη νέα συνδεδεμένη ενίσχυση λόγω της νέας ΚΑΠ, δεν άλλαξε κάτι στις τιμές παραγωγού για τα μοσχάρια, παραμένουν στα ίδια επίπεδα για τον κτηνοτρόφο.

Παϊσιάδης Σταύρος

www.agrotypos.gr